Μάγεψαν οι «Όρνιθες» στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης

898

Υπέροχες ερμηνείες, πολύχρωμα κοστούμια φτιαγμένα με ανακυκλώσιμα υλικά, υπό τους ήχους της μουσικής του σπουδαίου Μάνου Χατζηδάκι και όλα αυτά σε έναν ξεχωριστό χώρο στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης. Η θεατρική ομάδα Commedia Dell’ Arte Μυτιλήνης εντυπωσίασε το κοινό της Μυτιλήνης ανεβάζοντας τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και «γέμισε» ασφυκτικά, για τρεις ημέρες, από την Παρασκευή 6 μέχρι και την Κυριακή 8 Ιουλίου, το χώρο του Αρχαίου Θεάτρου.

Έξυπνοι διάλογοι με πολύ χιούμορ προσαρμοσμένοι στην καθημερινότητα του νησιού με πολλές αναφορές στο προσφυγικό, αλλά και στην οικονομική κατάσταση. Μέσα στο έργο η θεατρική ομάδα μάλιστα… σχολίασε  και τον αποκλεισμό της από τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας ημέρας θεάτρου.

«Μπορεί το ελευθεριακό όραμα της Νεφελοκοκκυγίας» να αποτυγχάνει και να μεταλλάσσεται σε κατασταλτική δομή εξουσίας με αρχηγό τον Πεισθέταιρο, όμως, η κωμωδία «Όρνιθες» είναι γραμμένη από τον Αριστοφάνη σαν ύμνος στο πέταγμα και την αναζήτηση προς την ελευθερία, την ειρήνη και προς νέες μορφές συνύπαρξης», αναφέρει ο σκηνοθέτης, υπεύθυνος του εργαστηρίου Παναγιώτης Σταθόπουλος.

Έπαιξαν με σειρά εμφάνισης: Διονύσης Παύλου (Ευελπίδης, Ηρακλής), Γεράσιμος Φραγκιάς Πεισθέταιρος, Θόδωρος Αγγελέλλης (Ξανθίας, ιερέας), Ηρώ Δασκαλάκη (τρόχιλος, χορός πουλιών), Δημήτρης Καρπούζης (Έποπας, χορός πουλιών), Γιώργος Λημναίος (Ποιητής, χορός πουλιών), Αντώνης Μυλωνάς (προφήτης, χορός πουλιών), Αναστασία Κωνσταντίνου (Μέτων Γεωμέτρης, χορός πουλιών), Ηρώ Μαυροπούλου-Καραγκίκα (υπουργός, χορός πουλιών), Μαρία Σαρακοστίδη (δικαστής, χορός πουλιών, βασιλεία), Σοφία Πηγή Συκά (αγγελιοφόρος, χορός πουλιών), Ιφιγένεια Κωστούρου (ίριδα, χορός πουλιών), Ισμήνη Κεφαλά (Συκοφάντης, χορός πουλιών).

Χορός Πουλιών: Χόρεψαν μαθήτριες από τη Σχολή Παπάζογλου. Μουσική Μάνος Χατζηδάκις, Κοστούμια, μάσκες χαρακτήρων Αριστοφάνη Λένα Τριανταφύλλου, Μάσκες χορού πουλιών Φερενίκη Τσαμπαρλή, Κοστούμια χορού πουλιών Γιούλα Κουτσουμπού, Χορογραφίες Βίκυ Καραγιάννη, Μάσκες Commedia dell’Arte Camilo Bentancor, χάρτινα πουλιά Origami Νταϊάννα Ασσάντ, φωτισμοί Ricardo Klementi.