Έκθεση “Γραμμές περάσματος” στο “Χαλίμ Μπέη”

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής τα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης “Γραμμές Περάσματος – in medias res” στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης που στεγάζεται στο αρχοντόσπιτο της Οθωμανικής Μυτιλήνης “Χαλίμ Μπέη”.

Στην έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου  παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης, ένα Μουσείο που ανήκει στη Σεβντά και τον Τζαν Ελγκίζ δισέγγονο, του άρχοντα της Μυτιλήνης Χαλίμ Μπέη, κτήτορα του κτιρίου όπου εκτίθενται τα έργα.

Ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τζαν Ελγκίζ για την παρουσίαση της συλλογής του Μουσείου του, στη Μυτιλήνη
Ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τζαν Ελγκίζ για την παρουσίαση της συλλογής του Μουσείου του, στη Μυτιλήνη

Τους καλεσμένους υποδέχθηκαν στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός που αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων πολιτών και στην ανάγκη παραπέρα καλλιέργειάς τους σε όλους τους τομείς. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ελγκίζ να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του νησιού. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης αναφέρθηκε στην αξία της έκθεσης και την προβολή που θα γίνει μέσα από τα τουρκικά ΜΜΕ. Και τέλος ο κ. Τζαν Ελγκίζ μίλησε για τις σχέσεις της οικογένειάς του με τη Λέσβο και τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη.

Η οικογένεια Ελγκίζ
Η οικογένεια Ελγκίζ

Ο  δημοσιογράφος, ανταποκριτής του ΑΠΕ στο βόρειο Αιγαίο Στρατής Μπαλάσκας παρουσίασε στη συνέχεια  στοιχεία ιστορικής του έρευνας σχετικά με την τουρκική αστική τάξη στα ύστερα χρόνια της οθωμανικής Μυτιλήνης, ενώ στον έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κ. Ελγκίζ παρέδωσε ένα σπάραγμα της οικογένειας του Χαλήμ Μπέη, ένα κομμάτι από την οικοσκευή του αρχοντόσπιτου που βρέθηκε μέσα στα μπάζα κατά τις εργασίες αναστήλωσής του στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Τραγούδια της Ανατολής έπαιξε το ΚΕΣΑΜ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι  της Μπασάκ Σένοβα, η οποία επιμελείται επίσης και ενός οδηγού της έκθεσης που  θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά).

Στα πλαίσια αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος η αεροπορική εταιρεία BORA JET πραγματοποίησε ειδική πτήση τσάρτερ από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη με 120 Τούρκους επισκέπτες ανάμεσά τους και 20 δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.