Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει μια ημέρα του κυβερνήτη σκάφους του Λιμενικού Σώματος  Κυριάκου Παπαδόπουλου που γυρίσθηκε πέρυσι όταν η προσφυγική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμα, μετά το φοιτητικό Όσκαρ βάζει πλώρη πλέον και για τα επίσημα Όσκαρ καθώς η αμερικάνικη ακαδημία κινηματογράφου ενέταξε το “4,1 μίλια” της Ελληνίδας φοιτήτριας Δάφνης Ματζιαράκη στη λίστα με τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που θα διεκδικήσουν το αντίστοιχο βραβείο Όσκαρ στην τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2017.

“4,1 Miles” ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, όσο και η απόσταση που χωρίζει τις τουρκικές ακτές με τη Λέσβο. Η νεαρή φοιτήτρια βρέθηκε στη δίνη της προσφυγικής κρίσης και κατέγραψε με το φακό τις συγκλονιστικές διασώσεις που έκανε το θρυλικό σκάφος 602 του Λιμενικού Σώματος με τον Κυβερνήτη Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του. 21 συγκλονιστικά λεπτά όπου η εικόνα και ο ήχος μεταφέρουν τον θεατή σε εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές όπου άνθρωποι μάχονται με το χρόνο, μέσα στα κύματα για να σώσουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Είναι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και το πλήρωμά του, που μοιάζουν με ήρωες παλεύοντας μέσα στη θάλασσα για να σώσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν. Είναι και οι απλοί πολίτες, όπως η Στέλλα από το Μόλυβο, που σπεύδουν να βοηθήσουν στο λιμάνι μόλις φθάνει το σκάφος γεμάτο ανθρώπους που τρέμουν από το φόβο και το κρύο. Η Στέλλα φρόντισε μια Αφγανή που ήταν έγκυος στον 8ο μήνα και τη βοήθησε να βρει το σύζυγό της που επίσης σώθηκε με μια φωτογραφία που της είχε δώσει η νεαρή Σύρια. Η οικογένεια που έχει εγκατασταθεί πλέον στο εξωτερικό έδωσε στο κοριτσάκι τους το όνομα “Στέλλα” τιμώντας τη γυναίκα που τους βοήθησε.

Παραγωγός και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια Δάφνη Ματζιαράκη ζει το δικό της “αμερικάνικο όνειρο” από τη στιγμή που η ταινία της προβλήθηκε για πρώτη φορά. Έχει ήδη κερδίσει το φοιτητικό Όσκαρ από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών, ενώ έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου καθώς έχει αναρτηθεί από την επίσημη σελίδα των New York Times.

Όπως γράφει  η Δάφνη Ματζιαράκη στο κείμενο που συνοδεύει το ντοκιμαντέρ της, σε ανάρτηση στη New York Times (28/9/2016): «Η ταινία καταγράφει την κρίσιμη στιγμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, εκεί όπου ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, φόβους ή προετοιμασία, κάποιοι άνθρωποι θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να σώσουν έναν ξένο».

Η Δάφνη Ματζιαράκη αφιερώνει την ταινία της “στον 7χρονο Μοχάμεντ Αμίρ Μαχντί, και σε όλα τα παιδιά που πνίγηκαν διασχίζοντας το Αιγαίο”.