Από την Κίνα στο Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

200

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Yuntaishan της Κίνας, επισκέφθηκαν τη Λέσβο με σκοπό να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και τη συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε θέματα ανάδειξης γεωλογικών μνημείων και γεωδιατήρησης.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν o Αναπλ. Διευθυντής του Γεωπάρκου Yuntaishan Zhang Tieying, καθώς και ο Διευθυντής της Προστατευόμενης Περιοχής του Βουνού Shennongshan του Γεωπάρκου Yuntaishan Guo Haoshou.

Η αντιπροσωπεία του Γεωπάρκου Yuntaishan επισκέφτηκε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου όπου ενημερώθηκε για το εκτεταμένο πρόγραμμα προστασίας και συντήρησης των απολιθωμένων δένδρων που εκτελείται με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020 από τον Ηλία Βαλιάκο, Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι όπου ενημερώθηκε για τον εκθεσιακό σχεδιασμό, τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις ευαισθητοποίησης για τους φυσικούς κινδύνους και τις καταστροφές. Δήλωσε δε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από τη δράση για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου με τη χρήση της σεισμικής τράπεζας για την προσομοίωση της σεισμικής κίνησης.

Στα πλαίσια της επίσκεψης η κινεζική αντιπροσωπεία γνώρισε τον πλούτο της γεωλογικής κληρονομιάς του νησιού, τους σημαντικότερους ηφαιστειακούς γεωτόπους, τα φυσικά τοπία και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου. Επισκέφτηκε επίσης το Κάστρο Μυτιλήνης, το Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, το Ιερό του Μέσου και την Έκθεση «Το Δάσος κάτω από το Δρόμο» στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της προβολής των δύο Γεωπάρκων, της προστασίας και ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων και της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Επίσης, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας, η οποία προβλέπει:

Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων, διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, καθώς και στους τομείς της εκθεσιακής παρουσίασης μουσειακών συλλογών και οργάνωσης, λειτουργίας και προβολής  Μουσείων.

-Συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης προσωπικού, ανάπτυξης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και διασύνδεσης των δύο γεωπάρκων.

-Συνεργασία στην προβολή των δύο περιοχών αντίστοιχα στις δύο χώρες μέσω διαφημιστικών δράσεων.

Συνεργασία στην παραγωγή κοινών θεματικών εκθέσεων, εκδόσεων και λοιπών υλικών για την προβολή των δύο περιοχών.

-Ανταλλαγή περιοδικών  εκθέσεων και εκδηλώσεων μεταξύ των δύο περιοχών.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από την Κίνα αναμένεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών και κυρίως στην προβολή της Λέσβου στην Κίνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here