Ένας επίμονος οινοποιός, στα Χίδηρα Λέσβου

Ο Γιάννης είναι ένας επίμονος οινοποιός.
Με ιδιαίτερη ευγένεια, γνώση και καλλιέργεια.
Ο Γιάννης Λάμπρου, η ψυχή του Μεθυμναίου Οίνου, πριν δυο χρόνια με ξενάγησε στα εντυπωσιακά έργα του Τούρκου συλλέκτη όταν ο τελευταίος έφερε την ιδιωτική συλλογή του από το ιδιωτικό μουσείο της Πόλης (https://www.facebook.com/elgizmuseum/) για να την εκθέσει στην πινακοθήκη του παππού του, του Χαλίμ Μπέη.
Η έκθεση αυτή θα μου μείνει αξέχαστη, όπως και ο Γιάννης, που ήξερε τα περισσότερα έργα, τους καλλιτέχνες τους και τα μουσεία από τα οποία προέρχονταν.
Με άνεση, γνώση και άποψη.
Με εντυπωσίασε.
Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι αυτός ο νέος άνθρωπος αγωνίζεται εδώ και χρόνια να αποκαταστήσει τον Λέσβιο Οίνο.

Εδώ Χίδηρα

Ένα σχεδόν άγνωστο χωριό της Λέσβου.
Ημιορεινό, ηφαιστειογενές, απομακρυσμένο.
Όταν ήμουν μικρή, το είχα ακουστά από τον μπαμπά όταν έκανε εκτός έδρας επισκέψεις εκεί με την υπηρεσία του, το Υγειονομικό, κάπου στην δεκαετία του ‘70.
Εγώ πήγα στα Χίδηρα για τον Γιάννη και τα κρασιά που παράγει, αναβιώνοντας τη γηγενή ποικιλία Χιδηριώτικο. Πέρασα υπέροχα στην ξενάγηση του οινοποιείου. Το χωριό είναι πανέμορφο, πετρόχτιστο, παραδοσιακό, νοικοκυρεμένο, ελληνικό! Έχετε πάει ποτέ;

1985

Δύσκολες εποχές ακόμα για το νησί, αλλά και για το λεσβιακό Οίνο. Το τόλμησε ο μπαμπάς Λάμπρου, το παρέλαβε ο Γιάννης και το πάει παραπέρα με μεγάλη συνέπεια και σοφές κινήσεις.
Αυτή τη χρονιά οι πρώτες καλές σοδειές εμφιαλώνονται και βγαίνει ο Μεθυμναίος. Ένα κρασί απέναντι σε όλα τα φημισμένα ούζα του νησιού.
Μιλάμε μάλιστα για ένα κρασί βιολογικής καλλιέργειας, όπου δεν χρησιμοποιούνται χημικοί ζυμομύκητες και η χρήση των θειωδών που αποτρέπουν την οξείδωση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Η πορεία του Γιάννη είναι εξαιρετική, όχι μόνο για το οινοποιείο του, αλλά και για το νησί ολόκληρο. Ο Γιάννης με τις απίστευτες δημόσιες σχέσεις του, το σύγχρονο μάρκετινγκ, αλλά και την επιμονή και την ποιοτική δουλειά έβαλε το νησί στο χάρτη του κρασιού. Αποκορύφωμα το τελευταίο κρασί από τα Χίδηρα.

Το πορτοκαλί του Μεθυμναίου

Ένα λευκό κρασί που οινοποιείται, στους 25 βαθμούς, αντί για τους 19 του λευκού. Πριν την οινοποίηση απομακρύνονται οι φλούδες και τα κουκούτσια των σταφυλιών καθώς το κρασί αποκτά αυτή την πορτοκαλί απόχρωση. Είναι ένα κρασί ανάμεσα σε λευκό και κόκκινο, σαν ένα άλλο ροζέ που μπορεί να σταθεί από μόνο του, με κρέας ή και ψάρι.
Τα πορτοκαλί κρασιά γνωρίζουν δόξες παγκοσμίως. Η αναβίωσή τους ξεκίνησε από το Φριούλι της Ιταλίας, ακολούθησαν οι Σλοβένοι και οι Αμερικανοί. Ο Γιάννης που ψάχνεται συνεχώς, ακολούθησε παλιές τεχνικές οινοποιών της Ιταλίας και έφτασε σ’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Έχει αρώματα μοσχάτου, κίτρου, περγαμόντο και γλυκό πορτοκάλι, με νύξεις από ξύσμα λεμονιού. Ακόμα μοσχοβολά μαρμελάδα, αλλά και έντονο φρέσκο πορτοκάλι ανακατεμένα με μυρωδιές βουτύρου, αποξηραμένου σύκου και καραμέλας.
Σώμα με όγκο που προκύπτει από το αλκοόλ, με μεταλλικότητα, οξύτητα και αρμύρα στην επίγευση. Είναι ελαφρώς τανικό στο στόμα με γήινο τελείωμα και έντονη ορυκτότητα. Απολαύστε το παγωμένο ακόμη και ως απεριτίφ.

Τουριστικό προϊόν

Έχουμε αντιληφθεί τη δύναμη του κρασιού; Το κρασί μπορεί να κινητοποιήσει λάτρεις του από όλον τον κόσμο, να έρθουν στα Χίδηρα, για να γνωρίσουν το κρασί του Γιάννη Λάμπρου. Και έρχονται. Και όποιοι βρίσκονται στην περιοχή για διακοπές δεν χάνουν την ευκαιρία να περάσουν ένα απόγευμα στα Χίδηρα για να δουν το οινοποιείο και να δοκιμάσουν τα κρασιά. Ο Μεθυμναίος, αυτό το μικρό και εξαιρετικό boutique wine οινοποιείο αποτελεί πόλο έλξης για τον τουρισμό μας και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.

Το σύγχρονο μάρκετινγκ τουρισμού για τη Λέσβο επιβάλλει τη διασύνδεση γαστρονομίας και τοπικών παραγωγών ούζου και κρασιού με στόχο την ανάπτυξη και αυτής της μορφής τουρισμού.
Θα ασχοληθεί κανείς σοβαρά μ’ αυτό;
Έρχονται εκλογές. Έχει κανείς υποψήφιος στο πρόγραμμά του και αυτό άραγε;

Αυγοσαλάτα

Υλικά

Τόσα βαμμένα αυγά δεν θα πάνε χαμένα.
Μια δροσερή σαλάτα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας.

10 αυγά βρασμένα
1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
4 κλωνάρια σέλερι κομμένα διαγωνίως
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα
1 βραστή πατάτα σε κύβους
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. μαγιονέζα
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. λεμόνι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα αυγά στα 4. Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά και με ελαφρές κινήσεις τα ενοποιούμε χωρίς να βγάλουν υγρά. Διαλέξτε μια εντυπωσιακή πιατέλα και απλώστε πάνω τη σαλάτα.
Σερβίρουμε με το πορτοκαλί κρασί Μεθυμναίος που αντέχει στην περίεργη οξύτητα του αυγού.