Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέες μέθοδοι αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Του Σοφοκλή Ε. Τραχανέλλη,
Αγγειοχειρούργου MD/MSc

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.

Εμφανίζεται με μια ποικιλία δυσάρεστων συμπτωμάτων που ξεκινάνε από αίσθημα κούρασης και βάρους στα πόδια, μέχρι και πρηξίματα και φουσκωμένες φλέβες.

Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, σε άντρες και γυναίκες και δυστυχώς έχει την τάση να χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων.

Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα το οποίο για πολλούς ανθρώπους είναι σημαντικό, ενέχει και κίνδυνο διάφορων επιπλοκών, όπως είναι οι θρομβώσεις, τα έλκη και οι αιμορραγίες.

Ανάλογα με το είδος και την έκταση του προβλήματος, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης που μπορούμε να επιλέξουμε για την αντιμετώπισή του.

Ο πιο κλασικός τρόπος είναι η επέμβαση, που ονομάζεται σαφηνεκτομή. Είναι αρκετά αποτελεσματική και αν γίνει σωστά μειώνεται αρκετά η πιθανότητα υποτροπών του προβλήματος. Σε μερικές περιπτώσεις είναι και η μοναδική μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί.

Εκτός από την σαφηνεκτομή, υπάρχουν και νεότερες μέθοδοι για τη θεραπεία των κιρσών. Είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή γιατί η αποκατάσταση είναι πιο γρήγορη και αποφεύγονται μεγάλα τραύματα, ράμματα, σημάδια, αιματώματα, τραυματισμός νεύρων και άλλες επιπλοκές. Γίνονται με μια απλή παρακέντηση και  ενδοαυλική κατάλυση του προβληματικού φλεβικού στελέχους.

Ο συνηθέστερος τρόπος κατάργησης της φλέβας είναι θερμικός, όπως είναι το LASER ή οι ραδιοσυχνότητες RF. Απαιτείται κάποιο είδος αναισθησίας λόγω της χρήσης θερμικής ενέργειας και απαιτείται διήθηση των ιστών γύρω από τη φλέβα με ψυχρά διαλύματα προς αποφυγή εγκαυμάτων.

Η τελευταία ίσως μέθοδος είναι η ενδοαυλική σύγκλειση των φλεβών με χρήση κυανοακρυλικής κόλλας. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος που μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία και αν δε συνοδεύεται από κιρσεκτομές μπορεί να αποφευχθεί ακόμη και η χρήση κάλτσας τη μετεγχειρητική περίοδο. Έχει άμεσα αποτελέσματα και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.

Ο μη επεμβατικός χαρακτήρας των νεότερων μεθόδων επιτρέπει την εφαρμογή τους και σε πιο πρώιμα στάδια της νόσου, δεδομένου ότι είναι αρκετά ασφαλείς και δεν προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία στον πάσχοντα. Ασχέτως της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί, η αντιμετώπιση των φλεβικών κιρσών συνήθως απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας, δηλαδή ο ασθενής φεύγει από την κλινική το ίδιο απόγευμα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles