Λαμπερές γιορτινές μέρες

Οι δικές μου πρωτοχρονιάτικες γιορτινές μέρες έχουν πάντα μια ζεστασιά.
Τη ζεστασιά των ανθρώπων που αγαπώ και θέλω, αλλά και επιλέγω να είναι κοντά μου!
Τι σου είναι οι γιορτές!
Ένα διάλειμμα σε όλα τα δύσκολα.
Ένα διάλειμμα για να ξεχάσεις το άγχος της καθημερινότητας αντικαθιστώντας το από το άγχος της προετοιμασίας για τα γιορτινά τραπέζια και τα πάρτι.
Κάθε χρόνο αυτές οι μέρες έχουν μια διαφορετική μαγεία.
Από μικρό παιδί κάτι περιμένω διαφορετικό.
Αυτό είναι και το νόημα αυτής της εποχής του χρόνου.
Και φροντίζω να παραμυθιάζομαι πως ναι κάτι διαφορετικό γίνεται!
Οφείλει να γίνεται και θα το πετύχω πάση θυσία.
Γιατί το σημαντικό είναι να μην παραιτούμαστε ποτέ από τον αγώνα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Από τα χρόνια τα παλιά, λοιπόν, όταν έφτανε ο βαρύς χειμώνας  με τις βροχές, τα χιόνια και το κρύο, οι άνθρωποι ένιωθαν την ανάγκη να εξουδετερώσουν το σκοτάδι με ένα φως.
Και εγένετο φως.
Αυτό το φως δημιούργησε την ανάγκη αυτής της μεγάλης γιορτής!
Η μέρα από εκεί που μικραίνει τώρα αρχίζει και μεγαλώνει σταδιακά, σηματοδοτώντας την επιστροφή του Ήλιου.
Το φως αναγεννάται κι εμείς οφείλουμε να το καλωσορίσουμε με ό,τι ταρατατζούμ μπορούμε.
Κι επειδή τα πάρτι θα συνεχίζονται για αρκετές μέρες ακόμα, να μερικές δικές μου ιδιοτροπίες που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Πόσους καλούμε
Αν πρόκειται για μπουφέ, υπολογίστε τους καλεσμένους σας ανάλογα με το χώρο για να κάνουμε πάρτι. Μόνο, μην τους σαρδελοποιείτε. Αν πρόκειται για καθιστό δείπνο, έχετε υπόψη ότι το «8» θεωρείται το χρυσό νούμερο της ιδεώδους παρέας.
Πάντα θέλω ισάριθμα θηλυκά και αρσενικά.

Ποιους δεν καλούμε
Αποφεύγω να καλώ μόνο ζευγάρια.
Λέμε όχι στους ξερόλες και στα πνεύματα αντιλογίας.
Απορρίπτουμε τους κακοήθεις κουτσομπόληδες
.

Οπωσδήποτε λευκό, λινό, κολλαριστό, τραπεζομάντιλο. Οπωσδήποτε όχι στις χαρτοπετσέτες.

Το αίνιγμα των μαχαιροπίρουνων
Τοποθετούνται πλάι στα πιάτα, και αυτά που θα χρησιμοποιηθούν με το πρώτο πιάτο να βρίσκονται στην έξω πλευρά. Φυσικά, θα υπάρχουν τόσα μαχαιροπίρουνα όσα πιάτα σερβιρίσματος.

…και λίγα λόγια για το κρασί
Πάντα έχουμε μια σαμπανιέρα στο τραπέζι γιατί το κρασί στο ποτήρι ζεσταίνεται γρήγορα.
1. Ποτέ δεν βάζουμε ένα κρασί στην κατάψυξη.
2. Ποτέ δεν βάζουμε παγάκια στο κρασί όσο ζεστό κι αν είναι.
3. Ποτέ δεν γεμίζουμε το ποτήρι του κρασιού παραπάνω από τα τρία έβδομα.
4. Ποτέ δεν αποθηκεύουμε για καιρό τα κρασιά στο ψυγείο.
6. Ποτέ δεν σερβίρουμε τα παλαιά κρασιά πριν από τα φρέσκα.
7. Ποτέ δεν κρύβουμε την ετικέτα όταν σερβίρουμε.
8. Ποτέ δεν ξεχνάμε να μυρίσουμε τον φελλό όταν ανοίγουμε τη φιάλη. Αν μυρίζει μούχλα το αποσύρουμε αμέσως.
9. Ποτέ δεν σερβίρουμε κρασί σε ποτήρια που μόλις αγοράσαμε χωρίς να τα πλύνουμε.
10. Ποτέ δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας… έτσι κι αλλιώς
Καλή Χρονιά, πασπαλισμένη με υγεία και ευτυχία!


 

Η γιορτινή σοκολατίνα της Πρωτοχρονιάς

Υλικά συνταγής

Πάρτε έτοιμο παντεσπάνι

Για τη γέμιση

  • 330 γρ. βούτυρο
  • 560 γρ. κουβερτούρα
  • 120 γρ. άχνη ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. τσ. νερό
  • 1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
  • φλούδα νεραντζιού

Για επικάλυψη

  • φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση
Για τη γέμιση: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα μεταλλικό σκεύος που είναι μέσα σε νερό που βράζει). Μόλις λιώσει η κουβερτούρα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε το μείγμα με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.

Για το σιρόπι: Ετοιμάζουμε το σιρόπι με όλα τα υλικά μαζί για 4 λ. περίπου μέχρι να δέσει και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 ομοιόμορφα οριζόντια μέρη με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι και τα σιροπιάζουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για τη συναρμολόγηση: Κρατάμε τη μισή από τη σοκολατένια γέμιση στην άκρη για επικάλυψη. Σε μια πιατέλα βάζουμε τη μια στρώση – βάση από το παντεσπάνι σιροπιασμένο, βάζουμε τη μισή της μισής κρέμας σοκολάτας, προσέχοντας να είναι σε ομοιόμορφο πλάτος και ύψος. Συνεχίζουμε με το δεύτερο σιροπιασμένο παντεσπάνι και την υπόλοιπη μισή κρέμα σοκολάτας. Με την υπόλοιπη ποσότητα κρέμας σοκολάτας καλύπτουμε εξωτερικά παντού την τούρτα και τη διακοσμούμε με τα υλικά που επιθυμούμε.