Έπαιξαν μουσική στη μνήμη της δασκάλας τους

512

Αφιερωμένη στη μνήμη της «δασκάλας» τους Φωτεινή Φραγκούλη , που έφυγε πρόωρα από τη ζωή – μόλις λίγες μέρες πριν –  ήταν η τελική συναυλία  που έδωσαν στις 30 Μαρτίου στο Δημοτικό θέατρο Καλλονής, οι μαθητές τεσσάρων σχολείων της Λέσβου που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα MO-TO Key, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Η Φωτεινή Φραγκούλη  με το έργο της έφτιαξε γέφυρες για να ανοίξει τους ορίζοντες των παιδιών της Λέσβου και ολόκληρης της Ελλάδας.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής, του 9ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης – σε διάστημα έξι εβδομάδων – διδάχθηκαν τις βασικές αρχές της πολιτιστικής διαχείρισης τις οποίες έβαλαν άμεσα σε πράξη.

Πρώτο δείγμα της δημιουργικότητας, εργατικότητας και φαντασίας των μαθητών ήταν οι συναυλίες μουσικής δωματίου  που οργάνωσαν στα σχολεία τους την προηγούμενη εβδομάδα,  παρουσιάζοντας στο κοινό του νησιού ταλαντούχους νέους ερμηνευτές κλασικής μουσικής που ήδη διαγράφουν διεθνή πορεία.

Σε όλες τις συναυλίες το κοινό θαύμασε τις δεξιοτεχνικές ερμηνείες των σολίστ αλλά και το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έφεραν οι μικροί οργανωτές!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΟ-ΤΟ Key κορυφώθηκε με την συναυλία που οργάνωσαν σε συνεργασία οι μαθητές και από τα συμμετέχοντα σχολεία την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Συμμετείχαν οι νέοι και βραβευμένοι διεθνώς μουσικοί Ράφαελ Παρατόρε-τσέλο, Άννε Μαρία Βερμάγιερ-βιολί και Φίλιπ Βόλχαϊμ-βιολί που ερμήνευσαν έργα των Μπαχ, Παγκανίνι, Ιζάυ κ.ά.. Μόλις δυο ημέρες πριν είχε φύγει πρόωρα από τη ζωή η Φωτεινή Φραγκούλη, η οποία ήταν υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής  Μολύβου.

Το πρόγραμμα MO-TΟ Key πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, και με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε, σε συνεργασία με εθελοντές καθηγητές των σχολείων, από μια ομάδα στενών συνεργατών του φεστιβάλ:  Την Κυβέλη Ντέρκεν, πιανίστα και συνιδρύτρια του ΔιΦεΜΜ και τους Δέσποινα Βαράκη, Αφροδίτη Βατή, Έλπη Δεληγιάννη, Βασίλη Μούσκουρη και Λεμονιά Πετρά, μέλη της οργανωτικής επιτροπής.