Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δακοκτονία με drones από τη Λέσβο για την Ευρώπη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Από τη Λέσβο για όλη την Ευρώπη δημιουργείται η εμπειρία και η γνώση ως προς τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.


Πρόκειται για πείραμα που γίνεται σε επίσημη βάση για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η μελέτη, που θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος της διαδικασίας, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο και στα χέρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη θεσμοθέτηση της εισαγωγής αυτών των τεχνολογιών στη δακοκτονία, καθώς μέχρι τώρα είναι απαγορευμένες. Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που η χρήση του Drone χθες για τον ψεκασμό ελαιώνα σε δύσβατη περιοχή της Λέσβου έγινε πειραματικά με ειδική άδεια.


Πρόκειται για το πρόγραμμα που υλοποιεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η ομάδα του Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνη Τσαγκαράκη και χρηματοδοτείται με το ποσό των 19.000 ευρώ, το οποίο καλύπτει την εγκατάσταση της επιστημονικής ομάδας του κ. Τσαγκαράκη, ο οποίος βρέθηκε στην Λέσβο χαρτογραφώντας μια περιοχή 35 στρεμμάτων στην Κώμη, ενώ στη συνέχεια προγραμματίστηκε το drone να ψεκάσει τα μισά ελαιόδεντρα αυτής της έκτασης, η οποία ανήκει στον ελαιοτριβέα και τυποποιητή ελαιολάδου Μιχάλη Τζωρτζή. Η έκταση βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, ενώ στην απέναντι ακριβώς πλευρά έχει οριοθετηθεί μία άλλη έκταση 35 στρεμμάτων και αυτή, όπου δεν έγινε ψεκασμός, ώστε να γίνει παρακολούθηση και σύγκριση των πληθυσμών του δάκου και της προσβολής του καρπού για να έχουμε συμπεράσματα.


Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα από το οποίο αναμένεται να τεκμηριωθεί η χρήση αυτών των εναέριων μέσων για την καταπολέμηση του δάκου, ειδικά για τις δύσβατες περιοχές, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση του ανθρώπου. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μία «βάση δεδομένων» στη διάθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εάν τελικά προχωρήσει στην διαμόρφωση του νέου πλαισίου για τη δακοκτονία, όπως το δρομολόγησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, τότε μπορεί να συμπεριλάβει και τη χρήση αυτών των μέσων για την καταπολέμηση του δάκου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτό το μέσο ψεκασμού δεν χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα από τον κύριο Τσαγκαράκη οπουδήποτε αλλού, αλλά η εφαρμογή και μέσω αυτής η απόκτηση εμπειρίας κυριολεκτικά ξεκινά από τη Λέσβο.


Όπως είπε χθες το μεσημέρι ο κ. Τσαγκαράκης στα “Νέα της Λέσβου”: «Πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε ολοκληρώνοντας με μεγάλη ακρίβεια τον ψεκασμό. Θα παρακολουθήσουμε την απόδοση της δακοκτονίας κι αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με δεύτερο ψεκασμό».
Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαράκη, τα 35 στρέμματα καλύφθηκαν σε χρόνο μικρότερο των 30 λεπτών σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του ψεκασμού, αυτός ο χρόνος όμως καλύπτεται με επανατροφοδοσία του μικρού ελικοπτέρου με νέα μπαταρία ή φόρτιση της υφιστάμενης.

Ο Γιάννης Τσαγκαράκης

Όπως είπε ο κ. Τσαγκαράκης, η χρήση των μικρών ελικοπτέρων για τη δακοκτονία μπορεί να γίνεται ειδικά για δύσβατες και ορεινές περιοχές, ενώ αντενδείκνυται για τους πεδινούς ελαιώνες. Με άλλα λόγια τα ελικοπτεράκια μπορούν να φθάνουν εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι ότι το drone μπορεί να ψεκάσει προγραμματισμένο από μόνο του μια συγκεκριμένη περιοχή. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει μια σημαντική προεργασία. Δηλαδή περνά ένα φωτογραφικό drone που δημιουργεί τον χάρτη και στη συνέχεια δημιουργείται ο χάρτης με τα σημεία (δέντρα) που πρέπει να ψεκαστούν και προγραμματίζεται πάνω σε αυτόν το drone που θα μεταφέρει το φυτοπροστατευτικό προϊόν, ψεκάζοντας σε εκείνα τα σημεία για τα οποία έχει προγραμματιστεί. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία παρακολουθείται από τον χειριστή του μικρού ελικοπτέρου.


Σε κάθε περίπτωση από το πείραμα της Λέσβου που ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση χθες προκύπτει ότι με τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα ο ψεκασμός κατά του δάκου, σε επιλεγμένες περιοχές, μπορεί να γίνεται ημιαυτόματα και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Ωστόσο στα αρνητικά είναι η μικρή αυτονομία του σύγχρονου αυτού συστήματος, καθώς πρέπει ανά 10 – 15 λεπτά να προσγειώνεται για αντικατάσταση ή επαναφόρτιση της μπαταρίας, δεδομένου πως το ελικόπτερο έχει βάρος 25 κιλά, εκ των οποίων τα 10 κιλά είναι το φυτοφάρμακο που μεταφέρει.

Ο Γιώργος Λαγουτάρης

«Πρόκειται για άλλη μια σημαντική προσπάθεια της Περιφέρειας που υλοποιείται για τους ελαιοπαραγωγούς μας μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας με τη συνδρομή της επιστήμης και της έρευνας και θεωρώ πως αυτή τη στιγμή η Λέσβος δίνει τα φώτα της σε όλη την Ελλάδα και πέραν των ελληνικών συνόρων για τη χρήση των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στην αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης, επισημαίνοντας πως η μελέτη του κ. Τσαγκαράκη θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, αρκεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θεσμοθετήσει τη χρήση αυτών των τεχνολογιών στη δακοκτονία.

spot_img

More articles