Η κωμωδία “Μαμ” από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου ανεβάζει σε οχτώ παραστάσεις μέσα στο Φεβρουάριο, στη Μυτιλήνη, την gourme κωμωδία “ΜΑΜ” του Σάκη Σερέφα. Το “ΜΑΜ” ανεβαίνει για πρώτη φορά από ερασιτεχνική θεατρική ομάδα.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα που διαθέτει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου στην οδό Οικονόμου Τάξη και Ασκληπιού γωνία, κάτω από το 6ο νηπιαγωγείο Μυτιλήνης στη Χρυσομαλλούσα και θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θέμη Χατζηλάμπρου και Σταμάτη Κατσαμπή και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Θέμης Χατζηλάμπρου, Ηλίας Γεωργιάδης, Στέφανος Τοπούζης, Δέσποινα Ψαραδέλλη, Τάσος Χατζέλλης και Αναστασία Τσάτσου.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 10, 11, 12, 13 και 17, 18, 19 και 20 Φλεβάρη με ώρα έναρξης τις 9 το βράδυ, ενώ η χωρητικότητα του θεάτρου είναι 80 άτομα.

Λίγα λόγια για το έργο

Επί επτά χρόνια ένας μαθητής, ο Ζοζέφ και ένας οδηγός σχολικού λεωφορείου, ο Μεγάλος, αναπτύσσουν μια απρόσμενη φιλία. Το σχολικό λεωφορείο γίνεται καταφύγιο εξομολόγησης εμπειριών και τόπος παρασκευής τροφής για σκέψη. Με εργαλείο τις επτά συνταγές φαγητών που κρύβουν από ένα πολύτιμο μάθημα, η φιλία αυτή αποτελεί για το Ζοζέφ μια μύηση στη ζωή που τον περιμένει, ενώ για τον Μεγάλο αφορμή για επαναπροσδιορισμό της ζωής που πέρασε. Μικρά γευστικά μαθήματα που όλοι πρέπει να δοκιμάσουμε αναζητώντας τα βασικά συστατικά της ιδανικής συνταγής ζωής. Ένα αφήγημα για αυτό το ζόρικο πράγμα που το λένε ενηλικίωση. Με πολλές τροφές μέσα του. Και με πολλά ερωτήματα.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο κατασκευαστικό λάθος στη συσκευή που λέγεται “άνθρωπος”; Ποια σχέση έχουν τα τηγανητά σαλιγκάρια με τον έρωτα; Σε ποιο ποίημα καταλήγουν οι γιαγιάδες όταν φορούν παπούτσια με κόκκινες αεροσόλες; Γιατί τα αγκάθια των αναμνήσεων είναι ίδια με τα αγκάθια του ψητού σολομού; Ένα αφήγημα για αυτό το φαγώσιμο πράγμα που είναι οι ζωές μας.

Το “ΜΑΜ” τιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου “Κάρολος Κουν 2007” της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2006 στο θέατρο Αμόρε στην Αθήνα, τον Μάιο του 2009 στο Tristan Bates Theatre στο Λονδίνο και τον Νοέμβριο του 2015 στο Skrow Theatre στην Αθήνα.

Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει. Πολυγραφότατος, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα περίπου 60 βιβλία με ποίηση, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες.

Έχει γράψει 16 θεατρικά έργα (Λιωμένο Βούτυρο, Σεμινάριο Βλακείας, Θα Σε Πάρει ο Δρόμος, Αποστολή στον Πλανήτη Γη, Δράκοι (στον συλλογικό τόμο Αναγνώσεις 2011), Έναν φιδέ κι ακίνητος! (έκδοση του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν), Τι λες κι εσύ, Μπάμπη; (στον συλλογικό τόμο Θεατρικά έργα και κείμενα που γράφτηκαν για το Φεστιβάλ Φιλίππων και παρουσιάστηκαν την περίοδο 2009-2014) και άλλα που έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”, στην Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” και αλλού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.