Δωρεάν εξέταση για την Ηπατίτιδα Β

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» σε συνεργασία με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου, διοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και δωρεάν εξετάσεων για την Ηπατίτιδα Β (HBV), στην Μυτιλήνη. Το σύνθημα της εκστρατείας είναι «έλα να εξεταστείς – έλα να μάθεις».

Η πρωτοβουλία αυτή σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν επιστημονικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη νόσο, ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι ζουν με χρόνια λοίμωξη με Ηπατίτιδα Β. Επίσης, ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας λοίμωξης με HΒV είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μικρό ποσοστό ασθενών γνωρίζει ότι πάσχει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην υγεία του ασθενή, από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και λήψης θεραπείας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ποσοστό των αδιάγνωστων ασθενών για την ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα ανέρχεται στο 50% κατά προσέγγιση. Η χρόνια λοίμωξη με HBV μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, που μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και σε ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Σημειώνεται ότι η χρόνια ηπατίτιδα Β είναι από τις κυριότερες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Για τους παραπάνω λόγους, από την προσεχή Δευτέρα έως την άλλη Παρασκευή 22 Ιουνίου και κατά τις ώρες 10:00 – 14:00 θα υποδέχονται το κοινό στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, χωρίς ραντεβού, για την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για ηπατίτιδα Β, με μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο.

Επίσης, την προσεχή Δευτέρα καλούν τους πολίτες στην ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λέσβου, 19:00 – 21:00, με ελεύθερη συμμετοχή. Στόχος της εκδήλωσης είναι η σφαιρική ενημέρωση για την ηπατίτιδα Β, μέσω ομιλιών από καταξιωμένους προσκεκλημένους ομιλητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ένα νέο ψηφιακό εργαλείο «αξιολόγησης κινδύνου» για τις ιογενείς ηπατίτιδες. Αναλυτικότερα, μέσω ενός σύντομου και απλού ερωτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν ή να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις για ιογενείς ηπατίτιδες.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» θέτει στο δημόσιο διάλογο το θέμα της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης για την ηπατίτιδα Β, ευχαριστώντας θερμά το Επιμελητήριο Λέσβου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την παραχώρηση χώρων διεξαγωγής της εκστρατείας.