Η Λέσβος μέσα από το φακό της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Στούντιο», στην Πλατεία Αμερικής, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 3 το μεσημέρι, η προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ «Το σιωπηλό μονοπάτι» της Τζέλης Χατζηδημητρίου. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος».

Γυρισμένη στη Λέσβο με σκηνές από Ερεσό, Μεσότοπο, Άγρα, Πλωμάρι και άλλα χωριά του νησιού, η ταινία πλημμυρίζει το θεατή με εικόνες και στιγμές της καθημερινότητας της Λέσβου εστιάζοντας στους ανθρώπους της. Περιλαμβάνει ανά μέρος τις ταινίες «Γιαγιάδες», «Ψωμί & Αλάτι» ,«Ρούτβας», με το γενικό τίτλο «Σιωπηλό μονοπάτι».

Για πρώτη φορά το πολιτιστικό ιδίωμα, το ήθος της απλής ζωής του τόπου μας προβλήθηκε στην Αθήνα αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό.

Οι «Γιαγιάδες» παρουσιάζουν τέσσερις γυναίκες από τη Λέσβο, που τα χρόνια δεν δάμασαν την ψυχή τους. Αναπολούν μαζί μας κάποιες στιγμές της ζωής τους, με χιούμορ και σοφία. Η καθεμιά με τον τρόπο της. Το «Ψωμί κι Αλάτι» μας γνωρίζει με τους ανθρώπους μιας γειτονιάς στην Ερεσό, ένα ρακαριό στο Μεσότοπο κι έναν ταρσανά στη Σκάλα Καλλονής. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Ο «Ρούτβας» είναι ένας οικισμός βοσκών πάνω στα βουνά της Άγρας, δίπλα σε ένα ξωκλήσι με αρχαίες κολόνες, αποκομμένο από τον κόσμο. Ανοίγουν το σπίτι και την καρδιά τους, κάνοντάς μας ουσιαστικά μέλη της οικογένειάς τους.

Από την εκδήλωση προβολής της ταινίας της Τζέλης Χατζηδημητρίου