Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Chaos: Το ελληνικό… απλησίαστο υπεραυτοκίνητο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ένα εντυπωσιακό υπεραυτοκίνητο με καινοτόμα χαρακτηριστικά με το όνομα Chaos αποκάλυψε η ελληνική εταιρεία Spyros Panopoulos Automotive, το οποίο όμως έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και μάλιστα με ένα μεγάλο μέρος του να είναι φτιαγμένο από 3D εκτυπωτή. Οι υψηλές ταχύτητες που θα αναπτύσσει αλλά και η πολύ υψηλή τιμή του το καθιστούν απλησίαστο, αφού πρόκειται και για ένα μοντέλο που θα κυκλοφορεί σε λίγα κομμάτια κάθε χρόνο, αν και υπάρχουν και έντονες συζητήσεις για το αν το συγκεκριμένο εγχείρημα θα προχωρήσει.

Το Chaos είναι το πρώτο υπεραυτοκίνητο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας που θα χρησιμοποιεί έναν V10 κινητήρα βενζίνης 4.000 κυβικών με δύο turbo. Το αυτοκίνητο θα βγει σε δύο εκδόσεις, την βασική Earth Version, που θα λειτουργεί έως τις 11.000 στροφές ανά λεπτό με απόδοση στους 2.059 ίππους που θα φτάνει τα 100 χλμ./ώρα στα 1,9 δευτερόλεπτα και την κορυφαία έκδοση Zero Gravity με 12.200 στροφές ανά λεπτό και απόδοση στους 3.064 ίππους, που θα φτάνει την ταχύτητα αυτή σε μόλις 1,55 δευτερόλεπτα.

Όλα αυτά, βέβαια, για να τα αποκτήσει κανείς θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η πρώτη έκδοση θα έχει κόστος που θα φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δεύτερη στα 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο υλοποίησης του αυτοκινήτου, η εταιρεία θα προχωρά σε κατασκευή 15-20 οχημάτων κάθε χρονιά με τη συνολική παραγωγή να περιορίζεται στα 100 κομμάτια, με μόλις 20 να διατίθενται σε καθεμία από τις 5 ηπείρους, ώστε να διατηρηθεί ο συλλεκτικός χαρακτήρας του.

Αμφιβολίες

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το αν το συγκεκριμένο εγχείρημα θα προχωρήσει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το περιεχόμενο της ίδιας της παρουσίασης κατά την οποία το σχεδιαζόμενο αυτοκίνητο τοποθετήθηκε ψηφιακά στον χώρο, δεν υπήρχε κάποιο πρότυπο μοντέλο, ούτε παρουσιάστηκε κάποιο βίντεο για να το δούμε εν κινήσει ή έστω να ακούσουμε τη μηχανή του. Αυτό σε συνδυασμό με όλα όσα καθιστούν το εγχείρημα έτσι κι αλλιώς μεγαλεπήβολο μας αναγκάζουν να κρατάμε μικρό καλάθι, με την ελπίδα ότι θα διαψευστούμε ευχάριστα, και πως το Chaos δεν θα παραμείνει απλά στα χαρτιά ως ένα ακόμη εγχείρημα που περιορίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας και δεν προχώρησε ποτέ σε παραγωγή. 

spot_img

More articles

spot_img