Έκθεση «Διά χειρός Κουρτζή»

397

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 5 Ιουλίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Δια χειρός Κουρτζή», που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με τη συνδρομή του Μουσείου Νεότερης Κεραμεικής στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής.

Η λαμπρή τέχνη και οικογενειακή παράδοση των κεραμιστών Κουρτζήδων, που ξεκινά από τις αρχές του 18ου αιώνα από τον Παναγιώτη Κουρτζή (1820) έως την Ελπίδα Κουρτζή (2018), κόρη του Ηλία Κουρτζή, ξεδιπλώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης.

Μετά τις σύντομες ομιλίες της Προέδρου του ΠΙΟΠ Σοφίας Στάικου, του Ηλία Κουρτζή και του αρχαιολόγου Νίκου Λιάρου, τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου έπαιξαν παραδοσιακούς λεσβιακούς και μικρασιατικούς σκοπούς και χειροκροτήθηκαν από το ακροατήριο.

Τα εκθέματα ανήκουν κυρίως στα μέλη της οικογένειας Κουρτζή, καθώς και στις ιδιωτικές συλλογές των Πέτρου Βέργου, Νίκης Ελευθεριάδη, Ντίνου Κόγια και του Λαογραφικού Μουσείου του Πνευματικού Κέντρου-Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη». Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης προέρχεται από τα αρχεία της οικογένειας Κουρτζή και του Κέντρου Μελέτης Νεότερης Κεραμικής.

Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018 (Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00). Αξίζει να την επισκεφθείτε!