Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γήπεδα χωρίς προσωπικό και μηχανήματα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Στον αυτόματο πιλότο και στην καλή πίστη όσων ασχολούνται με το χώρο, βρίσκονται τα γήπεδα της Λέσβου τα οποία δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε και τα κατάλληλα μηχανήματα για την συντήρησή τους. Μπορεί το ποδόσφαιρο να βρίσκεται θεωρητικά σε καλύτερη μοίρα από τα υπόλοιπα αθλήματα στο νησί, ωστόσο οι παράγοντες και οι ομάδες τραβούν τα πάνδεινα για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, το Στάδιο Μυτιλήνης το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος αυτή την στιγμή χώρος άθλησης στο νησί, διαθέτει έναν (1!!!!) υπάλληλο, ο οποίος μάλιστα αυτή την στιγμή έχει πάρει άδεια και χρέη υπαλλήλου εκτελεί ο επιχειρηματίας που διατηρεί το κυλικείο στο χώρο.

Και αν κανείς φέρει ως επιχείρημα το γεγονός πως είμαστε σε «νεκρή» περίοδο για το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να τονιστεί πως καθημερινά στο Στάδιο Μυτιλήνης προπονούνται περισσότερα από 100 άτομα, αθλητές και απλοί πολίτες που το χρησιμοποιούν σε μόνιμη βάση. Φυσικά τα ίδια και χειρότερα θα συμβούν το χειμώνα όταν θα υπάρχουν παιχνίδια ποδοσφαίρου, με τον έναν υπάλληλο να μην επαρκεί ούτε για τα βασικά.

Εκτός από τον Ταρλά όμως δεν υπάρχει υπάλληλος ούτε για το “Γεώργιος Σκούφος” που έχει περάσει πλέον στα χέρια του Δήμου και θα λειτουργεί κανονικά φέτος, με τον Αιολικό και τις τοπικές ομάδες να το χρησιμοποιούν. Υπάλληλος δεν υπάρχει ούτε για το γήπεδο στο Πλωμάρι, ούτε για το γήπεδο των δικαστηρίων, ενώ αν ο Δήμος φτιάξει όπως έχει αποφασίσει και το γήπεδο της Αγ. Μαρίνας, απλά και αυτό θα προστεθεί στην λίστα.

Προσωπικό δεν έχουν και τα άλλα γήπεδα, σε Μόρια και Λουτρά για παράδειγμα, αλλά εκεί έχει βρεθεί η λύση και έχει τοποθετηθεί ένας άνθρωπος τον οποίο πληρώνουν οι ίδιες οι ομάδες όταν χρησιμοποιούν την εγκατάσταση είτε για προπόνηση, είτε για αγώνα. Όσον αφορά το Κλειστό της Νεάπολης ούτε αυτό επίσης διαθέτει προσωπικό. Υπήρχε ένας υπάλληλος που επίσης πλήρωναν οι ομάδες και μέχρι εκεί, ενώ πλέον ο χώρος έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι αφού όποιος έχει κλειδιά μπορεί να μπαίνει μέσα και να παίζει, έστω και αν δεν λειτουργεί κανονικά το Κλειστό αυτή την περίοδο. Και φυσικά δεν είναι μόνο το προσωπικό αυτό, αλλά και οι υπάλληλοι που θα πρέπει να συντηρούν τον χλοοτάπητα στα γήπεδα αυτά.

Αυτή την στιγμή λοιπόν υπάρχει ένας και μοναδικός υπάλληλος που τρέχει από γήπεδο σε γήπεδο και φυσικά δεν προλαβαίνει να τα καλύψει όλα.  Και είναι απορίας άξιο πώς ένας ολόκληρος Δήμος δεν μπορεί να προσλάβει μερικούς υπαλλήλους για αθλητικές εγκαταστάσεις, που εκ των πραγμάτων χρειάζονται κόσμο για να λειτουργήσουν ή δεν μπορεί να «μεταφέρει» προσωπικό από άλλες υπηρεσίες για να καλύψει τις ανάγκες του. Και είναι επίσης άξιο απορίας τι θα γινόταν αν λειτουργούσε σήμερα το κολυμβητήριο (δεν συζητάμε τι θα γίνει και πώς θα βρεθεί προσωπικό αν τελικά γίνει καινούργιο) ή γιατί δεν αντικαταστάθηκε το προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκε από το κολυμβητήριο ώστε να χρησιμοποιηθεί αλλού.

 

Χωρίς μηχανήματα

 

Πέρα βέβαια από το προσωπικό υπάρχουν και άλλα θέματα που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των αθλητικών χώρων και έχουν να κάνουν με τα μηχανήματα. Το μηχάνημα που κόβει το χορτάρι στον Ταρλά έχει χαλάσει και εδώ και δυο εβδομάδες το χόρτο παραμένει ακούρευτο, ενώ ένα μικρό μηχάνημα που υπάρχει χρησιμοποιείται για τα υπόλοιπα γήπεδα και πάει από το Σκούφος μέχρι το Πλωμάρι. Η αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος έχει ήδη αποφασιστεί από το Νομικό Πρόσωπο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει.

Από κει και πέρα υπάρχει θέμα και με τα  πλαστικά γήπεδα. Σε αυτά κάθε μήνα πρέπει να συμπληρώνεται καουτσούκ και ο αγωνιστικός χώρος να στρώνεται από ένα μηχάνημα εκ νέου ώστε να υπάρχει ομοιομορφία. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε στην Μόρια, ούτε στα Λουτρά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και είχε ως αποτέλεσμα μόνο πέρυσι να έχουμε πολλούς τραυματισμούς με χιαστούς, που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλονται σε αυτό ακριβώς το γεγονός. Και δεν γίνεται για τον απλούστατο λόγο πως δεν διαθέτουν τα γήπεδά μας τέτοια μηχανήματα.

 

Από το βήμα του συντάκτη

 

 

Η κατάσταση στο νησί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Το παραπάνω ρεπορτάζ είναι ένα μόνο δείγμα των όσων συμβαίνουν στα γήπεδά μας και κάτω από ποιες συνθήκες αγωνίζονται οι παίκτες. Γήπεδα – παγίδες που αν πέσεις μέσα μπορεί να χρειαστείς μια μικρή περιουσία για να συνέλθεις. Μην πάτε μακριά. Πέρυσι μόνο είχαμε 20-25 χιαστούς. Ξέρετε τι κόστος έχει ένας χιαστός για μια ομάδα ή για μια οικογένεια; Και χρηματικό και ψυχολογικό. Και φταίνε τα γήπεδα.

Γιατί δεν είναι μόνο άντε τα κάναμε και τελείωσε. Χρειάζονται μηχανήματα, προσωπικό να τα συντηρήσει, δεν αρκεί ένα αυτόματο πότισμα και τελείωσε. Όσο για το προσωπικό αφήστε το καλύτερα. Δεν νοείται να έχει ο Δήμος έναν υπάλληλο, να διαθέτει δηλαδή ένα οκτάωρο την ημέρα για να έχει την επίβλεψη 2-3 γηπέδων μέσα στην Μυτιλήνη. Η δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να πάρουμε προσωπικό δεν με πείθει. Εδώ έχουν βάλει άνθρωπο (και καλά έκαναν) και φυλάει καθημερινά το Πάρκο Καραπαναγιώτη για να μην καταστραφεί το χορτάρι που έστρωσαν ή τα όργανα των παιδικών χαρών και δεν μπορούν να πάρουν 4-5 ανθρώπους να είναι στα γήπεδα;

Και να πει κανείς πως υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Καμία σχέση και αστεία πράγματα. Αν δεν μπορούν, αν δεν το προβλέπει η νομοθεσία που συνεχώς επικαλούνται να βρουν άλλους τρόπους. Όπως έχουν βρει τρόπους και έχουν προσλάβει πολλούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί για άλλους λόγους και κάνουν άλλες δουλειές. Πώς, δηλαδή, τα γραφεία είναι γεμάτα από κόσμο; Στον πολιτισμό, δηλαδή, και στα κάστρα και στα θέατρα πού βρίσκεται τόσος κόσμος και εργάζεται; Στα γήπεδα γιατί δεν μπορεί να βρεθεί;

Αν ο ρόλος του Νομικού Προσώπου είναι να συνδιοργανώνει εκδηλώσεις και να συμμετάσχει σε κάθε μικρό ή μεγάλο πανηγύρι, τότε καλύτερα να τα κλείσουν τα γήπεδα και να τα κάνουν… πάρκα. Είναι και αυτό μια λύση. Η άλλη λύση είναι να ασχοληθούν σοβαρά με το αντικείμενο όσοι το έχουν στα χέρια τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Δήμαρχο ή στον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου. Αλλά και σε όλο το Δ.Σ. που είναι εκεί για να βλέπει τα προβλήματα και να τα λύνει. Και όχι για να εξυπηρετεί για ψηφοθηρικούς λόγους τα μικρά πανηγύρια…

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img