Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ελληνική κουζίνα στα πέρατα της γης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αυτή την εποχή μου έρχονται άπειρες ειδήσεις από την Αυστραλία για τα επιτεύγματα των Ελλήνων εκεί, στο κομμάτι της γαστρονομίας.

Ένας σπουδαίος σεφ και γνωστός πια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι ο George Calombaris – η μητέρα του μάλιστα κατάγεται από τη Λήμνο – ο οποίος σαν master chef προχώρησε την ελληνική κουζίνα ένα βήμα παρακάτω κι έφτιαξε εξαιρετικά πιάτα με βάση την ελληνική κουζίνα, που αποδεικνύουν το εύρος και την δημιουργικότητά του. Έχει εξαιρετικά εστιατόρια και σουβλατζίδικα νέας γενιάς στη Μελβούρνη. Και φυσικά τα εστιατόριά του τα κατακλύζουν όλες οι φυλές που κατοικούν στην Αυστραλία, από Αυστραλούς 5ης γενιάς, Έλληνες, Ιταλούς, Λιβανέζους, Κινέζους, Φιλιππινέζους, Γιαπωνέζους κλπ. Ένα μάλιστα από τα εστιατόριά του ονομάζεται Αγία Αικατερίνη.

 

Στο site του αναφέρει με περηφάνια το filotimo, το meraki και το kefi που αποτελούν το συγκλονιστικό τρίο της ελληνικής φυλής και μαζί της κουζίνας. Στα πέρατα της γης η ελληνικότητα έχει ήθος, αξία, καταξιώνεται. Οφείλουμε να το γνωρίζουμε, να το ψάχνουμε, να το χαιρόμαστε και να το αναγνωρίζουμε.

Ένα άλλο ελληνόπουλο στην Αδελαΐδα ασχολείται με την ελληνική ζαχαροπλαστική και γίνεται ο Παρλιάρος της τηλεόρασης στη Νότια Αυστραλία. Ο George Diakomichalis και το σόου IT’S ALL GREEK TO ME.

Ένας άλλος φρέσκος μετανάστης στο Σύδνεϋ από ΔΑΣΚΑΛΟΣ δημιούργησε ένα μαγαζί με πίτες και φτιάχνει αυτά που έφτιαχνε η μητέρα του και η γιαγιά του στο σπίτι τους στη ΝΑΟΥΣΑ. Φτιάχνει 50 πίτες την εβδομάδα με εξαιρετικά υλικά και τις πουλάει όλες.

 

Έλληνες, Ελληνίδες, εκλεκτές παρουσίες στο γαστρονομικό γίγνεσθαι σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Και η προσπάθειά τους στέφεται με τεράστια επιτυχία. Έτσι, δεκάδες μοδάτα ελληνικά εστιατόρια και μπαρ στην καρδιά της DOWN UNDER πατρίδας με κάνουν να ζηλεύω και να περηφανεύομαι.

 Εδώ λοιπόν…

Εμείς καλούμαστε να τους τιμήσουμε μαζί με όλους αυτούς τους εδώ ήρωες σεφ και επαγγελματίες στο χώρο της γαστρονομίας που παλεύουν με την κρίση, τις υψηλές φορολογίες και με ένα μεγάλο κουράγιο αποζητούν την ποιότητα για να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω. Ας όψεται το υπερβολικά λανθασμένο life style των προηγούμενων δεκαετιών εδώ στην Ελλάδα, που από μία απόλαυση έγινε ένα δήθεν. Αλλά φτάνει η γκρίνια. Εμπρός να δούμε από δω και πέρα τι θα κάνουμε.

Η γαστρονομία κατέχει υψηλά επίπεδα παντού και όλες οι χώρες προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν τουριστικά. Καιρός είναι κι εμείς εδώ να ασχοληθούμε σοβαρά. Και μάλιστα εμείς εδώ στη Λέσβο που έχουμε γλιτώσει από τη λαίλαπα του all inclusive, έχουμε σώσει την παραδοσιακή μας κουζίνα και ευτυχώς δεν την έχουμε ακόμα ανακατέψει με κρέμες γάλακτος και κινόα.

Μία περίφημη συνταγή του GEORGE CΑLOMBARIS είναι ο μουσακάς του με αρνίσιο κιμά. Δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε μετά το Πάσχα, μιας και τώρα όλοι είμαστε στη νηστεία.

Πατατόψωμο με κύμινο και δυόσμο

 Υλικά

 1.500 γρ. αλεύρι τύπου 55%

500 γρ. αλεύρι τύπου 90%

30 γρ. ζάχαρη

30 γρ. μαγιά

150 γρ. προζύμι (ξινό)

90 γρ. μαργαρίνη (λιωμένη) ή λάδι

20 γρ. αλάτι

900-950 ml νερό

1.000 γρ. πατάτες

Πιπέρι

Λίγο κύμινο

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη ημέρα έχουμε βράσει τις πατάτες και τις έχουμε τεμαχίσει σε κύβους. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τις πατάτες) στην αργή ταχύτητα για 5 λεπτά και στο τέλος, προσθέτουμε την πατάτα και ζυμώνουμε για ακόμα ένα λεπτό, έτσι ώστε να γίνει μια ζύμη όχι τόσο λεία στην υφή της. Κόβουμε σε τεμάχια, προσθέτουμε σε φόρμες που έχουμε λαδώσει, ρίχνουμε με κόσκινο αρκετό αλεύρι από πάνω και αφήνουμε να ανέβει για 20’. Ψήνουμε το πατατόψωμο για 50-60 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC.

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ