Η γιαγιά το έλεγε επισήμως οχταπόδι. Και του είχε έγνοια. Έλεγε ότι τα χταπόδια είναι όντα  μοναχικά, συνεσταλμένα και πολύ έξυπνα.

-“Έχουν μνήμη και παρατηρητικότητα τούτα τα μαλάκια”.

Και ‘γω έχω διαβάσει πως έχουν την ικανότητα  ν’ αξιολογούν σωστά το υδάτινο περιβάλλον. Διαθέτουν μάλιστα αυτό  το χάρισμα, το να προσαρμόζονται στις αλλαγές του περιβάλλοντος, παραλλάσσοντας ακόμα και το χρώμα τους. Σύμφωνα  μάλιστα με μια υπόθεση, δημιουργούν το δικό τους κώδικα επικοινωνίας με βάση τα οπτικά ερεθίσματα. Όταν λοιπόν βάζετε στο τσουκάλι ένα φρέσκο ή λιασμένο χταπόδι, κι αν ακόμα δεν το συμμερίζεστε, τουλάχιστον θυμηθείτε πως τρώτε ένα ευφυέστατο μαλάκιο.

Τα είδη

img_9845Μέχρι σήμερα είναι γνωστά 200 περίπου είδη χταποδιών. Το μήκος τους κυμαίνεται από τα δέκα εκατοστά (Octopus Joubini) μέχρι τα δέκα μέτρα, ενώ το βάρος τους φτάνει στα διακόσια πενήντα κιλά – τόσο περίπου ήταν ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού (Octopus dofleini), που ψαρεύτηκε το 1957 στις ακτές του Καναδά.

Έχει τρεις καρδιές – όχι σαν κι εμάς που έχουμε μόνο μια – δύο για να στέλνουν αίμα στα βράγχιά του και μία για το υπόλοιπο σώμα.

Όταν στρεσαριστεί ή όταν προσβληθεί από κάποιον ιό ο εγκέφαλός του, τότε καταφεύγει στη λεγόμενη αυτοφαγία. Έχει το σύνδρομο του σκορπιού. Αυτομαστιγώνεται και στο τέλος πεθαίνει. Ενώ εμείς με μια καρδιά δεν αντέχουμε κάτι τέτοιο.

Η ζήτηση

Η ζήτηση για χταπόδια έχει πολλαπλασιαστεί, μια και εκτός από μας, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς -οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι χταποδοφάγοι της Μεσογείου – έχουν τώρα προστεθεί και πολλοί Αμερικανοί και Βορειοευρωπαίοι, Γιαπωνέζοι και Αυστραλοί.

Διατροφική αξία

Χαμηλό σε θερμίδες και φτωχό σε χοληστερίνη.

Ανά 100 γρ. προσφέρει βιταμίνη Α (45 μονάδες), φώσφορο (186 mg), ψευδάργυρο (1,68 mg) και νάτριο (230 mg).

Αποφύγετέ το όταν…

ΧΤΑΠΟΔΙ ΛΙΑΣΤΟ…πάσχετε από έλκος, υπέρταση, οισοφαγίτιδα και παθήσεις της χολής. Επειδή το χταπόδι είναι βαρύ, πρέπει να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα. Είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο γι’ αυτό τρώτε μαζί μπόλικη φρέσκια σαλάτα, που θα διευκολύνει την πέψη.

Συντήρηση

Tο χταπόδι συντηρείται στην ψύξη 2 μόνο ημέρες.

Στην κατάψυξη αντέχει 6-8 μήνες, γιατί είναι χαμηλό σε λιπαρά. Kαι η αποξήρανση όμως μπορεί να συντηρήσει το χταπόδι. Aπλώστε το στον ήλιο, αφού το σγουρίσετε, να ξεραθεί για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια μαγειρέψτε το.  Tο μόνο που δεν αντέχει το χταπόδι είναι το νερό. Aν το βάλετε μέσα σε νερό, θα αποκτήσει δυσοσμία και θα χαλάσει  την επόμενη κιόλας μέρα.

Οι ναπολιτάνοι ψαράδες

Πιάνουν τα χταπόδια με μια αρχαία μέθοδο. Κατεβάζουν στα βράχια μια άσπρη πήλινη κανάτα, τη μουμαρέλα, μισογεμάτη ολόλευκα βότσαλα. Το λευκό τα τραβάει σαν μαγνήτης. Αφήνουν την κανάτα στο βυθό για μερικές μέρες και το χταπόδι μπαίνει μέσα, βγάζοντας τα βότσαλα.  Έτσι το πιάνουν.

img_9948Χταπόδι με κους-κους σε αυστραλέζικο φιούζον

Υλικά

250 γρ. κους-κους

1Χ400γρ. κονσέρβα  με κόκκινα φασόλια ή 1 φλιτζ. φασόλια πιαζ

200 γρ. φρέσκο αρακά

2 μικρά κρεμμύδια

200 γρ. φασολάκια φρέσκα κίτρινα

100γρ. φασολάκια πράσινα

1 μάτσο βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο

400 γρ. χταπόδι

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1/2  μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ.  τζίντζερ φρέσκο τριμμένο

Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Πλένετε το χταπόδι και το βράζετε. Μόλις μαλακώσει, κόβετε τα πλοκάμια σε λεπτές  φέτες και το κεφάλι σε λεπτές λουρίδες.  Το βάζετε σε μπολ και το μαρινάρετε μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος με την ρίζα του τζίντζερ τριμμένη, τον μαϊντανό, το σκόρδο,  5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στραγγίζετε τα φασόλια. Βράζετε τα κίτρινα και πράσινα φρέσκα φασολάκια, ξεχωριστά,  al dente, σε αλατισμένο νερό. Κόβετε τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύετε με τα κόκκινα φασόλια και τα πράσινα φρέσκα φασολάκια. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τον αρακά και τα κίτρινα φασολάκια, κομμένα διαγωνίως μαζί με τα φύλλα του βασιλικού.

Βράζετε το κους-κους μέσα σε 2,5 λίτρα βραστό νερό με αλάτι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να σταθεί για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε με πιρούνι, να αφρατέψει. Το βράζετε για άλλα 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και σερβίρετε με το χταπόδι και τα λαχανικά.