Οι αλλαγές σε Κύπελλο Ελλάδος και Γ’ Εθνική

314

Το νέο σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδος που επεξεργάζεται εδώ και καιρό η ΕΠΟ, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα και ο Πρόεδρος της ΕΠΣΛ Σταύρος Ψαρρόπουλος, ο οποίος έχει διπλή ιδιότητα αφού είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Διοργανώσεων της Ομοσπονδίας.  Ο νέος τρόπος διεξαγωγής θα περιλαμβάνει και ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία θα παίρνουν μέρος στο Κύπελλο Ελλάδος, ως Κυπελλούχοι των Ενώσεών τους.

Αυτό συμβαίνει ώστε αρχικά να τονωθεί μια ήδη «πεσμένη» διοργάνωση, όπως το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά από την άλλη να δοθεί και έξτρα κίνητρο στις ομάδες να «κυνηγήσουν» τον θεσμό του Κυπέλλου. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της ΕΠΟ, οι 53 Κυπελλούχοι των Ενώσεων θα αναμετριούνται μεταξύ τους, έως ότου μείνουν 16 εξ αυτών. Στην συνέχεια αυτοί οι 16 σύλλογοι θα αντιμετωπίζουν ομάδες της Football League σε νοκ-άουτ αγώνα με πλεονέκτημα της έδρας. Εάν και εφόσον προκριθούν και από αυτήν την φάση, τότε θα αντιμετωπίσουν σε διπλούς αγώνες ομάδες της Superleague επίσης εντός έδρας.

Αυτό σημαίνει βέβαια πως οι θεσμοί των Ενωσιακών Κυπέλλων θα διεξάγονται και θα ολοκληρώνονται στις αρχές της σεζόν, ώστε να προλαβαίνουν οι ομάδες να συμμετέχουν στις πρώιμες φάσεις του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά και πως ταυτόχρονα θα καταργηθεί το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Πάμε δηλαδή σε ένα αγγλικό σύστημα διεξαγωγής του κυπέλλου, το οποίο ακούγεται άκρως ενδιαφέρον κυρίως για τις ερασιτεχνικές ομάδες, μένει ωστόσο να το δούμε στην εφαρμογή του κατά πόσο θα μπορέσει να «περπατήσει».

Ένα ακόμη κομμάτι που απασχολεί ήδη την ΕΠΟ και στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ψαρρόπουλος, είναι η Γ’ Εθνική και η αναβάθμισή της. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην επιτροπή διεξαγωγής πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής στην ΕΠΟ ξέρουν πως το φετινό πρωτάθλημα υποβαθμίζει κατά πολύ την κατηγορία, ενώ ταυτόχρονα δεν δίνει την ευκαιρία σε ομάδες να βρουν επενδυτές λόγω της μη εμπορικότητας της λίγκας. Ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία το θέμα της μείωσης των ομίλων (και πάλι σε τέσσερις, όπως πέρσι), από την επόμενη κιόλας σεζόν, και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί εκ νέου η Δ’ Εθνική, έτσι ώστε οι ομάδες που θα υποβιβαστούν φέτος από την Γ’ Εθνική να συμπεριληφθούν σε αυτή, αλλά συνάμα και οι πρωταθλητές όλων των Ενώσεων χωρίς μπαράζ.