Το φαγητό του νου και της ψυχής

280

Περνάνε δάση, λίμνες, λιβάδια, βουνά και λαγκάδια οι άνθρωποι στη ζωή τους.

Πάνε από το μηδέν στο Άπειρο, και από εδώ, εκεί.

Για να καταλήξουμε κάπου ή πουθενά.

Οι ανθρώπινες αντοχές μαζί με τις απαιτήσεις της ζωής μας καθοδηγούν σε πορείες λυτρωτικές.

Η φιλοσοφία της ζωής μοιάζει μ’ εκείνης του φαγητού.

Με το φαγητό χορταίνουμε κι έτσι μπορούμε να σκεφτούμε και να δημιουργήσουμε. Με το χορτάτο στομάχι χορταίνει και ο νους.

Γιατί μ’ αυτό το φαγητό που τρέφει το σώμα υπάρχουμε, ζούμε, διανύουμε τη ζωή μας.

Μπορεί να φας ωμό κρέας, pale diet, μπορεί να φας μεζεδάκια μαγειρεμένα στο τηγάνι ή στο φούρνο, φαγητά στη γάστρα ή στο κάρβουνο, ψητά, λιαστά, ή απλά ψωμί κι ελιές.

 

Το νόημα της ζωής περνάει μέσα από το στομάχι

 

Η «επικούρειος» κριτική θέλει να δείξει ότι το φαγητό, που είναι κατ’ εξοχήν συνυφασμένο με την ύλη, ενέχει πνεύμα φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό. Άλλωστε είναι γνωστό πως εκτός από νοστιμιά, το φαγητό προσφέρει ασκήσεις στοχασμού, αισθητική διανόηση, συντροφιά και ευζωία.

Το πιο καλό είναι η ψυχική υγεία που συνδυάζεται με όλα. Με το στομάχι και το μυαλό. Να γεύεσαι, να τρως δυναμωτικές τροφές που βοηθάνε το μυαλό και την ψυχή. Και μετά η άσκηση. Πώς θα γυμναστείς αν δεν τρως τα σωστά εδέσματα; Πώς θα καθαρίσει ο νους από τις κακές σκέψεις αν δεν ευφραίνεται;

Σήμερα οι άνθρωποι περισσότερο από ποτέ ασχολούνται με τη σωστή υγεία του νου και της ψυχής, με τη διατροφή και άσκηση. Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ασχολήθηκαν τόσο τα έντυπα, οι γιατροί, οι φιλόσοφοι, οι της γαστρονομίας τόσο πολύ όσο τώρα με θέματα τροφής και ψυχής.

Μια έξτρα προσπάθεια για μια ευζωία που χάνεται αν δεν την κυνηγήσουμε. Μια ευζωία που μας καθορίζει γιατί έτσι αποφασίσαμε. Τι κι αν κάνουμε μόδες ό,τι μας συμφέρει εμάς ή κάποιους;

Ό,τι τελικά κάνουμε μόδα μας αντιπροσωπεύει κι εμάς και τα συμφέροντα τα δικά μας ή της κοινωνίας, των λίγων ή των πολλών. Μέσα από αυτό προχωράμε.

Σήμερα είναι το συκο-πετιμέζι, χτες το μπαλσάμικο, αύριο ποιος ξέρει.

Αντέχουμε στη διαφορετικότητα γιατί αυτό μας αλαφρύνει και μας πάει παρακάτω.

 

Και μερικά νόστιμα

 

*Ο μέσος όρος ζωής θα αυξανόταν αλματωδώς αν τα πράσινα λαχανικά μύριζαν εξίσου ωραία με το μπέικον.  Doug Larson

*Μαγειρεύω με κρασί. Μερικές φορές το βάζω και στο φαγητό. W.C. Fields, 1880-1946, Αμερικάνος κωμικός

*Όσον αφορά τη σύγκριση μεταξύ μαργαρίνης και βουτύρου, εμπιστεύομαι περισσότερο τις αγελάδες από τους χημικούς. Joan Guss ow

* Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου. Ιπποκράτης, 460-360 π.Χ. Έλληνας γιατρός

*Τρώγε, για να ζεις και μην ζεις, για να τρως. Σωκράτης, 469-399 π.Χ., Έλληνας φιλόσοφος.

 

Το bellini του καλοκαιριού

 

Φτιάξ’ το στο σπίτι σου και κέρασέ το στη βεράντα

Υλικά

2 ώριμα και γλυκά αρωματικά ροδάκινα

250 ml πολύ παγωμένο Prosecco

σαμπάνια ή άλλο αφρώδη οίνο

2 φραμπουάζ

2 σταγόνες λεμόνι

2 πρέζες ζάχαρη

τριμμένο πάγο

 

Εκτέλεση

Για το κοκτέιλ bellini, πλένουμε πρώτα και ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα και αφαιρούμε το κουκούτσι. Στη συνέχεια πολτοποιούμε τα φρούτα.

Ισομοιράζουμε σε δύο ποτήρια τον πολτό φρούτου, προσθέτουμε σε κάθε ποτήρι από 1 πρέζα ζάχαρη και 1 σταγόνα χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε τα ποτήρια με πάγο και Prosecco. Γαρνίρουμε κάθε ποτήρι με ένα φραμπουάζ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ