Η νέα μορφή του Κυπέλλου Ελλάδος δημιουργεί προσδοκίες

247

Μια από τις διοργανώσεις που μπορεί φέτος να μας προσφέρουν συγκινήσεις είναι αυτή του Κυπέλλου Ελλάδος, που τα τελευταία είχαμε εκπροσώπηση μόνο από την Καλλονή και πολύ παλιότερα από τον Αιολικό. Ωστόσο η πρόταση της Επιτροπής Διοργανώσεων της Ομοσπονδίας και του Προέδρου, Σταύρου Ψαρόπουλου, για αλλαγές που θα προσδώσουν ενδιαφέρον και θα θυμίσουν και λίγο «Αγγλία», φαίνεται πως μπορεί να κάνει αρκετά πιο δημοφιλή την διοργάνωση ανά την Ελλάδα. Και αυτό καθώς από φέτος θα συμμετάσχουν σε αυτήν όλοι οι Κυπελλούχοι, από τις 53 ΕΠΣ που θα διεκδικήσουν να προχωρήσουν και να βρεθούν, γιατί όχι, και κόντρα σε ομάδες της Super League.

Η μορφή που θα γίνει, άλλωστε, το κύπελλο φέτος είναι τέτοια που κάνει τους «μικρούς» να ονειρεύονται. Αρκεί να έχουν λίγη τύχη. Και τι εννοούμε. Στην πρώτη φάση θα συμμετάσχουν μόνο οι ομάδες από τις 53 ΕΠΣ, όπου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους σε μονά παιχνίδια. Στην δεύτερη φάση, θα μείνουν 27 και θα παίξουν πάλι μεταξύ τους, σε επίσης μονά παιχνίδια, από όπου θα προκύψουν 16. Αυτοί οι 16 θα παίξουν στον τρίτο γύρο με τις ομάδες της Football League που θα μπουν στην διαδικασία. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα παίξουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής με αυτές της Football League ή αν θα γίνει γενικότερα μια κλήρωση, οι 16 που θα προκριθούν από εκεί, θα μπουν σε ομίλους με αντιπάλους τις ομάδες της Super League που θα μπουν στην διαδικασία στην 4η φάση.

Με λίγα λόγια, αν ο Αιολικός έχει μια καλή κλήρωση στους δυο πρώτους γύρους, έχοντας να παίξει με ομάδες Γ’ Εθνικής και στην συνέχεια ευνοηθεί και παίξει με έναν θεωρητικά «βατό» αντίπαλο FootballLeague, μπορεί να περάσει ακόμη και στους ομίλους με ομάδες της μεγάλης κατηγορίας. Συνολικά 85 ομάδες θα πάρουν μέρος στο Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 2018-2019 που δεν θα έχει 79 παιχνίδια, όπως την περσινή σεζόν, αλλά 130! Αναλυτικά:

1η ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Θα πάρουν μέρος οι 53 Κυπελλούχοι των ΕΠΣ. Με κλήρωση θα περάσει μία ομάδα άνευ αγώνα στην επόμενη φάση και οι υπόλοιπες 52 θα δημιουργήσουν 26 ζευγάρια από τα οποία μετά από μονούς αγώνες αποκλεισμού θα προκύψουν 26 ομάδες. Μαζί με την ομάδα που θα περάσει άνευ αγώνα, θα προκριθούν στην επόμενη φάση. Το σύνολο των ομάδων που θα προκριθούν για τη 2η φάση θα είναι δηλαδή, 27.

2η ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Θα συμμετέχουν οι 27 ομάδες που προκρίθηκαν. Με κλήρωση θα περάσουν πέντε άνευ αγώνα στην επόμενη φάση και οι υπόλοιπες 22 θα δημιουργήσουν 11 ζευγάρια από τα οποία, μετά από μονούς αγώνες αποκλεισμού, θα προκύψουν 11 ομάδες. Μαζί με τις πέντε ομάδες που θα περάσουν άνευ αγώνα, θα προκριθούν στην επόμενη φάση. Το σύνολο των ομάδων που θα προκριθούν για την 3η φάση δηλαδή, θα είναι 16.

3η ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Θα συμμετέχουν οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν και μαζί με τις 16 ομάδες της Football League θα δημιουργήσουν 16 ζευγάρια από τα οποία, μετά από μονούς αγώνες αποκλεισμού, θα προκύψουν 16 ομάδες, οι οποίες θα προκριθούν στην επόμενη φάση των 32, δηλαδή στους ομίλους.

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «32»

Θα συμμετέχουν οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν από την προηγούμενη φάση και οι 16 της Super League που μπαίνουν στον χορό. Θα σχηματίσουν 8 ομίλους των 4 ομάδων. Έπειτα από τρεις αγωνιστικές, θα προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο. Συνολικά δηλαδή θα προκριθούν 16 ομάδες.

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

Οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν από τη φάση των ομίλων, θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη φάση. Έπειτα από κλήρωση θα σχηματιστούν οχτώ ζευγάρια και έπειτα από ΔΙΠΛΟΥΣ αγώνες θα προκριθούν 8 ομάδες.

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «8»

Οι 8 ομάδες που προκρίθηκαν θα πάρουν μέρος στη φάση των «8» (προημιτελική φάση). Έπειτα από κλήρωση θα προκύψουν 4 ζευγάρια και έπειτα από διπλούς αγώνες, θα προκριθούν στην επόμενη φάση 4 ομάδες.

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «4»

Οι 4 ομάδες που προκρίθηκαν θα πάρουν μέρος στην ημιτελική φάση. Έπειτα από κλήρωση θα προκύψουν 2 ζευγάρια και έπειτα από διπλούς αγώνες, θα προκριθούν στον τελικό 2 ομάδες.