«Γυναίκες της μικρής πατρίδας»

Το βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ και οι εκδόσεις Ψυχογιός, παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του  Θοδωρή Παπαθεοδώρου «Γυναίκες της μικρής πατρίδας», την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης.

Το βιβλίο – επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε καθώς αναφέρεται στις γυναίκες της Μακεδονίας και τον αγώνα τους – κατέχει από την αρχή της κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα μια από τις πρώτες θέσεις στις καρδιές των αναγνωστών.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

«Αν κάτι έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια που αξιώθηκα να ζήσω, είναι πως η ελευθερία και η αγάπη είναι αξεχώριστες. Γέννες της ίδιας σποράς, καρποί των αδείλιαστων ψυχών. Δεν αρκεί να επιθυμείς, δεν αρκεί να περιμένεις. Πρέπει να τολμήσεις, ν’ αγωνιστείς για όσα αξίζουν στη ζωή. Για να έχει νόημα. Για να μην ξοδευτεί άδικα. Εγώ ανήκω σε μια τέτοια γενιά. Στη γενιά που δεν φοβήθηκε τη θυσία…». 

Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Μακεδόνισσες. Ελληνίδες. Στη χαραυγή του εικοστού αιώνα, άγριος κι αδυσώπητος ξεσπάει ο αγώνας στη σκλάβα Μακεδονία. Η γη ματώνει, ο ελληνισμός ψυχορραγεί. Τούρκοι, Βούλγαροι, κομιτάτα, τσέτες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, αμέτρητες θυσίες.

Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Σαν την Αρετή. Σαν τη Φωτεινή. Ζυμώθηκαν με τον κίνδυνο, πάλεψαν για το γένος, την πίστη, τη λευτεριά. Θέριεψαν οι ψυχές τους κι έκλαψαν συνάμα. Για τους φίλους που έπεσαν, τα μαρτύρια που άντεξαν, τα μυστικά που βάσταξαν. Για το λατρεμένο παιδί που έχασε τόσο άδικα η μία. Για τον άντρα που αγάπησε παράφορα και σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια η άλλη. Μπορεί να τις κυνήγησαν, μπορεί να τις βασάνισαν. Δεν τις δάμασαν όμως ποτέ. Αυτές. Τις γυναίκες της μικρής πατρίδας μας…