Εξαιρετικός ο αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας της Στύψης

Η Στύψη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, το Lesvos Ride και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύψης παρουσίασαν έναν πολύ όμορφο αγώνα και έθεσαν ψηλά τον πήχη για μια διοργάνωση, που αν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο χωριό της Στύψης δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από άλλους τοπικούς αγώνες.

Η αλήθεια είναι ότι η επιθυμία των κατοίκων του χωριού να υποδεχτούν και να οργανώσουν ένα τέτοιο event, προσκαλώντας κόσμο να γνωρίσει το μακρινό (τουλάχιστον από τη Μυτιλήνη) χωριό ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη. Οι άνθρωποι αγαπάνε το ποδήλατο (με πρέσβη του χωριού τον Στέφανο (Steffen Streich), μόνιμο κάτοικο Στύψης, δεν θα γινόταν κι αλλιώς) και η ποδηλατική κοινότητα τους αγάπησε και ανυπομονεί για το 2020.
Η Στύψη περήφανα χτισμένη στην πλαγιά της καλντέρας του Λεπέτυμνου από τη μια αγναντεύει τον κάμπο της Στύψης κι από πίσω το Πετρί, την Πέτρα και το Μόλυβο σ’ ένα τοπίο που σε μαγεύει αλλά έχει να προσφέρει και έντονα αγωνιστικά υψομετρικά που χαρακτήρισαν ιδιαίτερα αυτόν τον αγώνα. Η διαδρομή ιδιαίτερη, όπως και όλο το πρωτάθλημα, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, το πευκοδάσος, και το παραδοσιακό αστικό περιβάλλον των χωριών του νησιού. Στενά δρομάκια, χωματόδρομοι, δάσος, ανηφόρες, τσιμέντα και λιθόχτιστοι δρόμοι συνέθεταν ένα μοναδικό τοπίο που πάντρευε τη φύση, το πράσινο, την ταχύτητα, την αντοχή με την εξερεύνηση σε γειτονιές της Στύψης λίγο πιο μακριά απ’ την κεντρική πλατεία, λίγο πιο απόμακρες, που αν δεν γινόταν αγώνας δεν θα περνούσαμε ποτέ!

Ανακαλύψαμε έτσι μικρές χαμένες καρτ ποστάλ μιας ανεξερεύνητης Ελλάδας, που αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να τις ζήσουμε. Παραδοσιακά πετρόχτιστα σπιτάκια με αυλές και γιαγιάδες θεατές με τις καρεκλίτσες τους μαζεμένες σε ασφαλή σημεία, πληθώρα εθελοντών του χωριού που εξασφάλιζαν ομαλή διεξαγωγή αλλά και ασφάλεια, ήταν σε κάθε στροφή του αγώνα, και μαζί με την Ομάδα Διάσωσης- παράρτημα Λέσβου, ολοκλήρωναν την εικόνα μιας διοργάνωσης που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από άλλες.
Το ορεινό χωριό της Λέσβου γέμισε το Σάββατο το απόγευμα ποδήλατα, θεατές, εθελοντές, ντόπιους κι αγωνιζόμενους. Σχεδόν σύσσωμη ήταν η ομάδα του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος που κατέκτησε τα ψηλότερα σκαλιά του βάθρου των νικητών. Ο αγώνας αποτέλεσε τον πρώτο από τους 3 που θα κρίνουν τον πρωταθλητή Λέσβου ορεινής ποδηλασίας 2019. Ο επόμενος θα γίνει την Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 11:00, στην Πλατεία Σκαλοχωρίου, ενώ ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 10:30 στη Σκάλα Ερεσού.