14 ευρώ για κάθε εισιτήριο στη Λέσβο

Πραγματικότητα από χθες Τρίτη 10 Ιουλίου η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα στον ιστότοπο www.metaforikoisodynamo.gr για να εγγράφονται οι νησιώτες, προκειμένου ν’ αποκτήσουν το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) που θα χρησιμοποιούν στο εξής κατά την έκδοση των εισιτηρίων τους. Με αποκλειστικές δηλώσεις του στα «Νέα της Λέσβου» ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανακοίνωσε τι θα ισχύει για τη Λέσβο, ενώ κάλεσε τους νησιώτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται για φθηνότερες μετακινήσεις, καθώς και να επιδοτούνται για τη μεταφορά προϊόντων.

Οι νησιώτες των 49 νησιών, όπου ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, ξεκίνησαν από χθες να εγγράφονται στον ιστότοπο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ακολουθώντας τις οδηγίες που τους παρέχονται, ώστε να αποκτήσουν τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ)  που θα χρησιμοποιούν στα πρακτορεία έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η πλατφόρμα για την εγγραφή στο πρόγραμμα άνοιξε στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Ουσιαστικά οι εγγραφές ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. «Μέχρι στιγμής (σ.σ. 4 το απόγευμα) οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει χωρίς πρόβλημα και έχουμε δώσει συνολικά 1.438 Μ.Α.Ν. για όλα  τα νησιά όπου υλοποιείται πιλοτικά το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου και 482 μόνο από τη Λέσβο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός, δίνοντας μια πρώτη εικόνα από το νησί μας. «Καλώ τους νησιώτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να εξασφαλίσουν φθηνά εισιτήρια για τους ίδιους και την οικογένειά τους» είπε.

 

Έξι εισιτήρια μέχρι τέλος του χρόνου

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των «Νέων της Λέσβου» εξήγησε τι ισχύει από χθες ειδικά για τους Λέσβιους. «Η επιδότηση για τους κατοίκους της Λέσβου αντιστοιχεί στα 14 ευρώ. Όσο αφορά τη Λέσβο ο κάθε νησιώτης δικαιούται 6 εισιτήρια με επιδότηση. Όταν πρόκειται για οικογένεια, για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια, δικαιούται συνολικά 24 εισιτήρια. Και αυτά τα εισιτήρια ισχύουν για τους επόμενους έξι μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Μπορεί η κάθε οικογένεια να χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί αυτό το σύνολο των 24 επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που δικαιούται. Μπορεί για παράδειγμα ένα μέλος να κάνει χρήση όλων των εισιτηρίων», εξήγησε ο κ. Σαντορινιός. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι από το νέο έτος κάθε άτομο θα δικαιούται διπλάσια επιδοτούμενα εισιτήρια για όλο το χρόνο, δηλαδή 12 εισιτήρια.

Τα 14 ευρώ επιδότηση για κάθε εισιτήριο μειώνουν την τιμή του  εισιτηρίου. Για παράδειγμα της οικονομικής θέσης της Hellenic Seaways για κάθε Λέσβιο ταξιδιώτη, από 45,5 ευρώ που είναι σήμερα στα 31,5 ευρώ.

 

Πώς γίνεται η εγγραφή

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, η πλατφόρμα του ΜΙ είναι απλή, εύκολη στη χρήση και περιέχει κατανοητές πληροφορίες, ενώ η διαδικασία εγγραφής είναι σύντομη και δεν επιβαρύνει τον δικαιούχο με περιττές λεπτομέρειες.

Ο χρήστης της πλατφόρμας, για μια και μόνο φορά, θα χρειαστεί να ακολουθήσει 3 βήματα:

  1. Κάνει εγγραφή με τους κωδικούς TAXIS
  2. Συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία και δίνει έναν τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) στον οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου
  3. Άμεσα εκδίδεται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη, ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.

Ο νησιώτης, πέραν της επίδειξης του ΜΑΝ στα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια, ώστε να λάβει στο τέλος κάθε μήνα, στο λογαριασμό του, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους και τα οποία, όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

 

Για τις επιχειρήσεις

Υπενθυμίζεται, ότι από την 1η Ιουλίου 2018 είναι επιλέξιμες, επίσης, και οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής. Γι’ αυτό το λόγο  καλούνται  οι επιχειρήσεις, από την προαναφερόμενη ημερομηνία, να τηρούν αρχείο των σχετικών παραστατικών (φορτωτική, τιμολόγια και ναύλους επαγγελματικού οχήματος στην περίπτωση ιδιομεταφοράς).

Όπως είπε μιλώντας χθες στα «Νέα της Λέσβου» ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τη μεταφορά προϊόντων, αναμένεται ν’ ανοίξει τέλη Ιουλίου. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα περάσουν τα παραστατικά, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται μέσα στον Οκτώβριο.

Τέλος, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προβλέποντας τυχόν τεχνικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο δικαιούχος, καλεί τους νησιώτες, για όποια τυχόν απορία, να καλούν στην σταθερή γραμμή υποστήριξης του μέτρου, 215-215-7830, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00 ή να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους, μέσω της ειδικής φόρμας που υπάρχει, στον ιστότοπο.

 

Στη Μυτιλήνη για ανοιχτή εκδήλωση ο Ν. Σαντορινιός

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας μιλώντας χθες στα «Νέα της Λέσβου» με την ευκαιρία της έναρξης εφαρμογής του Μεταφορικού ισοδύναμου, έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή 20 Ιουλίου θα βρίσκεται στο Μυτιλήνη, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών.