Ενημερωτική εκδήλωση για τις ανασκαφές στο Λισβόρι

Για τα άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα των ανασκαφών στο Λισβόρι ενημέρωσε σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», το Σάββατο 2 Μαρτίου, στην Αθήνα, η αρχαιολόγος Νένα Γαλανίδου.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών (Εθν. Αντίστασης 33 – Δάφνη) και είχε θέμα «Η ανασκαφή στο Λισβόρι-Το όραμα για την αειφόρο ανάπτυξη».
Μέσα σε μια λεσβιακή-μυτιληνιά ατμόσφαιρα, που πλαισιώθηκε και από μουσικές και τραγούδια, η κ. Γαλανίδου μίλησε για τις ανασκαφές, έκανε μια ιστορική αναδρομή, τότε που τα λόγια και τα πρώτα ενδεικτικά ευρήματα των αγαπητών ιατρών-λεσβολατρών κ.κ. Μάκη Αξιώτη και Χαρίση, την έφεραν μπροστά στην όμορφη αυτή περιπέτεια!
Τους Λισβοριανούς που πείστηκαν και συνεργάστηκαν άψογα, τους συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους χρηματοδότες: Πολιτεία, Δήμος-Περιφέρεια-ελληνικές και ξένες εταιρείες, ιδιώτες, που δίνουν την δύναμη να συνεχίζεται από το 2010 η ανασκαφή που έφερε στο φως εξαιρετικά ευρήματα από το πέρασμα των προγόνων ανθρωπιδών από την Ασία στην Λέσβο-στην Ευρώπη πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.


Αναφέρθηκε επίσης στο όραμα της αειφόρου ανάπτυξης για την Λέσβο, με την πλούσια φυσική και πολιτισμική κληρονομιά, στο οποίο μπορεί να προσθέσουν δυναμική τα ευρήματα στο Λισβόρι, με πρώτη φάση την ανάπτυξη των χωριών που περιτριγυρίζουν τον Κόλπο Καλλονής. Την εξαιρετική ομιλία της κ. Γαλανίδου παρακολούθησε πλήθος κόσμου από πολλά χωριά του νησιού αλλά και φίλοι της Λέσβου. Η εκδήλωση έκλεισε με λεσβιακούς χορούς από παιδιά του χορευτικού του Συλλόγου και κέρασμα ούζου και μεζέδων από την πλούσια γαστρονομία της Λέσβου.