Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η κάτω σιαγόνα του Βαπτιστή Ιωάννη στη Μυτιλήνη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μεγάλη ευλογία αποτελεί για τη Λέσβο από το απόγευμα της Παρασκευής η μεταφορά στο νησί μας τεμαχίου (κάτω σιαγόνας) του ιερού λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, το οποίο εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Κάτω Χάλικα.

Πρόκειται για έναν ανεκτίμητο θησαυρό της Εκκλησίας του Χριστού, τον οποίο υποδέχθηκαν με τις δέουσες τιμές κλήρος και λαός στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής και θα εκτίθεται μέχρι την Τρίτη το απόγευμα.

Το τεμάχιο από το λείψανο του Βαπτιστή που φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού στη Μονή Αγίας Παρασκευής Δομήρου Σερρών, μεταφέρθηκε στο νησί μας με αφορμή την έλευση του μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, Ιερόθεου για το πανηγύρι του Μανταμάδου, ενώ κατά την υποδοχή στο ναό του Αγίου Γεωργίου του Κάτω Χάλικα χοροστάτησαν οι δυο μητροπολίτες της Λέσβου, ο Μυτιλήνης Ιάκωβος και ο Μηθύμνης, Χρυσόστομος, ώστε και με την παρουσία τους να προσδώσουν στην τελετή υποδοχής τη δέουσα μεγαλοπρέπεια.

 

Ο Βαπτιστής Ιωάννης

 Ο Βαπτιστής Ιωάννης είναι ο τελευταίος και ο μεγαλύτερος από τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης που με το κήρυγμά του σήμανε τον ερχομό του Μεσσία Ιησού Χριστού βαπτίζοντας τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό, όπως και τον Χριστό.

Το εβραϊκό του όνομα ήταν Γιοχανάν, ενώ θεωρείται σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά ότι ήταν συγγενής του Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και 6 μήνες μεγαλύτερος.

Ο βίος του ήταν ασκητικός, ενώ σύμφωνα με τις γραφές και τη χριστιανική παράδοση δεν δίσταζε να αναδεικνύει την αδικία και την ανηθικότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη, ο οποίος προσέφερε την κεφαλή του Βαπτιστή επί πίνακι ως δώρο γενεθλίων στην κόρη της συζύγου του, αδελφού του Φιλίππου και ερωμένης του, Ηρωδιάδας, Σαλώμη στις 29 Αυγούστου του 31 ή 32 μ.Χ..

Από τα Ιερά Λείψανα του Τιμίου Προδρόμου σήμερα σώζονται:

Μέρος της Κάρας του στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.

-Μέρος της Κάρας του στο Μεγάλο Τζαμί της Δαμασκού της Συρίας.

Το επάνω μέρος της Κάρας του στο Οθωμανικό Μουσείο των Ανακτόρων Τοπ-Καπί της Κωνσταντινούπολης.

-Το μπροστινό μέρος της Κάρας του (χωρίς τη σιαγόνα) στην Αμιάν της Βόρειας Γαλλίας.

-Μέρος της σιαγόνας «μετά τριών οδόντων» στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.

-Η αδιάφθορη δεξιά του χείρα στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους.

-Η αδιάφθορη αριστερά του χείρα στο Οθωμανικό Μουσείο των Ανακτόρων Τοπ-Καπί Κων/πολης.

-Μέρος της αριστεράς του χείρας στη Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου.

-Δάκτυλος στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

-Απότμημα της αριστεράς του στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Μακρυνού Μεγάρων.

-Αποτμήματα στις Μονές Ιβήρων, Παντοκράτορος και Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, Κύκκου Κύπρου, στις Λαύρες Αγίας Τριάδος – Αγ. Σεργίου Μόσχας και Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία και στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img