Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρυσά Βραβεία για τα λεσβιακά ελαιόλαδα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Για άλλη μια φορά τα λεσβιακά ελαιόλαδα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του βάθρου αποσπώντας για την ποιότητα και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά Χρυσά Βραβεία. Ο τυποποιητής, Χαράλαμπος Παπαδέλλης, με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Sapfo απέσπασε Χρυσό Βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό “ΚΟΤΙΝΟΣ 2018”, που διοργάνωσε φέτος για τρίτη φορά η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος», ενώ στην κατηγορία των βιολογικών ελαιολάδων Χρυσό Βραβείο απέσπασε το προϊόν Όλβια του τυποποιητή Μιχάλη Τζωρτζή.

Σημειωτέον πως το Sapfo του Χαράλαμπου Παπαδέλλη είναι το ένα από τα δύο ελαιόλαδα πανελλαδικά που απέσπασαν Χρυσά Βραβεία, ενώ το Όλβια του Μιχάλη Τζωρτζή το μοναδικό βιολογικό που πήρε Χρυσό Βραβείο. Στην κατηγορία των βιολογικών ωστόσο που συμμετείχε ο κ. Τζωρτζής, έπαινο απέσπασε και το προϊόν A-Plomari της εταιρείας AGP – Σκλαβούνου Νίκη.

Από τις παραπάνω βραβεύσεις φαίνεται για άλλη μια φορά η ποιοτική υπεροχή του λεσβιακού ελαιολάδου, όπως αυτό εκπροσωπήθηκε από τους δύο τυποποιητές στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Σημειωτέον πως ο διαγωνισμός Ποιότητας Ελαιολάδου “ΚΟΤΙΝΟΣ” στοχεύει στην ανάδειξη της μοναδικότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των κορυφαίων τυποποιημένων εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων από τους πιστοποιημένους και καταξιωμένους διεθνείς γευσιγνώστες, που συγκροτούν την κριτική Επιτροπή σε μια διοργάνωση που κινείται, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ).

Στο διαγωνισμό, όπως ήταν επόμενο, συμμετείχαν φρέσκα φετινά λάδια σε τρεις κατηγορίες βραβείων και ειδικότερα:

  • Βραβεία για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ΠΟΠ/ΠΓΕ, όπου δεν είχαμε λεσβιακή διάκριση.
  • Βραβεία για βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, όπου διακρίθηκαν οι τυποποιητές Τζωρτζής και Σκλαβούνου.
  • Βραβεία για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας, όπου στην κατηγορία Ισχυρής Έντασης Φρουτώδους διακρίθηκε ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης, το προϊόν του οποίου παρουσιάζει μία αξιοσημείωτη πορεία, καθώς ενώ εισήλθε στην τυποποίηση με το Σαπφώ, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει μέσα σε μικρό σχετικό διάστημα να αποσπάσει αρκετές διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδέλλης στα “Νέα της Λέσβου”: «Θεωρώ ότι εκπροσωπήσαμε επάξια το λεσβιακό ελαιόλαδο στον διαγωνισμό αποσπώντας Χρυσά Βραβεία και δικαιώνεται η άποψη που έχω εκφράσει και στο παρελθόν σε προηγούμενο δημοσίευμά σας ότι το μέλλον του λεσβιακού ελαιολάδου βρίσκεται στην ποιότητα και μόνο. Θεωρώ ότι αυτό το βραβείο καταρχάς δίνει μια ηθική ικανοποίηση για την προσπάθειά μας και την προσήλωση στην ποιότητα και το αφιερώνω στους ελαιοπαραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε στο ελαιοτριβείο μας, επιδιώκοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Στην κατηγορία των βιολογικών, ο Μιχάλης Τζωρτζής είναι εκ των παλαιότερων τυποποιητών με σημαντική εμπειρία από τις συμμετοχές σε διαγωνισμούς και βραβεύσεις. «Πρόκειται για την επιβράβευση μιας σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλουμε εδώ και χρόνια στη Λέσβο και που σίγουρα μας βοηθά ώστε να συνεχίσουμε, επιδιώκοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και σε άλλες διοργανώσεις».

 

Η Φίλαιος

 

H Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος» είναι ένα επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1998 από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου, επιστημονικά, παραγωγικά, εμπορικά, από ανθρώπους που απλά χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, αλλά σε κάθε περίπτωση από ανθρώπους που αγαπούν το ελαιόλαδο και όλα τα προϊόντα του ευλογημένου δέντρου της ελιάς. Στόχος τους η ανάδειξη του ελληνικού ελαιολάδου, της ελιάς και των άλλων προϊόντων της, σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, η αναγνώριση της διατροφικής τους αξίας και της συμβολής τους στην υγιεινή διατροφή, καθώς και η προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού τους χαρακτήρα.

Τα μέσα τα οποία έχουν επιλεγεί προκειμένου να συμβάλλουν στην διάχυση της πληροφόρησης και στην γενικότερη επίτευξη των στόχων της Λέσχης, είναι η διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων και εκθέσεων, η συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και επαγγελματικούς φορείς, η διοργάνωση εκδηλώσεων γαστρονομικού, επιμορφωτικού και εορταστικού χαρακτήρα, η προκήρυξη επιστημονικών εργασιών, η επιμέλεια ενημερωτικών εντύπων και περιοδικών και η δημοσίευση εκλαϊκευμένων άρθρων, ομιλίες και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, η καθιέρωση βραβείων, διπλωμάτων ή μεταλλίων που απονέμονται σε πρόσωπα τα οποία επιδεικνύουν αξιόλογη δράση, αφιερώνοντας πολύ χρόνο και εργασία στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, σχετικά με τις ιδιαίτερες ιδιότητες του ελαιολάδου και τη συμβολή του στην υγιεινή διατροφή.

spot_img

More articles