«Φως» για το Πολύκεντρο Πλωμαρίου

Το πράσινο φως για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και συντήρηση του Πολύκεντρου Πλωμαρίου άναψε με επιστολή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, απαντώντας σε ανοιχτή επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» που εξέφραζε την αγωνία του για την τύχη του ιστορικού κτιρίου.
Ειδικότερα η Περιφέρεια σε επιστολή προς τον Σύλλογο στις 27 Φεβρουαρίου 2019 του ζητά να υποβάλλει πρόταση, μέσω του Δήμου Λέσβου, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης αποκατάστασης του Πολύκεντρου Πλωμαρίου: «…Ευελπιστώντας, ο Σύλλογος «Το Πόλιον» στην ανταπόκριση του Δήμου και ότι δεν θα υπάρξουν γραφειοκρατικές δυσκολίες – και αν τυχόν υπάρξουν θα υπερπηδηθούν – ευχαρίστησε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για το ενδιαφέρον και την πρωτοβουλία της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Πόλιον».
Επανέλαβε ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης και συντήρησής του διότι είναι, πραγματικά, μοναδικό για το Πλωμάρι πολιτιστικό κτιριακό κόσμημα και αποτελεί παράδειγμα νέας χρήσης βιομηχανικού κτιρίου, ίσως το πρώτο στη Λέσβο. Στεγάζει στο ισόγειό του το, επίσης, μοναδικό στην Ελλάδα «Μουσείο Σαπωνοποιίας», το Κ.Α.Π.Η. Πλωμαρίου και παράλληλα λειτουργεί ως Πολιτιστικός Πολυχώρος, φιλοξενώντας πολλαπλές πολιτιστικές, κοινωνικές και σχολικές εκδηλώσεις του Πλωμαρίου καθώς και εκτός αυτού, όπως π.χ. θερινά σεμινάρια του Παν/μίου Αιγαίου.
Μετά από τα πλέον των 30 χρόνων ανακατασκευής και επανάχρησης του παλαιού σαπωνοποιείου, ως Πολιτιστικού Πολυχώρου, όπως είναι φυσικό, το κτίριο χρήζει άμεσης επισκευής και αποκατάστασης.