Αναμνήσεις μιας γιορτής μετά τις γιορτές

PHOTO: Από το προσωπικό αρχείο της Λίλας Κοντογιάννη

Σ’ εκείνα λοιπόν τα απίστευτα χρόνια της αθωότητας, συνέβησαν τυχαία γεγονότα στη ζωή μου που με έφεραν στη θέση αυτή να δημιουργήσω μερικές από τις πιο ζηλευτές αναμνήσεις. Σχεδόν ακαταμάχητες.

Μελβούρνη, 1983

Όταν στις γιορτές μίλησα για τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα μου, η Λίλα, που μαζί με τα Μιμιγιαννάκια αποτελούν σημαντικά σημεία αναφοράς της ζωής μου, μού θύμισε την ψημένη Alaska, που εμφανίστηκε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι μας 1021 MALVERN ROAD, TOORAK, τo 1983. Στο δικό μας σπίτι η baked Alaska πήρε το όνομα Bomb Alaska, ίσως, γιατί έσκαγε σαν εκρηκτική βόμβα στα τραπέζια μας!

Το σκηνικό του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού του 1983 θα μείνει αλησμόνητο

Οι γονείς μου, φίλοι, νύφες, θείοι, αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια. Τότε όλοι μαζί.
Και φυσικά μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα άπειρα δώρα από κάτω τυλιγμένα σε γιορτινά χαρτιά με μεγάλους φιόγκους – ο καθένας έφερε από ένα δώρο στον κάθε καλεσμένο (άρα 20 καλεσμένοι περίπου επί 20 δώρα = 400 δώρα) – το εντυπωσιακά στρωμένο τραπέζι με ζηλευτό art de la table, τα ασημένια μαχαιροπίρουνα, τα “καλά” πορσελάνινα πιατικά και τα καλομαγειρεμένα γιορταστικά πιάτα με πρωταγωνιστή τη γαλοπούλα και το beef Wellington.
Ο καύσωνας του καλοκαιριού – down under κατάσταση – η αγάπη και η φροντίδα της μαμάς, το κέφι της ανέμελης εποχής, η “ωχ δεν βαριέσαι” αντιμετώπιση για όλα όσα δεν μας άρεσαν, τα όμορφα ανοιχτόχρωμα γιορτινά λαμπερά καλοκαιρινά  ρούχα, τα φρέσκα λουλούδια στο κέντρο του τραπεζιού αντί για γκι και ου, οι σαμπάνιες που έρρεαν στους άμαθους ακόμα άψαχτους ουρανίσκους μας.
Μαζί και τα μαγνητικά ρευστά κύματα κάτω από τον Σταυρό του Νότου.
Εκεί στο τέλος του γεύματος εμφανίστηκαν η πουτίγκα, τα ελληνικά παραδοσιακά φοινίκια, κουραμπιέδες κλπ. και η εντυπωσιακή φουρνισμένη Αλάσκα.

Baked Alaska

Ένα αλλόκοτο πλούσιο σε ξηρούς καρπούς και γλασέ φρούτα παρφέ παγωτό από βαθιά κατάψυξη, στοιβαγμένο σαν σε μπάλα σε ένα σκεύος που να μπαίνει στο φούρνο, σκεπασμένο με φέτες από λεπτό παντεσπάνι και καλυμμένο από γυαλιστερή μαρέγκα, χτυπημένη από καθαρά ασπράδια με ζάχαρη και βανίλια και με το προνόμιο να κάνει κορυφές με το που την αγγίζεις με πιρούνι.
Η συνέχεια θέλει σβελτάδα γιατί με το που το στήνεις πρέπει να το τοποθετήσεις στον καυτό δυνατό φούρνο,  έτσι ώστε να καψαλιστεί η μαρέγκα και να στηθεί σαν χιονισμένο γλυκό βουνό, πριν βγει για να κερδίσει τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι.

Η συνέχεια

PHOTO: Από το προσωπικό αρχείο της Λίλας Κοντογιάννη

Ήταν στο Χίλτον της Μελβούρνης για ν’ ακούσουμε live και σε απόσταση αναπνοής την θρυλική ΤΙΝΑ ΤΑΡΝΕΡ ! – OH MY GOD –
Έτσι εκτός όλων αυτών και της συνέχειας της ιστορίας με καλά, κακά και αποδομημένα γεγονότα, η ανάμνηση παραμένει δυνατή, με τη Λίλα να πρωταγωνιστεί σαν επίτιμη καλεσμένη από την μακρινή Ελλάδα, για να μας θυμίζει εσαεί εκείνη την τούρτα με την καψαλισμένη μαρέγκα, αλλά και στιγμές που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε.

Η ιστορία του γλυκού

Με Baked Alaska δημιουργία του chef Charles Ranhofer, στο ιστορικό εστιατόριο Delmonico’s, έγινε πανηγυρικά ο εορτασμός της προσχώρησης της πολιτείας της Αλάσκα στις ΗΠΑ το 1876.
Η Baked ALaska παραπέμπει σε χιονισμένη βουνοκορφή και όταν την κόβεις, μέσα κρύβεται μια παγωμένη έκπληξη!
Μπορείτε να τη φτιάξετε με ό,τι γεύση παγωτού θέλετε, ή ακόμα και να βάλετε περισσότερες από μία γεύσεις παγωτό.
Θα την απολαύσετε αμέσως μόλις τη σερβίρετε μιας και μόλις μπει πάνω η μαρέγκα, το γλυκό δεν μπορεί να επιστρέψει στην κατάψυξη.
Μην περιμένετε τα Χριστούγεννα! Αυτό το γλυκό είναι για όλες τις εποχές του χρόνου!


 

Baked Alaska

Υλικά

1 λίτρο παγωτό παρφέ ή ό,τι άλλο
Έτοιμο παντεσπάνι κομμένο σε λεπτές φέτες

Για την επικάλυψη μαρέγκας:

4 ασπράδια
200 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε τα ασπράδια.
Όταν φουσκώσουν και γυαλίσουν προσθέστε τη ζάχαρη σιγά-σιγά και συνεχίστε το χτύπημα ώσπου η μαρέγκα σας να γυαλίσει και να σφίξει κάνοντας κορυφές.
Πάρτε ένα μπολ που να έχει ημικυλινδρικό σχήμα και τοποθετήστε μεμβράνη στο εσωτερικό του. Φροντίστε να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να μπορείτε να σκεπάσετε από πάνω.
Στοιβάζετε το παγωτό στο μπολ, στρώνετε την επιφάνειά του με μία σπάτουλα.
Μεταφέρετε τη μαρέγκα σε κορνέ με μυτάκι της επιλογής σας.
Βγάλτε το παγωτό από το μπολ, αφαιρέστε τη μεμβράνη και τοποθετήστε το επάνω στο παγωτό το παντεσπάνι.
Γρήγορα πάρτε το κορνέ και φτιάξτε την κορυφή ενός βουνού με τη μαρέγκα.
Πάρτε το φλόγιστρο και κάψτε τη μαρέγκα προσεκτικά και ομοιόμορφα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τη βάλετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς, αλλά όχι για πάνω από 5 λεπτά, γιατί το παγωτό σας θα λιώσει.
Ιδού!