Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Καλή Πρωτοχρονιά! Ευτυχισμένο το 2017

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η  Πρωτοχρονιά 2017 πλησιάζει! Ας ετοιμαστούμε!

Χορό και χαρά, πάρτι και ξεφάντωμα!

Όλα θα πρέπει να έχουν ξεχωριστή ατμόσφαιρα και πολυτέλεια.

Ας ετοιμάσουμε παραμυθένια σκηνικά, ας στολίσουμε μαγικά για την ατμόσφαιρα της γιορτής,  ας σκηνοθετήσουμε τον εαυτό μας για να υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο.

Και μην φανταστείτε ότι όλο αυτό κοστίζει παραπάνω.

Φτιάξτε διάθεση με ό,τι έχετε.

Γιατί η μαγεία της πολυτέλειας είναι στο ό,τι έχει ο καθένας μας! Έτσι απλά.

Ούτε στα λεφτά, στα πλούτη και στα παλάτια.

Ό,τι προσωπικώς με ενδιαφέρει κλείνεται σε μια φρασούλα: Να με τιμούν εκείνοι που γεραίρω. Η φιλία και η συμπάθεια όλων αυτών των αγαπημένων επιλογών μου είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα στη ζωή μου.

Οι συναντήσεις και οι κουβέντες με τους φίλους μου, τους ανθρώπους μου με φέρνουν πάντα ένα βήμα παραπέρα. Αφού έχω αυτό, η ζωή έχει νόημα και οι γιορτές μπορεί να είναι λαμπερές. Κι οφείλω να το γιορτάζω πανηγυρικά και μεθυστικά.

 

Ένα κλαδί από πεύκο

 

Όταν ήμουν μικρή όλο αυτό το παραμύθι  της προετοιμασίας και της γιορτής είχε να κάνει με το στολισμένο δέντρο που ήταν πάντα ένα μεγάλο κλαδί από τσάμι. Ο μπαμπάς το έκοβε από το δάσος κοντά στους Λάμπου Μύλους – τότε δεν απαγορευόταν –  και το στολίζαμε με μπάλες και χριστουγεννιάτικα λαμπερά στολίδια που αγοράζαμε από το μαγαζί του γείτονά μας κύριου Πολίτη.

Έτσι στολισμένο το δέντρο και μαζί παντού στο σπίτι χρυσαφένιες γιρλάντες και “άσπρα χιόνια” στα τζάμια με αστεράκια και καμπανούλες. Σπιτικά γλυκίσματα πάνω στα τραπέζια με τα γιορτινά τραπεζομάντηλα, εκτός από φοινίκια και κουραμπιέδες είχαμε την πετριανή πλατζέντα της γιαγιάς, τα βγενια και αμυγδαλωτά με ροδόσταγμα. Το κλου ήταν οι ξηροί καρποί που  μ’ έβαζε η μαμά να τους ανακατεύω και να τους αφήνω σε περίοπτη θέση για να ‘ρθει ο Άγιος Βασίλης να κεραστεί για να αφήσει τα δώρα του.

Εμένα παιδιά μου έφερνε πάντα ό,τι ζητούσα. Κι εσάς;

 

Σούπα με κάστανα

soup2

Υλικά

 

600 γρ. βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα κάστανα

1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

1 καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες

1/2 ρίζα σέλινου σε κομμάτια

1 κρασοπότηρο ούζο

1½ λίτρο ζεστό κότας

1 κ.γ. γλυκάνισο σε σποράκια

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κεσέ  γιαούρτι πρόβειο, για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

 

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα  το βούτυρο και προσθέτουμε τα κάστανα. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και ρίχνουμε το πράσο, το καρότο και τη ρίζα σέλινου.

Σβήνουμε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό κότας.

Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το γλυκάνισο.

 

 

Χοιρινό με σταφίδες

Υλικά

 

1 κιλό χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια

2 φλιτζ.  κόκκινο ξηρό κρασί

1 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες

3 κ.σ. τσαγιού αλεύρι

1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, ψιλοτριμμένο

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 μέτρια καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες

3 – 4 κλαράκια σέλινο, με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες

1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

Σε ένα μπολάκι  βάζω το κρασί και τις σταφίδες και τα αφήνω για 1 ώρα να μουλιάσουν καλά.

Αλατοπιπερώνω το κρέας, αλευρώνω καλά από όλες τις μεριές και το τινάζω.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.

Μεταφέρω το κρέας σε μια γάστρα και πασπαλίζω με το θυμάρι.

Στην ίδια  κατσαρόλα ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνω τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο και τα σοτάρω για 3 – 4 λεπτά. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τον πελτέ, ανακατεύω και αδειάζω το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα με το κρέας.

Τακτοποιώ τα λαχανικά ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος και προσθέτω το κρασί με τις σταφίδες. Ρίχνω 3  φλιτζ. τσαγιού νερό και βάζω το σκεύος στο φούρνο, ξεσκέπαστο. Ψήνω για 1 ώρα.

Τότε ελέγχω μήπως χρειαστεί να προσθέσω λίγο ακόμα ζωμό και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 – 45 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μελώσουν τα λαχανικά.

Σερβίρουμε με πουρέ σελινόριζας ή κίτρινης κολοκύθας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img