Από μέρα σε μέρα η νέα Κοινωφελής

927

Αυτές τις ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί από τον ΟΑΕΔ η προκήρυξη για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, μέσω του οποίου θα καλυφτούν με προσωπικό οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Πρόκειται για τις 30.000 θέσεις πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 533 αφορούν στα νησιά μας. Όπως ήδη έγραψαν τα «Νέα της Λέσβου» στο φύλλο τους από την περασμένη Τετάρτη (και έχουν προηγηθεί κι άλλα δημοσιεύματά μας), από την κατανομή προβλέπονται για το Δήμο Λέσβου 260 άτομα, στον Δήμο Λήμνου 60 και στον Άγιο Ευστράτιο 6, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει πάρει το πράσινο φως για την πρόσληψη 207 συμβασιούχων.

Σημειωτέον πως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, τουλάχιστον επίσημα, αν οι παραπάνω θέσεις θα καλυφθούν με μία προκήρυξη ή με περισσότερες, κάτι που αναμένεται άμεσα από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα απασχοληθούν για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ οι ειδικότητες που καλύπτονται από το πρόγραμμα είναι οι εξής: Κοινωνικοί φροντιστές, φωτογράφοι, γεωπόνοι, μηχανικοί περιβάλλοντος, κτηνίατροι, βιβλιοθηκονόμοι, οικοδόμοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, δημοσιογράφοι, βρεφοκόμοι, τοπογράφοι, τραπεζοκόμοι, χειριστές Η/Υ, ψυκτικοί, λογοθεραπευτές, ελαιοχρωματιστές, νηπιαγωγοί, γενικών καθηκόντων, εργάτες, οικονομικού, δασολόγοι, δάσκαλοι, θεατρολόγοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων, νοσηλευτές, οδηγοί, μάγειρες, ξεναγοί, κ.ά..

 

Αιτήσεις

 

Οι άνεργοι που θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μια από τις 30.000 θέσεις εργασίας, απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

– Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

– Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ

– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

– Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Ποσοστό 15% των θέσεων θα καλυφθεί από ΑμεΑ, βάσει της νέας νομοθεσίας.

 

Η μοριοδότηση

 

Στα κριτήρια μοριοδότησης προβλέπεται ότι οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

-Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

– Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

– Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω.

– Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.

– Ηλικία.

– Αριθμός ανήλικων τέκνων.

– Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή / και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

– Εντοπιότητα.

– Δικαιούχοι ΚΕΑ.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).