Επαγγελματίες Ηλεκτρολόγοι για να γλιτώσετε μία για πάντα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν χαθεί ολόκληρες περιουσίες – νοικοκυριά από βραχυκυκλώματα καλωδιώσεων ηλεκτρισμού, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν περιπέτειες με τις ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις, λόγω των συχνών βλαβών, για την επισκευή των οποίων είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και να ξαναπληρώνουν πέραν της ταλαιπωρίας που υφίστανται.

Είναι προφανές πως ειδικά στους καιρούς μας που ολοένα και περισσότεροι πολίτες αναζητούν οικονομικότερες λύσεις, έχει υποστεί και ο κλάδος των Ηλεκτρολόγων τις συνέπειες της λεγόμενης «πειρατείας», που είναι η παροχή υπηρεσιών αυτού του αντικειμένου από μη αναγνωρισμένους – κατά δήλωσή τους… ηλεκτρολόγους, που αναλαμβάνουν επισκευές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις χωρίς ωστόσο να διαθέτουν τις γνώσεις, ενώ για πτυχία… ούτε λόγος!

Αρκετοί από αυτούς τους επαγγελματίες εργάζονται ως «μαύροι», δηλαδή χωρίς να εκδίδουν απόδειξη είσπραξης για την εργασία που εκτέλεσαν και τα χρήματα με τα οποία αμείφθηκαν, με συνέπεια οι πελάτες τους να μην διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη προσφυγή τους, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων ότι έγιναν κακοτεχνίες στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους.

Κι όμως στους καιρούς της κρίσης που διανύουμε, το ζητούμενο δεν θα πρέπει να είναι το οικονομικότερο αλλά να πιάνουν τα λεφτά μας τόπο, καθώς για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, την επισκευή ή ακόμα και για την τοποθέτηση μιας απλής πρίζας στο σπίτι του, ο καθένας θα πρέπει να πληρώνει για μία φορά και όχι για… μια ζωή!

 

Πώς θα προστατευτούμε

 

Πώς όμως ένας πολίτης που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το χώρο της οικοδομής και αυτών των δραστηριοτήτων θα μπορέσει να ξεχωρίσει τον επαγγελματία ηλεκτρολόγο, ώστε να τον επιλέξει επιδιώκοντας η οποιαδήποτε εγκατάσταση ή επισκευή στο ακίνητό του να γίνει με υπευθυνότητα; Η δραστήρια διοίκηση του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Λέσβου έχει φροντίσει γι’ αυτό εφοδιάζοντας τα μέλη της  με ειδικές ταυτότητες, μέσω των οποίων πιστοποιείται η ιδιότητά τους ως νόμιμοι αδειούχοι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προστατεύονται, εκτός από τους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους από την αντιποίηση του επαγγέλματός τους, πρωτίστως οι πολίτες που θα χρειαστούν την συνδρομή αυτών των επαγγελματιών, είτε για να κάνουν εκ του μηδενός ηλεκτρολογική εγκατάσταση στα ακίνητά τους, για να τροποποιήσουν κάποιες από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις με νέες γραμμές για πρίζες, κλιματισμό κ.λ.π., για την έκδοση σχεδίων και για οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση και επισκευή που απαιτεί τις τεχνικές γνώσεις ηλεκτρολόγου.

Σημειωτέον ότι στο σύνολό τους τα μέλη του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Λέσβου εγγυώνται και μέσω του Συνδέσμου τους την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες τους, κάτι που δεν θα βρει ο καταναλωτής στους διάφορους άλλους που δηλώνουν επαγγελματίες του κλάδου, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και συνήθως δεν αναλαμβάνουν και καμία ευθύνη σε περίπτωση προβλημάτων που παρουσιαστούν εκ των υστέρων και αφού έχουν αμειφθεί για τις υπηρεσίες τους. Ή ζητούν επιπλέον αμοιβές για να επισκευάσουν προβλήματα που προκύπτουν από δικές τους λανθασμένες ενέργειες και αμφίβολης ποιότητας υλικά κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν κάνουν οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι μέλη του Συνδέσμου.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μέλη του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Λέσβου είναι αυτά που ενημερώνονται σε συνεχή βάση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας στον κλάδο τους και λόγω αυτών των εφοδίων που διαθέτουν μπορούν τελικά να κάνουν στον πελάτη την πλέον συμφερότερη και τελικά οικονομικότερη πρόταση για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ανάλογα με τις ανάγκες του ακινήτου και τις ιδιαιτερότητες. Είναι άλλωστε συχνές οι καταγγελίες που δέχεται ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Λέσβου για κακοτεχνίες από δήθεν επαγγελματίες του κλάδου σε κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων προσφεύγουν εκ των υστέρων στους επαγγελματίες για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς δεν αντέχουν να πληρώνουν ξανά και ξανά για να επισκευάζουν μια προβληματική εγκατάσταση.

Η διοίκηση του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Λέσβου συνιστά στους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες τεχνικού αυτού του κλάδου να ζητούν να τους επιδεικνύει την ειδική ταυτότητα του Συνδέσμου, μέσω της οποίας αποδεικνύεται εάν πρόκειται για επαγγελματία ή όχι, αποφεύγοντας τους αυτοαποκαλούμενους ηλεκτρολόγους που δεν διαθέτουν την επαγγελματική ταυτότητα, ώστε να αποφύγουν μελλοντικές περιπέτειες από βραχυκυκλώματα και άλλα προβλήματα στις εγκαταστάσεις τους, είτε πρόκειται για κατοικίες ή ακόμα και για επαγγελματικούς χώρους.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα καθίσταται σαφές πως όταν κάποιος σήμερα απευθύνεται σε ηλεκτρολόγους… χωρίς ταυτότητα, οι περισσότερες πιθανότητες που έχει είναι να πληρώσει στο τέλος ακριβότερα και όχι φθηνότερα την εγκατάσταση ή την ηλεκτρολογική επισκευή σε ακίνητό του.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση επίσημα στο Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Λέσβου στο τηλέφωνο 22510-25713 καθημερινά 9:00 π.μ. – 12:00 το μεσημέρι.