Εντυπωσίασαν τα Αρχοντικά του Πλωμαρίου

Στην  πανελλαδική και πανευρωπαϊκή δράση «Επισκέψιμα Αρχοντικά»  συμμετείχε για πρώτη χρονιά φέτος το Πλωμάρι,  26 και 27 Μαΐου.  Τη δράση διοργάνωσε ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) – που είχε πανελλαδικά την ευθύνη – και κατ’ επέκταση σε συντονισμό με την πανευρωπαϊκή δράση ευαισθητοποίησης του European Historic Houses Association.

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε δυο όμορφα αρχοντικά νεοκλασικά μεταξύ των πολλών του Πλωμαρίου με εξαιρετική αρχιτεκτονική αστικού τύπου. Προστέθηκε στο τέλος και ένα ακόμη αρχονικό στον Τρύγονα.

Σκοπός αυτής της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική και κοινωνική αξία τους και η κατανόηση των προβλημάτων διάσωσης και συντήρησης ιστορικών σπιτιών, που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους.

Το πρώτο ήταν της κ. Μαρίας Χατζηδημητρίου -Πρωτούλη που κτίσθηκε τον Μάιο του 1906 από τον διοικητή και άρχοντα του Παλαιοχωρίου 1864-1912 Εμμανουήλ Μελανδινό, προπάππο της σημερινής ιδιοκτήτριας. Έφθασε σ’ εκείνη κληρονομικά από πρωτότοκη σε πρωτότοκη θυγατέρα, σύμφωνα με το οικογενειακό δίκαιο του Πλωμαρίου. Το σπίτι το έχτισαν Μεσοτοπίτες τεχνίτες. Εξωτερικά η διακόσμησή του είναι με ιωνικά κιονόκρανα, αετώματα με ημερομηνία Μάιος 1906, ξύλινα σκαλίσματα πάνω από τα παράθυρα στην κύρια είσοδο, ζωγραφιστές κόγχες στις οποίες υπήρχαν αγάλματα. Εσωτερικά πάνω από τη σκάλα υπάρχει τρούλος με παραστάσεις, ζωγραφιστά ταβάνια και τοίχοι. Το δεύτερο ανήκει τώρα στον κ. Ηρακλή Πούλια και περιήλθε σ’ αυτόν μετά από αγορά του. Ο πρώτος ιδιοκτήτης είχε το όνομα Μελανδινός, χωρίς να είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Μένουν πολλά να διερευνηθούν για την ιστορία του. Του τρίτου στον Τρύγονα, που ανήκει τώρα στην κ. Μαριάννα Γιαννάρου, πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν ο ευεργέτης του Τρύγονα, Κουτσουρίδης. Είναι, δε, επισκέψιμο όλο το χρόνο.

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες αλλά και πολλοί νέοι επισκέφθηκαν τα αρχοντικά, τα φωτογράφισαν και έδειξαν ενδιαφέρον για την ιστορία τους.