Εκπαιδευτική δράση για παιδιά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου οργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 10 το πρωί, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μια νέα εκπαιδευτική δράση για παιδιά με τίτλο «Με όσπρια, καρπούς και δημητριακά… φτιάχνω ψηφιδωτά μοναδικά».
Η τεχνική του ψηφιδωτού γνώρισε μεγάλη διάδοση στη Λέσβο από τους αρχαίους χρόνους έως τη νεότερη εποχή, σε ποικίλες μορφές και συνδυασμούς υλικών. Ψηφιδωτά δάπεδα από μικρούς χρωματιστούς λίθους, που σχημάτιζαν εικονιστικές και γεωμετρικές παραστάσεις, κοσμούσαν τις εύπορες ρωμαϊκές κατοικίες της Μυτιλήνης, αλλά και τους πρώτους χριστιανικούς ναούς του νησιού. Άλλοτε πάλι, κατασκευασμένα από μαρμάρινα πλακίδια λευκού, γκρι και μαύρου χρώματος συνιστούσαν ιδιαίτερο είδος πολυτελούς διακόσμησης, τόσο σε κοσμικά όσο και σε θρησκευτικά κτίρια της πρώιμης χριστιανικής εποχής. Την αρχαία παράδοση συνέχισαν τα βοτσαλωτά δάπεδα με μαυρόασπρα γεωμετρικά μοτίβα, που ακόμη και σήμερα θαυμάζουμε στις αυλές των νεοκλασικών κατοικιών του 19ου και του 20ού αι.
Με έμπνευση από τα υπέροχα ψηφιδωτά που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Μουσείου, οι μικροί καλλιτέχνες θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους. Αλλά τα ψηφιδωτά που θα κατασκευάσουν δεν θα είναι συνηθισμένα. Σε ρόλο ψηφοθέτη ή, για το πούμε σωστότερα, σε ρόλο οσπριο…θέτη, με φακές και φάβα, σπόρους και ρύζι, χαρτόνια, κόλλα και πινέλα, θα δώσουν μιαν άλλη ξεχωριστή και πρωτότυπη διάσταση στην τέχνη του ψηφιδωτού. Τι θα λέγατε αν το ονομάζαμε οσπρι…δωτό;
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 60 παιδιά, από 4 ετών και άνω.
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής (τηλ. 22510-22087, 22510-42589, κ. Εύα Χατζηνικολού)
Είσοδος ελεύθερη για τους επισκέπτες στο Μουσείο και για τους συμμετέχοντες στη δράση.