Η επιστήμη που μετατρέπει τον θύτη σε θύμα

2496

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ κα. ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΟΥΖΟΥΝΕΛΛΗ

Του Δημήτρη Μάντζαρη

 Στις 23 Απριλίου 2018 η γιατρός δημόσιας υγείας και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Harvard, όπως μας ενημερώνει, κα. Μυρσίνη Ουζουνέλλη δημοσίευσε ένα άρθρο – παρέμβαση στα «Νέα της Λέσβου», με τον τρομακτικό τίτλο: «Υπάρχει μια βόμβα δημόσιας υγείας αυτή τη στιγμή στο νησί»!

Το άρθρο ξεκινά, με την εξίσου τρομακτική διατύπωση: «Κινδυνεύουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Λέσβου…». Επειδή είμαι κάτοικος της Ανατολικής Λέσβου έψαξα να βρω από τι κινδυνεύω και ποια είναι η υγειονομική βόμβα που με απειλεί! Διαπίστωσα λοιπόν – σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα της έγκριτης ιατρού – πως η βόμβα αυτή δεν είναι άλλη από τις κοπέλες της υποσαχάριας Αφρικής, θύματα του “sex trafficking” και κυκλωμάτων που ενδημούν και στο νησί μας.

Θα περίμενε κανείς από μια επιστήμονα γιατρό, απόφοιτο του Harvard μάλιστα, σε μια τόσο σοβαρή δημόσια παρέμβαση να είναι πιο προσεκτική στις διατυπώσεις της, αποφεύγοντας τη διασπορά πανικού στον τοπικό πληθυσμό. Διότι επί της ουσίας περί αυτού πρόκειται. Αλλά τι ψάχνει κανείς; Εδώ ολόκληρος Υπουργός Υγείας, ο αλήστου μνήμης Ανδρέας Λοβέρδος, δεν δίστασε να διαπομπεύσει δημόσια δυστυχισμένες οροθετικές γυναίκες, διασύροντάς τες, οδηγώντας μάλιστα κάποιες απ’ αυτές μέχρι την αυτοκτονία.

Ας δούμε λοιπόν τι μας λέει η κα. Ουζουνέλλη:  «…Ο υψηλός αριθμός καταγεγραμμένων οροθετικών – ΗΙV μεταναστών από την Αφρική (ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να αποτελούν την πλειοψηφία των βεβαιωθέντων κρουσμάτων) δεν θα ήταν από μόνος του τόσο ανησυχητικός, αν δεν συνδυαζόταν με πληθώρα αναφορών από συμπολίτες αλλά και από πηγές της αστυνομίας ότι υπάρχει παράνομη και ανεξέλεγκτη πορνεία σε μαζική κλίμακα, από εκδιδόμενες μετανάστριες που προέρχονται από την Αφρική. …». Και συνεχίζει λίγο παρακάτω: «…Εκτός αν αυτές οι μετανάστριες από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίες, σύμφωνα με πληθώρα αναφορών, εκδίδονται σε μαζική κλίμακα, έχουν ελεγχθεί για τον ιό και έχουν βρεθεί αρνητικές (πράγμα που δεν έχει γίνει σύμφωνα με επίσημες πηγές), τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι ενεργούν εις βάρος της κοινωνίας που τις φιλοξενεί και την εκθέτουν σε κίνδυνο…» [Η υπογράμμιση της κας Ουζουνέλλη]

Η ενημέρωση λοιπόν της κας Ουζουνέλλη εξαντλείται, απ’ ό,τι φαίνεται, γενικώς «…από πληθώρα αναφορών από συμπολίτεςκαι από πηγές της αστυνομίας…». Να υποθέσουμε δηλαδή πως οι ανώνυμοι αυτοί συμπολίτες μας γνωρίζουν τα παράνομα κυκλώματα trafficking ή/και είναι πελάτες σε αυτά, ενώ οι πηγές της αστυνομίας πληροφόρησαν την κα. Ουζουνέλλη, και όχι το ΚΕΕΛΠΝΟ ως όφειλαν, που λογικά ως επίσημος φορέας δημόσιας υγείας στη χώρα μας θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος και κύριος φορέας που θα έπρεπε να ενημερωθεί. Εκτός κι αν το γνωρίζουν και μας το κρύβουν.

Επίσης η απόφοιτος του Harvard δεν ξεχνά να «ρίξει το ανάθεμα» στα ίδια τα θύματα του “sex trafficking”, τις φερόμενες ως οροθετικές γυναίκες, μετατρέποντάς τες σε θύτες, ενώ την ίδια στιγμή οι προαγωγοί  και οι ευυπόληπτοι πελάτες τους είναι τα θύματα που κινδυνεύουν να μεταφέρουν τον ιό του AIDS στις γυναίκες τους και στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία (sic!).

Πραγματικά δεν θα υπήρχε λόγος να ασχοληθεί κανείς με τις σεξιστικές απόψεις που εκφράζει η κα. Ουζουνέλλη αν τόσο ο τίτλος του άρθρου, όσο και η ιδιότητα την οποία επικαλείται για να εκθέσει τις απόψεις αυτές, δεν αποτελούν στοιχεία που μπορούν να διασπείρουν πανικό στο ευρύ κοινό της Μυτιλήνης.

Αλλά γι’ αυτό νομίζω πως υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές, όπως η Εισαγγελία Μυτιλήνης, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τυχόν άλλοι φορείς δημόσιας υγείας, που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να παρέμβουν.

Τέλος, με μεγάλη μου λύπη και απογοήτευση διαπιστώνω ότι δεν μας φτάνουν τα ήδη μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα που βιώνει ο τόπος μας τον τελευταίο καιρό, κάποιοι φροντίζουν να προσθέτουν ακόμη περισσότερα. Πόσο άραγε συμβάλλει στην προσέλκυση τουριστών ένα άρθρο σαν κι αυτό, με τόσο κραυγαλέο μάλιστα τίτλο; Ας το σκεφτούμε κι αυτό…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ