«Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»

Το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Λέσβου παρουσιάζει το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2019. 

Το «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)» ο Λουίτζι Πιραντέλο το εμπνεύσθηκε από μια πραγματική περίπτωση, στην οποία ένας άνδρας, η γυναίκα του και η πεθερά του έχασαν όλα τα χαρτιά τους σε ένα σεισμό και άρχισαν να διηγούνται ιστορίες που δεν μπορούσαν να αποδειχθούν. 

Το έργο, που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1917, τοποθετείται μέσα σε ένα επαρχιακό κλειστοφοβικό περιβάλλον με τους ήρωες μιας μικρής κοινωνίας να προσπαθούν να αποδείξουν ο καθένας για τον εαυτό του την αλήθεια των αντιφατικών ιστοριών τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη νοσηρή περιέργεια, την χωρίς όρια αδιακρισία  και την κανιβαλική διάθεση της κοινής γνώμης για οτιδήποτε ξεφεύγει από τις καθιερωμένες και κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές. Έχει να κάνει με το μυστήριο της ταυτότητας και με την ακόρεστη γοητεία που ασκεί στο κοινό η ζωή των άλλων ανθρώπων, καθώς και την αδυναμία να μάθει κανείς την αλήθεια για οτιδήποτε. 

Ο Πιραντέλο εδώ έχει σκαρώσει μία σοφιστικέ φάρσα εκτρέποντάς την άλλοτε στο ύφος του αστυνομικού μυστηρίου κι άλλοτε σε εκείνο της διαλεκτικής μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας.  

Σκηνοθεσία της Εύας Γιαννίκου, σκηνογραφία από την ομάδα, μουσική επιμέλεια της  Λίας Κεφαλά και του Gianluca Spilotros. 

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: 

Τραγούδι: Gianluca Spilotros, Λαουντίζι: Δούκας Κλωνάρης, Αμάλια: Βούλα Γιαννέτου, Ντίνα: Δέσποινα Δερεδίνη, Υπηρέτης: Gianluca Spilotros, Κυρία Σιρέλλι: Χριστίνα Τζανέτου, Κύριος Σιρέλλι: Τάσος Χατζέλλης, Κυρία Τσίνι: Δέσποινα Ψαραδέλλη, Σύμβουλος Αγκάτσι: Μάριος Σπανός (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»), Κυρία Φρόλα: Ντέσσυ Κομνηνού (ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»), Κύριος Πόντσα: Γιώργος Παττές, Αστυνόμος Τσεντούρι: Βαγγέλης Λουίζος, Νομάρχης: Φώτης Ξενέλλης, Κυρία Πόντσα: Αναστασία Τσάτσου.  

Επιμέλεια κοστουμιών της Μαρίας Σουπιάδου, κομμώσεις και  περούκες του Jorge, μακιγιάζ της Ραλλούς Διόλατζη, φωτογραφικό υλικό του Σταμάτη Γιαννάκη, επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού και promo video του Gianluca Spilotros, κατασκευές σκηνικών του Γιώργου Παττέ, φροντιστήριο και κατασκευές των Μαρία Σουπιάδου, Μαρίας Μανταμαδιώτου, Ανδρομάχης Βουγιούκα, Μυρσίνης Κουτρουμπή και  Ιωάννας Βερβερίδου, φωτισμοί από την ΗΧΩ Α.Ε., βιντεοσκόπηση του Παναγιώτη Αγγελίνου και επιμέλεια προγράμματος και αφίσας της Αντωνίας Σάββα. 

Οι παραστάσεις που θα δοθούν στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τεριάντ, στη Βαρειά Μυτιλήνης, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, θα είναι με ελεύθερη είσοδο. Προκειμένου να κρατήσετε θέσεις ελευθέρας εισόδου παρακαλείστε να επικοινωνείτε με την Ανδρομάχη Βουγιούκα στο τηλέφωνο 6945369654 (μοναδικός τρόπος κράτησης θέσεων).