Ν. Μηταράκης: «Προτεραιότητα οι επιστροφές μαζί με νέα κέντρα»

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε σήμερα ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και συμμετείχε σε κλειστή συνάντηση στην Περιφέρεια με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, τους Δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου. Η σύσκεψη διήρκησε περίπου δυο ώρες και αμέσως μετά σε μια ολιγόλογη δήλωση ο Υπουργός έδωσε έμφαση στη μείωση των ροών τονίζοντας μάλιστα ότι αμέσως μετά, θα είναι συνάντηση με εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Λιμενικού, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνηση για δημιουργία κλειστών κέντρων. 

Αναλυτικά στη δήλωση του τόνισε τα εξής:

«Ήρθα σήμερα στη Μυτιλήνη για να συζητήσω με τον κ. Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μια κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία της κατάστασης. Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες είναι δύσπιστοι καθώς βλέπουν τις προσφυγικές ροές τα τελευταία χρόνια να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Πρωταρχικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός των ροών. Αυτό χρειάζεται αφενώς την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και σε λίγο θα συναντηθώ και με τις αστυνομικές αρχές και με το λιμενικό, αλλά κυρίως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και των επιστροφών προς την Τουρκία. Ξεκινάμε επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Για μας αυτό αποτελεί βασικό σημείο του σχεδίου. Μαζί με τα νέα κλειστά κέντρα τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή εφαρμογή της νέας διαδικασίας ασύλου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε και ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2020».

Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις στο Βόρειο Αιγαίο την Τετάρτη είπε « Δεν συζητήσαμε για τις κινητοποιήσεις, σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών ν’ αντιδρούν. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση. Είμαι νησιώτης βουλευτής όπως γνωρίζετε βιώνω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει οργανωμένα, αλλά το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι ροές γιατί αν δεν  περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και προς την Τουρκία και προς τις χώρες  προέλευσης,  η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά»

Αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στα «Νέα της Λέσβου»