Η γοητεία της αλλαγής

Φωτό Κώστα Σταματέλη

Η αλλαγή της εποχής έχει πάντα μια μοναδικότητα. Μπαίνοντας το φθινόπωρο σκέφτομαι το πόσο σημαντικό είναι η αλλαγή στη ζωή μας.
Το χόρτασα το καλοκαιράκι κι ας είναι η εποχή που λατρεύω.
Χόρτασα τα γεμιστά, το μπριάμ με τις τσακώνικες μελιτζάνες, τα λαδερά φασολάκια.
Η παστή παπαλίνα και τα ξερά κουκιά θα δώσουν τη θέση τους στις γεύσεις του φθινοπώρου. Ένα συκόπαστο ή ένα κυδώνι γλυκό μπαίνει θριαμβευτικά στο παραδοσιακό πιατάκι του γλυκού της γιαγιάς κι αλλάζει τη διάθεση.
Μια σούπα από κίτρινη κολοκύθα είναι στην καλύτερη εποχή της.
Τα σταφύλια παίζουν δυνατά ακόμα.
Βάζω ρόδι στις σαλάτες μου μαζί με τα ολόφρεσκα ξινόμηλα της Αγιάσου.
Μαγειρεύω.
Η μελαγχολία του φθινοπώρου δεν με πιάνει. Εμένα μ’ αρέσουν οι αλλαγές, κι ας έχουν ζόρι.

Λένε…

…Πως η αλλαγή είναι η σπουδαιότερη διαδικασία της ζωής μετά την ίδια αυτή καθ’ αυτή την ύπαρξη της ζωής. Η αλλαγή, ωστόσο, είναι και μια απελπισία. Ένα βάσανο. Γιατί απλά μας βγάζει από αυτό που ξέρουμε, που έχουμε ζήσει και συνηθίσει.
Μας αρέσει η ρουτίνα, βολευόμαστε, εξαρτιόμαστε από την καθημερινότητα κι ας την βρίζουμε πολλές φορές. Φοβόμαστε τις αλλαγές. Τις τρέμουμε.
Γνωστό το: «μη μου τους κύκλους τάραττε”.
Άλλωστε ο άνθρωπος αλλάζει μόνον όταν έρθει η στιγμή της απελπισίας και της απόγνωσης. Η αλλαγή από μόνη της εμπεριέχει φόβο, απώλεια και πόνο. Πεθαίνει το παλιό και δίνει ζωή στο καινούργιο.
Η ψυχολογία λέει επίσης πως εμείς οι άνθρωποι προτιμούμε να καταστραφούμε παρά να αλλάξουμε.
Το να ζει κανείς στο παρελθόν ή συνεχώς να κοιτάει το μέλλον σημαίνει πως δεν είναι ικανοποιημένος με την ζωή του.
Οπότε τότε καλείται να μπει σε μια διαδικασία αλλαγής.
Η αλλαγή θέλει προσαρμοστικότητα.
Είπε ο Δαρβίνος «σε περιόδους αλλαγών τα όντα που θα επιβιώσουν δεν θα είναι τα πιο δυνατά, αλλά εκείνα που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν ευκολότερα στις αλλαγές».
Παρόλα αυτά σκεφτείτε πως οι αλλαγές έχουν γοητεία. Φόβου, τρόμου, διάθεσης. Και όλα πάντα για καλό γίνονται.
Για αλλαγή διάθεσης λοιπόν ας προγραμματίσουμε και αλλαγή γεύσης. Ας προσαρμόσουμε τη γεύση μας στο φθινόπωρο που μόλις μπαίνει ξανά στη ζωή μας.


 

Γίγαντες με αρωματικά

Υλικά

1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας και λίγη φρέσκια ντομάτα σε φέτες ή κονσέρβα
μπόλικο σέλερι
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 μάτσο δυόσμο
1/2 μάτσο βασιλικό
2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι
λίγο θυμάρι ή ρίγανη

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
1. Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τους γίγαντες  να πάρουν μια βράση.
2. Σουρώνουμε και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα όσπρια μέχρι να μισογίνουν για 60 λεπτά, περίπου. Τα στραγγίζουμε.
3. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο.
4. Προσθέτουμε το σέλερι, το μαϊντανό, τα καρότα και τον πελτέ που έχουμε διαλύσει με νερό, το αλάτι, το θυμάρι, το πιπέρι καγιέν και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
5. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη φρέσκια ντομάτα και από πάνω τη σάλτσα με λίγο λάδι. Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.