Εκδήλωση – αφιέρωμα στο Βενιαμίν το Λέσβιο

Επιστημονική ημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της οργανώνει το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, η Λέσχη «Βενιαμίν ο Λέσβιος» με θέμα το «Επιστημονικό και φιλοσοφικό έργο του Βενιαμίν του Λέσβιου και την διαχρονική του αξία».

Η Λέσχη Πλωμαρίου στα 140στά γενέθλιά της τιμά τον καθηγητή και φιλόσοφο Βενιαμίν τον Λέσβιο, που στο όνομά του το Πλωμάρι εμπιστεύτηκε το «Αναγνωστήριό» του και ένα από τα πολιτιστικά του ιδρύματα, τη Λέσχη Πλωμαρίου. Η ημερίδα που διοργανώνεται έχει σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστά τα πιο πρόσφατα ερευνητικά συμπεράσματα εργασιών σχετικών με το επιστημονικό έργο του Βενιαμίν∙ να δείξει ότι οι θεωρίες του Βενιαμίν έχουν παγκόσμια πρωτιά και πρωτοτυπία και σαν τέτοιες αποτελούν μια τεράστια εθνική επιστημονική κληρονομιά που πρέπει να αναδειχθεί σ’ όλο της το εύρος.

Στην ημερίδα της 15ης Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί:
-Ομιλία του Επίκ. Καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Δρ. Γεωργίου Βλαχάκη με αναφορά στον  Βενιαμίν Λέσβιο ως “δάσκαλο της φυσικής και των μαθηματικών”.
-O καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Πέτσιος θα επικεντρωθεί στις «Νεωτερικές γνωσιοθεωρητικές αντιλήψεις του Βενιαμίν Λεσβίου» που καταγράφονται στα «Στοιχεία Μεταφυσικής» του Βενιαμίν.

-Η Δρ. Ευστρατία Αμπατζή θα αναφερθεί στο «Πανταχηκίνητον σαν την ενοποιό αρχή της Μεταφυσικής και της γνωσιολογίας  του Βενιαμίν Λεσβίου».
-Ο καθηγητής του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης Αθανάσιος Καλαμάτας θα αναπτύξει μια «Διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του συγγραφικού έργου του Βενιαμίν Λεσβίου με “Προτάσεις ένταξης του έργου του Βενιαμίν στα προγράμματα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
-Τέλος, ο ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Αντώνης Ανδριώτης θα αναφερθεί στη μεγάλη επιστημονική κληρονομιά – τουλάχιστον στον τομέα της φυσικής – που κληροδοτεί η προταθείσα από τον Βενιαμίν θεωρία του Πανταχηκινήτου. Όπως θα δειχθεί το «Πανταχηκίνητον αποτελεί μια πρώιμη ταυτοποίηση του φυσικού μεγέθους της ενέργειας και των ιδιοτήτων της», που αποδίδει στον Βενιαμίν παγκόσμια πρωτιά για τη σύλληψη της θεμελιώδους έννοιας της ενέργειας.
Η ημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα σε καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μαθητές των τάξεων του λυκείου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του Έλληνα επιστήμονα της εποχής του Διαφωτισμού και τα σύγχρονα ερευνητικά πορίσματα για το έργο του.