Λιλιπούτιοι δημοσιογράφοι εν δράσει

363
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις κλασικές γραφομηχανές και να πειραματισθούν γράφοντας σε αυτές

«Μαθαίνω τα νέα… από την εφημερίδα, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση», είναι ο τίτλος προγράμματος που υλοποιούν τις δυο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, παράλληλα το 14ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης.

Ερωτήσεις από τους μικρούς επίδοξους δημοσιογράφους για τις εφημερίδες και τη δημοσιογραφία

Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούν τα δυο συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία περιλαμβάνονταν επίσκεψη δυο δημοσιογράφων των «Νέων της Λέσβου», της Πέλλης Γιακουμή και της Ντίνας Βερβέρη στο 14ο και το 2ο νηπιαγωγείο αντίστοιχα, όπου απάντησαν στις ερωτήσεις των παιδιών για την έντυπη δημοσιογραφία. Η Αναστασία Σπυριδάκη, δημοσιογράφος διευθύντρια της ΕΡΑ Αιγαίου και η τεχνικός του σταθμού, Κλεάνθη Βασίλα, έστησαν μια ραδιοφωνική εκπομπή στο χώρο του 14ου Νηπιαγωγείου, ενώ μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης θα παρουσιάσουν το μαγικό κόσμο της φωτογραφίας.

Από την επίσκεψη της Πέλλης Γιακουμή στο 14ο Νηπιαγωγείο

Ειδικότερα μια μίνι συνέντευξη για τη δημοσιογραφία και τις εφημερίδες έδωσε στους μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου η δημοσιογράφος των «Νέων της Λέσβου» ΠέλληΓιακουμή. Σε ρόλο μικρών δημοσιογράφων οι μαθητές είχαν ετοιμάσει μαζί με τους εκπαιδευτικούς μια σειρά εύστοχων  ερωτήσεων, ενώ κουβέντιασαν για τη δημοσιογραφία. Μάλιστα χρησιμοποιώντας τις δυο γραφομηχανές που διαθέτει το σχολείο πειραματίσθηκαν με τα πλήκτρα, ενώ με τη βοήθεια της διευθύντριας, Άννας Τσουκαλά, έγραψαν τίτλους για την συγκεκριμένη ημέρα, σαν να πρόκειται για ρεπορτάζ εφημερίδας.

Από τη επίσκεψη της Ντίνας Βερβέρη στο 2ο Νηπιαγωγείο

Σε επόμενη φάση πρόκειται το σχολείο να επισκεφθεί και το τυπογραφείο Δούκα όπου τυπώνονται τα «Νέα της Λέσβου» για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία εκτύπωσης, ενώ επιθυμία των παιδιών του 14ου Νηπιαγωγείου είναι να αναλάβουν δράση και να φτιάξουν τη δική τους εφημερίδα.

Η Αναστασία Σπυριδάκη και η Κλεάνθη Βασίλα έστησαν μια ραδιοφωνική εκπομπή στο χώρο του 14ου Νηπιαγωγείου

Και μετά τον έντυπο τύπο, σειρά είχε το ραδιόφωνο και αμέσως μετά, ένα μικρό στούντιο της ΕΡΑ Αιγαίου στήθηκε στο χώρο του σχολείου. Η δημοσιογράφος και διευθύντρια του σταθμού Αναστασία Σπυριδάκη μαζί με την τεχνικό Κλεάνθη Βασίλα εξήγησαν με μεγάλη υπομονή στα παιδιά τη λειτουργία του στούντιο και τη διαδικασία της ηχογράφησης. Η κυρία Σπυριδάκη μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του ραδιοφώνου όταν δεν υπήρχαν τα πιο σύγχρονα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και υποσχέθηκε να στείλει στο σχολείο εκπομπές της Λιλιπούπολης για να ακούσουν οι μαθητές. Συνέχεια είχαν οι συνεντεύξεις. Τα παιδιά αφού πήραν θέση πίσω από τα μικρόφωνα και δίπλα στη δημοσιογράφο, άκουγαν προσεκτικά τις ερωτήσεις και απαντούσαν. Ο ενθουσιασμός τους κορυφώθηκε όταν μετά το πέρας των συνεντεύξεων άκουσαν και αναγνώρισαν τις φωνές τους.

Ο Πρόεδρος της ΦΕΜ κ. Τσουλέλης μίλησε στα παιδιά για τα μυστικά της φωτογραφίας

Οι δραστηριότητες στο 14ο Νηπιαγωγείο συνεχίσθηκαν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου με επίσκεψη του Προέδρου της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης Στρατή Τσουλέλλη, φέρνοντας μαζί του ένα μικρό “μπαούλο” με φωτογραφικές μηχανές. Ο κύριος Τσουλέλλης μίλησε στα παιδιά για την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών και τη σημασία της φωτογραφίας στην ζωή μας. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας έκαναν ερωτήσεις στον κύριο Τσουλέλλη, ο οποίος ήταν πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τους τις απορίες.

Μικρός φωτογράφος

Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους φωτογραφικές μηχανές, να αντιληφθούν έτσι την εξέλιξή τους και να γίνουν «μικροί φωτογράφοι» φωτογραφίζοντας τους φίλους τους και τις κυρίες τους.

Ανάλογες δράσεις υλοποιούνται ταυτόχρονα και στο 2ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης στο πλαίσιο της συνεργασίας σχολικών μονάδων. Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν, εμπνέονται και το πιο βασικό χαίρονται γνωρίζοντας τον μαγικό κόσμο της ενημέρωσης και της εικόνας.

Το 2ο Νηπιαγωγείο στις Καμάρες επισκέφθηκε την Τρίτη η δημοσιογράφος των «Νέων της Λέσβου» Ντίνα Βερβέρη, που μίλησε με τα παιδιά και τους ταξίδεψε στο μαγικό κόσμο της έντυπης δημοσιογραφίας, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες τους. Στο πλαίσιο των δράσεων θα ακολουθήσει επίσκεψη στο 2ο Νηπιαγωγείο του μέλους της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, Νάγιας Βακλατζή, που θα ξεναγήσει τους μικρούς μαθητές στον κόσμο της εικόνας, μέσα από τον φακό της φωτογραφικής της μηχανής.