Εντυπωσιακή η ανάπλαση στα Τσαμάκια!

Άλλαξαν όψη ήδη τα Τσαμάκια
  • Σύσκεψη για την πρόσβαση των λουομένων στην πλαζ

Εντυπωσιακό είναι ήδη το αποτέλεσμα του έργου της ανάπλασης στα Τσαμάκια που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και έχει αλλάξει την εικόνα όλης της περιοχής. Αν και η σύμβαση με τον εργολάβο λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι, οι εργασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και αναμένεται η παράδοση του έργου έως το τέλος του χρόνου. Το μοναδικό πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, όπως γράφαμε και στο ρεπορτάζ για την έναρξη λειτουργίας της πλαζ, είναι η πρόσβαση των λουομένων στην παραλία λόγω των εργασιών που εκτελούνται αυτό το διάστημα από το Άγαλμα της Ελευθερίας έως την είσοδο των εγκαταστάσεων.

Πεζόδρομος με κυβόλιθο από το Άγαλμα της Ελευθερίας μέχρι τ’ Απελή

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Αντιδημάρχου Έργων, Στρατή Τζιμή, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΔΕΛ, Σωτήρη Μαρινάτο, εκπρόσωπο της εργολήπτριας εταιρείας και μηχανικούς του Δήμου, κατά την οποία εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές για να μην παρουσιαστούν προβλήματα από την 1η Ιουνίου που θα ανοίξει η οργανωμένη παραλία. Όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη, οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δεν είναι δυνατόν να “παγώσουν” κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε αυτό το τμήμα, μπροστά από την είσοδο της πλαζ, γιατί δεν θα μπορούν να προχωρήσουν ούτε από την πλευρά της Φυκιότρυπας. 

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να εξασφαλιστεί μια περιφραγμένη λωρίδα από την πλευρά της θάλασσας, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πεζοί, καθώς και οχήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή λουόμενοι με κινητικά προβλήματα. Μέσω αυτής θα γίνεται και η τροφοδοσία του αναψυκτηρίου της πλαζ σε καθημερινή βάση. 

Όπως δήλωσε ο κ. Τζιμής, «όλοι συμφωνήσαμε ότι το έργο πρέπει να συνεχίσει να εκτελείται με γρήγορους ρυθμούς, όπως τώρα και να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό στους πολίτες. Βέβαια, υφίσταται το ζήτημα της πρόσβασης στην πλαζ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα πρέπει όλοι να δείξουμε κατανόηση και υπομονή. Είναι επισφαλές να κινούνται οχήματα από το Άγαλμα της Ελευθερίας μέχρι την είσοδο και γι’ αυτό θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».

Διαμορφώθηκε ήδη το round about στην Φυκιότρυπα για την αναστροφή των οχημάτων

Αυτό το διάστημα, τα συνεργεία προχωρούν στην πλακόστρωση τμήματος του δρόμου με κυβόλιθο, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζεται ο κυκλικός κόμβος στην Φυκιότρυπα όπου θα γίνεται η αναστροφή των οχημάτων. Παράλληλα, έχουν διαμορφωθεί ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος από τ’ Απελή προς το Κάτω Κάστρο και γίνονται οι απαραίτητες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. 

Η ανάδειξη της περιοχής του Κάστρου Μυτιλήνης σε πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής και η σύνδεσή του με το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, ξεκίνησε το 2018 από την Αρχαιολογία με την συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη δύο οικιών οθωμανικών χρόνων εντός του Κάτω Κάστρου, τη στερέωση τμημάτων του επιθαλάσσιου τείχους, τη δημιουργία μεγάλου ανοιχτού χώρου εκδηλώσεων και με τη δημιουργία κεντρικού διαδρόμου κίνησης πεζών με διέλευση ποδηλατοδρόμου, που θα συνδέσει το βόρειο με το νότιο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Λέσβου δημοπράτησε το έργο της ανάπλασης στα Τσαμάκια, που έρχεται να συνδεθεί και να συμπληρώσει το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων μέχρι και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Ο πρώτος ποδηλατόδρομος της Μυτιλήνης…

Όπως προαναφέραμε, οι εργασίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο με την βελτίωση της περιφερειακής πρόσβασης του Κάστρου και τη δημιουργία οδού ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής και την ανάδειξή της. Κατά μήκος του σημερινού άξονα κίνησης δημιουργείται δρόμος διπλής κατεύθυνσης, ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων, με αναστροφή μέσω κυκλικού κόμβου στο σημείο του πλατώματος στον Φάρο, ποδηλατόδρομος που θα συνεχίζει μέχρι την οδό Ναυμαχίας Έλλης και μια περιπατητική διαδρομή μέσω πεζόδρομου για να απολαμβάνουν την βόλτα τους οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες. Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπλαση του χώρου δίπλα στον βράχο στην Φυκιότρυπα με τη δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας και χώρου στάσης για τους διερχόμενους. Ο πεζόδρομος και ο  ποδηλατόδρομος θα ξεκινούν από το Άγαλμα της Ελευθερίας και θα τερματίζουν στην έξοδο του Κάτω Κάστρου, στην Επάνω Σκάλα, όπου θα υπάρχουν στάσεις ποδηλάτων που ο κάθε πολίτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί.