Τη μεγάλη θεατρική επιτυχία βασισμένη στο έργο του Μ. Καραγάτση «Η Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Μυτιλήνης – όπως πρώτα είχαν γράψει τα «Νέα της Λέσβου» – σε τρεις παραστάσεις στο Δημοτικό θέατρο, την  Πέμπτη 24, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Μαΐου  στις 9 το βράδυ.

Μετά από περισσότερες από 300  παραστάσεις και 100.000 θεατές στην Αθήνα, η «Χίμαιρα», ταξιδεύει, σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Η ιστορία της Μαρίνας Μπαρέ, που έλκεται από το εκτυφλωτικό φως, μόνο για να καεί στην επαφή της μ’ αυτό, θα συνεχίσει να μας θυμίζει την ανάγκη μας για ουτοπία, όποιο κι αν είναι το κόστος.

Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: Το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν – Λιάπκιν – Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας.  Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη  Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

Συντελεστές:

-Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

-Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

-Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

-Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

-Κίνηση – Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

-Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας

-Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη, Δήμητρα Κουτσοκώστα, Ελένη Μιχαηλίδου

-Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

-Βοηθός χορογράφου: Κορίνα Κόκκαλη

-Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

-ΜΑΡΙΝΑ: Αλεξάνδρα Αϊδίνη

-ΓΙΑΝΝΗΣ: Μάξιμος Μουμούρης

-ΜΗΝΑΣ: Δημήτρης Μοθωναίος

-ΡΕΪΖΑΙΝΑ: Σοφία Σεϊρλή

-ΛΙΛΗ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΑ ΠΟΡΝΗ: Ειρήνη Φαναριώτη

-ΑΝΝΟΥΛΑ, κόρη της Μαρίνας: Αναστασία Γιαννιώτη, Ειρήνη Μπρουλιδάκη, Μυρτώ Μπρουλιδάκη, Μανιώ Τάρλοου

-ΑΝΝΕΖΙΩ: Ράσμη Τσόπελα

-ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Δημήτρης Τάρλοου

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ticketservice.gr, Public & viva.gr

Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης τηλ. 22510 37394

Διάρκεια: 150 λεπτά, με διάλειμμα.