Στις 31 Ιουλίου υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, οι Υπουργικές Αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου. Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα, το κυνηγετικό έτος ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου (άρθρο 261 ν 86/1969), όταν και οι κυνηγοί δύνανται να εκδώσουν τις άδειες θήρας, ενώ η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου του 2018. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος με συνέπεια και χωρίς καθυστέρηση προχωρά άμεσα στην δημοσίευση των αποφάσεων και όχι παραμονές της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, όπως συνέβαινε πριν από κάποια χρόνια.

 

Ίδια με πέρυσι

Όσον αφορά την φετινή Ρυθμιστική Απόφαση της Θήρας παραμένει ως είχε και κατά την περσινή χρονιά με δυο διαφοροποιήσεις. Πρώτον όσον αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται το όριο κάρπωσης από 6 άτομα κατά ομάδα κυνηγών σε 10. Στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο παραμένει στα 6 άτομα, παρόλα αυτά η διάρκεια της θήρας του είδους αυξάνεται (μόνο για φέτος) κατά μια ημέρα στις 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μην χάσουν οι κυνηγοί την παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής. Τέλος, για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, καθορίζεται για πρώτη φορά φέτος απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία.

Το κυνήγι του λαγού ξεκινά το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη  10 Ιανουαρίου, ενώ όπως είναι γνωστό επιτρέπεται κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο.

Για την Πέρδικα στο Νομό Λέσβου οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουν καταθέσει πρόταση για 9 εξόδους μόνο Κυριακές και αυτή η πρόταση αναμένεται να ενσωματωθεί σε ειδική απόφαση που εκδίδεται για τα νησιά μας. Οι ακριβείς ημερομηνίες των εξόδων θα δημοσιευθούν από τη σελίδα μας μετά τη δημοσίευση της Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σημειωτέον πως ο περιορισμός των εξόδων για την Πέρδικα στα νησιά μας γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη των κυνηγών που δραστηριοποιούνται σε Λέσβο και Λήμνο, δείχνοντας και εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την στήριξη των πληθυσμών της ενδημικής νησιώτικης πέρδικας Τσούκαρ.

Στα περσινά επίπεδα παραμένουν και τα τέλη έκδοσης των κυνηγετικών αδειών και, όπως φαίνεται, τα πάντα πλέον είναι έτοιμα και στη θέση τους για να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες η νέα κυνηγετική σεζόν και στο νησί μας. Μάλιστα προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συνύπαρξής της με τις δυνάμεις της οικολογίας έχει το χαρακτηρισμό του «αντικυνηγού», αποδεικνύει στην πράξη πως τα καταφέρνει αρκετά καλύτερα σε επίπεδο οργάνωσης και αντανακλαστικών στην έκδοση των Αποφάσεων από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ωστόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει τη δυνατότητα μαζικής έκδοσης αδειών από κυνηγούς απευθείας στο Δασαρχείο, ευνοώντας εμμέσως την δημιουργία παρασυλλόγων, όμως «κλείνει το μάτι» στις Κυνηγετικές Οργανώσεις, καθώς για τους κυνηγούς που θα εκδίδουν άδεια θήρας απευθείας από τη Δασική Αρχή προβλέπεται να επιβαρύνονται με τα τέλη που καθορίζονται καθώς και με το 90% των εισφορών που πληρώνουν οι κυνηγοί των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων. Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό ποσό κατανέμεται στο Πράσινο Ταμείο, ενώ οι άδειες θα πρέπει να παραλαμβάνονται από τη Δασική Αρχή μέσω ατομικού πληρεξούσιου δικηγόρου και όχι μόνο μεμονωμένα, όπως ίσχυε κατά το παρελθόν.

 

Ο Βαγγέλης Βερβέρης

Μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Βορείου Αιγαίου (Αρχιπελάγους), Βαγγέλης Βερβέρης, σημείωσε: «Όπως όλα δείχνουν δεν θα έχουμε αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά στην κυνηγητική δραστηριότητα, εγώ όμως καθώς είμαι επιφυλακτικός θα περιμένω πρώτα να δω τις αποφάσεις δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να μεταφέρω τις ευχές της Κυνηγετικής μας Ομοσπονδίας  σε όλους τους κυνηγούς του Βορείου Αιγαίου για μια καλή κυνηγετική  χρονιά, με υγεία κι εμείς ως Δευτεροβάθμια Οργάνωση εκπροσώπησής τους θα είμαστε εδώ, παρόντες όλες τις ώρες για να παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται, αντιμετωπίζοντας τα μικρά και τα μεγαλύτερα προβλήματα του χώρου, αναδεικνύοντας συνάμα την προσφορά του κυνηγού στο περιβάλλον», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.

Όλες οι αποφάσεις με τον συνολικό Πίνακα Θηραματικών Ειδών και τις εξόδους (όρια κάρπωσης -ημερομηνίες κτλ.) αναμένεται να εκδοθούν σε ΦΕΚ άμεσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here