Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Έχω ακόμα την τύχη να ρίχνω βουτιές στην κακοτράχαλη παραλία. Παίζω με τα κύματα του Αιγαίου και συχνά κάνω ηλιοθεραπεία πάνω στα φύκια. Το αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι καλά κρατεί.

Αλλά κακά τα ψέματα. Η ατμόσφαιρα έχει δροσίσει. Το βράδυ πάντα χρειάζομαι ένα κάτι τις να σκεπάσει τους ώμους μου. Σταμάτησα να ποτίζω τα λουλούδια της αυλής με το λάστιχο ξυπόλυτη.

Οι παραλίες σχεδόν αδειάσανε τις καθημερινές.

Σχεδόν όλοι κρυφτήκανε λες και πριν από λίγες μέρες δεν τρέχανε για βουτιές στα παγωμένα νερά, για αμμόλουτρα στην καυτή άμμο, για τηγανητά καλαμαράκια με βλίτα και σαρδέλα παστή στα ταβερνάκια με το πόδι στη θάλασσα.

Τα καρπούζια φέτος το καλοκαίρι ήταν τα καλύτερα όλων των εποχών. Θυμίζανε εκείνα των παιδικών μου χρόνων. Κρούστα, αρωματικά, τριζάτα. Μέχρι χτες ακόμα απολαύσαμε ένα αν και δεν είχε την ίδια αίσθηση, μιας και οι δροσιές ξεκινάνε από τις 4 το απόγευμα.

Και η παγωτένια τούρτα γενεθλίων  του Φώτη πάγωσε τον ουρανίσκο μας. Η μπεμπίτσα απλά απόλαυσε το σβήσιμο των κεριών και μια και δυο και τρεις φορές.

 

Καλοκαίρι μου και φέτος σε αποχαιρετώ

Χωρίς τη μελαγχολία του Σεπτέμβρη περνάμε στην επόμενη μέρα και εποχή.

Πάμε για κολοκύθα κίτρινη γλυκό – αν και το περυσινό ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Τα κυδώνια πέφτουν απ’ την κυδωνιά στο βωμό του τριφτού.

Ο μούστος από σύκα θα γίνει αλευριά για να θυμηθώ τη Μαρίτσα.

Για άλλη μια φορά θα τολμήσω να φτιάξω πελτέ κυδώνι για να “δει” η μαμά πως τίποτα δεν πάει χαμένο.

Και καθώς τα φθινοπωρινά πεσκέσια άρχισαν να έρχονται δεν προλαβαίνω να τακτοποιώ και να κερνάω. Όψιμες ντομάτες, μαρουλάκια σγουρά, άσπρες μελιτζάνες, καυτερές πιπεριές.

Η ομορφιά του να δίνεις δεν θα σταματήσει ποτέ. Η χαρά αυτή της προσφοράς δεν έχει τελειωμό. Ύψιστη ένδειξη αγάπης. Μου δίνουν ένα πιάτο αλευριά, κερνάω την Καλλιόπη, μου φέρνει συκόπαστο, στέλνω στην Αντιόπη, μου δίνει ελιές τις πάω στην Πέγκυ, μου δίνει κατσικάκι λεμονάτο.

 

Απόλαυσε φθινόπωρο χωρίς γκρίνιες γιατί το καλοκαίρι θα ξαναρθεί 

Κάθε καλοκαίρι που φεύγει, φεύγει ανεπιστρεπτί.

  • Βάλε λίγα κλαδάκια άγριας ρόκας με σταγόνες λεμονιού πάνω σε μια φέτα ζυμωτού ψωμιού,  τρίψε λίγη ντομάτα, ρίγανη, μυτιληνιό αγουρέλαιο και λίγο αλάτι
  • Φάε ψάρι ολόφρεσκο ψητό, λαχταριστό, σκέτο, χωρίς λεμόνι, ή λάδι, με λίγα χόρτα στην άκρη και θα γεύεσαι τη θάλασσα
  • Ψάξε μυρωδιές από όσα μαγειρεύονται στις διπλανές κουζίνες
  • Ρίξε μια ματιά στα αλμυρίκια στην παραλιακή
  • Κάνε αυτή την αιώνια βόλτα στο Κάστρο που λέμε να κάνουμε, αλλά ποτέ δεν γίνεται
  • Ξεκίνα τα ιαματικά, τις εκδρομές στα χωράφια, τα μοναστήρια, τα χωριά.

Αλλάζει η εποχή για να μην βαριέσαι τη ζωή.

 


 

Μάφινς με σπανάκι για το πρωινό σας

Υλικά

  • 240 γρ. γάλα
  • 1/3 φλιτζ λάδι
  • 115 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 100 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 140 γρ. σπανάκι κομμένο όχι πολύ ψιλό, ούτε χοντρό
  • 3 αυγά
  • 450 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 1 πρέζα αλάτι/πιπέρι
  • 1 χούφτα σουσάμι και ηλιόσπορους

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά (εκτός από το κατσικίσιο), το γάλα, το λάδι, τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι, μπέικιν, αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.

Γεμίζουμε τις ειδικές θήκες για μάφινς με το μισό μείγμα και μοιράζουμε το κατσικίσιο τυρί σπασμένο με το χέρι και ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τους σπόρους και ψήνουμε στους 180ο σε προθερμασμένο φούρνο για 20′ μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.

 

 

 

spot_img

More articles

spot_img