Μια «φάτνη»… για μια μάνα με το μωρό της

1311

Η χθεσινή εικόνα της νεαρής γυναίκας που είναι, δεν είναι 20 χρονών με το μόλις 10 μηνών αγοράκι της στην αγκαλιά της, να προσπαθούν να ζεσταθούν σε μια γωνιά του δρόμου έξω από τον Άγιο Θεράποντα, ήταν άκρως συγκλονιστική. Στα πρόσωπά τους, η Παναγία και ο Χριστός, όλου του κόσμου. Η Παναγία και ο Χριστός όλων των θρησκειών, όλων των ανθρώπων. Μια μάνα και ένα μωρό που έκαναν «φάτνη» τους μια γωνιά του δρόμου. Πόσες χιλιάδες μάνες με μωρά βρίσκονται στο κρύο αυτές τις ημέρες, εν μέσω προσφυγικής κρίσης που δεν λέει να «κοπάσει» για τα νησιά.

Η νεαρή Αlya Mauah έτρεμε από το κρύο προσπαθώντας να ζεστάνει στην αγκαλιά της τον μικρό Hassan Αlharbi – που σου προσφέρει απλόχερα το ζεστό χαμόγελό του – αν  και ήταν παγωμένος από το κρύο. Η οικογένεια έφυγε από το Ιράκ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Νιώθουν ανασφάλεια και πάνω απ’ όλα, φόβο. Ο  νεαρός πατέρας Laeth Alharbi με δάκρυα στα μάτια ζητά μια βοήθεια για να βγει από το αδιέξοδο. Πρέπει να φροντίσει την οικογένειά του που δεν μπορεί να μείνει στο δρόμο μέσα στο κρύο και πρέπει να πείσει γι’ αυτό και τη νεαρή γυναίκα του, που κλαίει και αρνείται να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η οικογένεια αυτή μεταφέρθηκε μέσω της «Ηλιαχτίδας» μόλις πριν δυο μέρες σε δομή της Ύπατης Αρμοστείας στον Ωρωπό, ως ευάλωτη ομάδα. Όμως η νεαρή μητέρα αρνήθηκε να μείνει εκεί, αφού έχει προβλήματα υγείας και το γεγονός ότι βρίσκονται μακριά από Νοσοκομείο, της δημιούργησε ανασφάλεια. Τα χαρτιά που έχει από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αναφέρουν ότι η νεαρή μητέρα  αντιμετωπίζει πέρα από πρόβλημα άσθματος και ψυχολογικά προβλήματα.

Η ανασφάλεια της μητέρας έγινε η αιτία που πλήρωσαν με δικά τους χρήματα τα εισιτήρια και πήραν το πλοίο από τον Πειραιά  για να επιστρέψουν στη Μυτιλήνη, αναζητώντας και πάλι τη βοήθεια και το ενδιαφέρον των ανθρώπων της «Ηλιαχτίδας», οι οποίοι προφανώς τους έκαναν να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς. Είναι προφανές ότι η ενημέρωσή τους δεν είναι επαρκής. Δεν γνωρίζουν ότι φεύγοντας από την Αθήνα, όπου θα συνεχισθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία, κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα για άσυλο και κινδυνεύουν να χάσουν και το σπίτι που βρέθηκε γι’ αυτούς.

Χθες βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν τα στελέχη της «Ηλιαχτίδας» τους εξήγησαν ότι από τη στιγμή που έφυγαν από το νησί παύουν να είναι πλέον στη δικαιοδοσία της οργάνωσης, που δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα άλλο και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι που βρέθηκε για εκείνους στον Ωρωπό. Απόγνωση και φόβος τους πλημμύρισε, με το κρύο να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Παρά το ότι έγιναν κινήσεις από ανθρώπους της «Ηλιαχτίδας» ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να ταξιδέψουν  – όταν δέχθηκαν να επιστρέψουν τελικά στην Αθήνα – αυτό δεν επιτεύχθηκε, αφού είχε κλείσει η υπηρεσία ασύλου και δεν μπορούσαν να εκδοθούν εισιτήρια. Ο κίνδυνος να περάσουν την χθεσινή παγωμένη νύχτα στο δρόμο ήταν άμεσος. Το μωρό άρχισε να κλαίει σπαρακτικά και η μητέρα σε απόγνωση.

Τη λύση έδωσε ο Διευθυντής του Καρά-Τεπέ Σταύρος Μυρογιάννης, ο οποίος αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την κατάσταση της οικογένειας έδωσε εντολή να φιλοξενηθούν για μια ή δυο ημέρες στον καταυλισμό, μέχρι να μπορέσουν να ταξιδέψουν για την Αθήνα. Πόσες τέτοιες ιστορίες βιώνει καθημερινά ο Διευθυντής του Καρά-Τεπέ, ο «Σταύρος», όλων των προσφύγων. Δεν υπήρχε περίπτωση ο Σταύρος Μυρογιάννης να τους αφήσει στο δρόμo.

Ο Laeth χαμογέλασε με ευγνωμοσύνη. Μια δύσκολη περιπέτεια για την οικογένειά του, προσωρινά είχε φθάσει στο τέλος της. Το αγοράκι του και η γυναίκα του  θα βρίσκονταν γρήγορα στα ζεστά και σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στο χέρι τους είναι να συνεχίσουν το «ταξίδι» τους με ασφάλεια, μακριά από περιπέτειες που μπορεί να τους οδηγήσουν και πάλι στο δρόμο. Αυτό το «μάθημα» πρέπει να το πήραν χθες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here