Μένουμε Σπίτι

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν έχω τι να σκεφτώ. Ή μάλλον σκέφτομαι συνέχεια.

Όλα περνάνε από το μυαλό μου.

Παρόν, παρελθόν… και τα μελλούμενα.

Αυτή τη στιγμή άνθρωποι και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κρίση, την οποία η ατομική υπερηφάνεια δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Είμαστε ανήμποροι απέναντι σ’ αυτό που μας απειλεί τελικά;

Η αισιόδοξή μας πλευρά λέει πως όλα θα τα ξεπεράσουμε.

Η ανθρωπότητα ξεπέρασε λιμούς, καταποντισμούς, πολέμους, κατοχή, εμφυλίους, δικτατορίες. Τον κορωνοϊό θα φοβηθούμε;

Ας ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ λοιπόν, αισιόδοξοι και δημιουργικοί.

Διαβάζουμε, σερφάρουμε, μαγειρεύουμε, σκάβουμε τον κήπο, σκαλίζουμε το χώμα στις γλάστρες, πλάθουμε κουλουράκια, ζωγραφίζουμε, ξεκαθαρίζουμε, μιλάμε. Με την οικογένεια, τους φίλους από μακριά σε βιντεοκλήσεις, με τον εαυτό μας.

Τα ξαναβρίσκουμε.

Πίνοντας ζεστά, τσάι, γάλα, σοκολάτα, καφέ.

Kαφέ… Ole!!!!

Σήμερα ασχολήθηκα με τον καφέ.

Διάβασα και πέρασα λίγες ώρες ψάχνοντας για το καθημερινό ρόφημα που λατρεύω και σας μεταφέρω στη γοητεία του καφέ.

Όπως κάθε εκλεκτό προϊόν «διηγείται» την ιστορία του, έτσι και ένα φλιτζάνι καφές  ισοδυναμεί με ταξίδι στο χρόνο!

Πάντα όταν ταξιδεύω επισκέπτομαι τα πολυσυζητημένα θρυλικά café, στις πρωτεύουσες του κόσμου, που συνυφασμένα με την νεότερη παγκόσμια ιστορία αντιπροσωπεύουν στη συνείδηση των περισσοτέρων από μας, τη διανόηση του Μεσοπολέμου. Παρίσι, Βιέννη, Λονδίνο, Ρώμη. Αλλά και στην Αθήνα. Ακόμα και το συγκλονιστικό Πανελλήνιο της Μυτιλήνης.

 

Οι περιπέτειες ενός κόκκου

Σήμερα ο καφές εξακολουθεί να κρατά στη συνήθειά του εγκλωβισμένο ολόκληρο τον πλανήτη.

Πέντε εκατομμύρια τόνοι πράσινων κόκκων μαζεύονται με το χέρι ετησίως, δίνοντας στον καφέ την δεύτερη θέση στον κόσμο μετά το λάδι.

Ο καλύτερος καφές καλλιεργείται ανάμεσα στους τροπικούς του Αιγόκερω και του Καρκίνου. Κάτι περισσότερο από 6.000 είδη από coffea Arabica δενδρύλλια μέχρι και 10 μέτρα δέντρα, φύονται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως στο κρασί, έτσι και στον καφέ, η τελική γεύση ξεκινάει από τη φυτεία, το υψόμετρο, το μάζεμα των κόκκων, την ποιότητα, ποικιλία, το καβούρντισμα, τη φύλαξη.

Στη συνέχεια το άλεσμα, η εκχύλιση, αλλά και το φλιτζάνι που θα σερβιριστεί παίζουν τον ειδικό ρόλο.  

Το 90% της συγκομιδής γίνεται αποκλειστικά με το χέρι.

Ακολουθεί το καβούρντισμα, η σημαντικότερη διαδικασία.

Χιλιάδες κόκκοι στριμώχνονται στα καβουρντιστήρια καθώς αυτά περιστρέφονται αργά σε υψηλούς βαθμούς θερμοκρασίας.

Απελευθερώνονται τα αιθέρια έλαια και καθώς τα σάκχαρα αρχίζουν να καραμελώνουν, το χρώμα των κόκκων αποκτά μια διεγερτική εμφάνιση σαν και αυτή των εκστατικών ηλιοκαμένων κορμιών στις ρεκλάμες των αντηλιακών, της δεκαετίας του ΄60.

Ποιος δεν ξεσηκώνεται μ’ αυτή την μυρωδιά του φρεσκοαλεσμένου καφέ από το καφεκοπτείο;

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια είναι στα ντουζένια τους, σώζοντας τον καφέ από την ισοπέδωση του πακέτου. 

Το κάθε είδος καφέ επιβάλλει το δικό του χρόνο καβουρντίσματος. Για τους ανοιχτόχρωμους 12 λεπτά, 15΄ για τους πιο σκούρους. Στη συνέχεια η διαδικασία του αλέσματος ορίζει το είδος. Ψιλό, χοντρό, μέτριο ή σκόνη. Όπως τον πίνετε.

 

Να προσέχετε

Να απομονώνεστε τώρα που χρειάζεται, αλλά πάνω απ’ όλα κρατήστε την αισιοδοξία σας – μόνο αυτή  θα μας βγάλει.

Με αυτή τη σκέψη σηκώνομαι κάθε πρωί απ’ το κρεβάτι για ένα πρωινό μοσχομυριστό καφέ.

 


 

Μπισκότα με βρώμη και ελληνικό καφέ

Υλικά

140 γραμμάρια νιφάδες βρώμης

150 γραμμάρια αλεύρι

10 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

1 μεγάλο ώριμο μήλο, τριμμένο

Μια πρέζα μαγιά

1/3 της κούπας ελαιόλαδο

1 φλιτζανάκι ελληνικό καφέ χωρίς το κατακάθι

αμύγδαλα φίλε

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.

Τοποθετήστε τους χουρμάδες σε ένα μπολ με καυτό νερό για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, εφόσον περάσουν 15 λεπτά, χτυπήστε στο μπλέντερ τους χουρμάδες με τον ελληνικό καφέ μέχρι να γίνουν λείος πουρές.

Αμέσως μετά, προσθέστε τη βρώμη, το αλεύρι, τη μαγιά, το λάδι, το μήλο και τον πουρέ από χουρμάδες.

Ανακατεύετε καλά.

Βρέξτε τα χέρια σας και φτιάξτε μικρές μπάλες με τη ζύμη. Τοποθετήστε τις σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας 2 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους.

Πασπαλίστε από πάνω με τα αμύγδαλα και βάλτε τα μπισκότα στο φούρνο για 6-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μην τα παραψήσετε.