Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με αλληλοϋποστήριξη στο αύριο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Του Αριστείδη Καλάργαλη

Με την πανδημία που ενέσκηψε και το κλείσιμο των σχολείων το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε την υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με σύγχρονη και ασύγχρονη μέθοδο διδασκαλίας. Ταυτόχρονα θα γίνουν επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να είναι ικανοί να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δηλαδή την ίδια περίοδο θα επιμορφώνονται οι εκπαιδευτικοί και παράλληλα θα εφαρμόζουν όσα προσέλαβαν, απ’ την ταχύρρυθμη επιμόρφωση, για την τηλεκπαίδευση των μαθητών τους. 

Εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών ξεκίνησαν διαδικασίες εγγραφής στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) για να αποκτήσουν πρόσβαση και να υποστηριχτούν. Το υπουργείο ανακοινώνει αριθμούς, εκπαιδευτικών και μαθητών που απέκτησαν πρόσβαση. Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες ενημερώνουν ότι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση· «το σύστημα, το ΠΣΔ, πέφτει, δεν αντέχει», είναι η φράση που χρησιμοποιούν. 

Με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδεία κάποιοι γονείς περιμένουν να συνεχιστούν τα μαθήματα, οι παραδόσεις, να μπουν εργασίες και να βαθμολογηθούν! Η περαιτέρω αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι στα αναμενόμενα· με ζητούμενο το πώς. Αν προσπεράσουμε τα τεχνικά θέματα, εγγραφές, αντοχή του Σχολικού Δικτύου, ύπαρξη υπολογιστών, επαρκή γνώση κι ό,τι άλλο, υπάρχει ο προβληματισμός πώς θα γίνουν όλα αυτά με άμεση εφαρμογή· σε πέντε, δέκα μέρες. 

Η διδασκαλία στην τάξη δεν μπορεί να υποκατασταθεί με την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», όσο σύγχρονη κι αν είναι η τεχνολογία. Η διαδικτυακή διαδικασία δεν είναι μεταφορά της διδασκαλίας του σχολείου στην εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου. Μάθημα δεν μπορεί να γίνει, ούτε παράδοση νέας ύλης. Ειδικά στη Γ΄ Λυκείου θα συνεχιστούν τα μαθήματα, θα προχωρήσουν στην ύλη, η οποία θα είναι η ύλη των εισαγωγικών εξετάσεων; Είναι δυνατόν όλα τα Λύκεια, όλοι οι μαθητές κι όλοι οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν, επαναλαμβάνω τόσο άμεσα, την εκπαίδευση με ψηφιακά μέσα; Ή μετά όλοι, υπουργείο γονείς και άλλοι θα επιρρίψουν στους εκπαιδευτικούς τα όποια προβλήματα; Το υπουργείο πρέπει άμεσα να ανακοινώσει την ελάττωση της ύλης, και να εξεταστεί η περίπτωση μετάθεσης των εξετάσεων. Επίσης να ματαιωθούν οι προαγωγικές εξετάσεις και η προαγωγή να γίνει μόνο με τους προφορικούς βαθμούς, έτσι όταν ανοίξουν τα σχολεία αυτές οι μέρες να διατεθούν για διδασκαλία. Αυτά θα ανακουφίσουν και θα υποστηρίξουν ψυχολογικά τους μαθητές, ειδικά της Γ΄ Λυκείου.  

Μέσω του διαδικτύου μπορεί να γίνει απασχόληση των μαθητών, επικοινωνία, εμψύχωση. Πρακτικά αυτό γίνεται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις ιστοσελίδες των σχολείων. Για να μην αυτοσχεδιάζει ο κάθε εκπαιδευτικός πρέπει αυτοί που ασχολούνται με το θέμα στο υπουργείο να κατευθύνουν, να στείλουν ειδικές οδηγίες και παραπομπή σε υλικό· εκτός αυτού που έχουν οι εκπαιδευτικοί. Επίσης η εκπαιδευτική τηλεόραση μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία. Ό,τι και να γίνει ας έχουμε κατά νου ότι η ψηφιακή εικόνα δεν είναι πραγματικότητα. Σε ένα γράμμα του ο Καζαντζάκης προς τον ιερέα Εμμανουήλ Παπαστεφάνου, που βρισκόταν στην Αμερική, του γράφει: «Αχ! Με γράμματα έτσι μακριά, τίποτα δεν μπορεί να μεταδοθεί! Χρειάζεται η χειρονομία, η φωνή, η σιωπή, το γέλιο, η χλομάδα, η επαφή του χεριού, όλος ο αέρας ο θερμός, ο μυστηριώδης που κυκλοφορεί ανάμεσα σε δυο πρόσωπα που μιλούν κι αγωνίζονται».  

Σήμερα οι γονείς μπορούν να βρεθούν κοντά στα παιδιά τους, να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο για να μιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να παίξουν, να διαβάσουν μαζί βιβλία, να τα υποστηρίξουν και να υποστηριχθούν, να τα γνωρίσουν περισσότερο. Η ανησυχία, η αγωνία και το άγχος όλων μας μπορεί να ελαττωθεί όταν βρεθούμε πιο κοντά. Το αύριο μας απασχολεί όλους. Ο εγκλεισμός μας, ο περιορισμός των κινήσεων μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες της ζωής μας. Το άγνωστο που έρχεται, πρέπει να το εξετάσουμε, να το αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις αρνητικές καταστάσεις και επιπτώσεις. Με πρακτικά, σταθερά βήματα κι όχι με εξαγγελίες και πρακτικές εντυπωσιασμού. 

Σήμερα μπορούμε να έχουμε, να αποκτήσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη επαφή, επικοινωνία, υποστήριξη των μαθητών, των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών. Όποιος τρόπος επιλεγεί, κατά περίπτωση, πρέπει να στοχεύει στην αμφίδρομη επικοινωνία εκπαιδευτικών και μαθητών, έτσι ώστε να μην αποκοπούν. Όλοι αλλάξαμε τον τρόπο ζωής, αντέχουμε, θα πάμε παρακάτω· με αλληλοϋποστήριξη και ανθρωπιά.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img