Να μην μείνει κανείς αβοήθητος

  • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ 

 Της Μυρσίνης Ουζουνέλλη*

Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. O κορωνοϊός  (που προκαλεί την νόσο Covid-19) εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε ευρέως πριν προλάβει να απομονωθεί και «χτυπά» έναν παγκόσμιο πληθυσμό που στερείται πλήρως ανοσίας. Όταν δεν υπάρχει η «ασπίδα» της ανοσίας σε μέρος του πληθυσμού, ο ιός εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα. Τα μέτρα απομόνωσης που εφαρμόζονται τώρα έχουν σκοπό να ανακόψουν αυτή την ταχύτητα για να μας δώσουν χρόνο να βρούμε νέες θεραπείες, αλλά και να ισχυροποιήσουμε το σύστημα υγείας ώστε να μπορεί να αντμετωπίζει περισσότερους ασθενείς. Όσον αφορά τις θεραπείες, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2 μήνες για να έχουμε κάποιες αρχικές έγκυρες πληροφορίες για τα νέα φάρμακα που δοκιμάζονται κατά του κορονοϊού. 

Μέσα σε αυτό το κρίσιμο επόμενο δίμηνο, αν όλοι ενεργήσουμε συνετά και συνεργαστούμε αποτελεσματικά θα σώσουμε πολλές ζωές και θα δούμε σημαντική ύφεση του πρώτου κύμματος της επιδημίας, που είναι και το πιο δύσκολο. Επόμενα κύματα αναμένεται να είναι μικρότερα και πιο εύκολα διαχειρίσιμα γιατί σε 8-12 εβδομάδες αναμένουμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων (που τώρα χορηγούνται πειραματικά) και σε περίπου ένα χρόνο απο τώρα ελπίζουμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Αυτά θα είναι ισχυρά όπλα κατά της πανδημίας. 

Όμως, για τους επόμενους δύο μήνες δεν έχουμε κανένα όπλο στα χέρια μας πέρα από αυτό της πολύ αυστηρής κοινωνικής απομόνωσης. Από τώρα και στο εξής, καθώς η Λέσβος μετρά ήδη το 3ο της κρούσμα, είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι ήδη υπάρχει κάποιου βαθμού κρυφή διασπορά στην κοινότητα. Κρυφή διασπορά σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν ακόμη ή που μπορεί και να μην αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα, μεταδίδουν όμως τον ιό. Ύπουλη διασπορά, καθώς φορέας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, αγαπημένος συγγενής ή φίλος, ο γείτονάς μας, συνεργάτης, παιδιά, εγγόνια.  Άνθρωποι που μας αγαπούν και είναι οικείοι μας θα μπορούν άθελά τους να μας μεταδώσουν τον ιό χωρίς και οι ίδιοι να γνωρίζουν ότι τον έχουν. 

Κανένα σύστημα υγείας στον πλανήτη αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμο να διαχειριστεί μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού. Γι’ αυτό η τήρηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι υψίστης σημασίας. Πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι πολύ αυστηρά και κατά γράμμα τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίoς αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται από μεγάλη ομάδα εξαιρετικών, διεθνώς διακεκριμένων επιστημόνων (www.eody.gov.gr). Αλλά και να φροντίζουμε να τις ακολουθούν οι γύρω μας, να μην διστάζουμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι αυστηρή σύσταση σε όποιον φίλο, γείτονα, συγγενή, γνωστό ή άγνωστο αγνοεί τις οδηγίες και βάζει την κοινωνία του νησιού σε κίνδυνο.

Παραιτέρω, οφείλουμε να φροντίσουμε να μην μείνει κανείς αβοήθητος σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Ιδιαίτερα πρέπει να συσπειρωθούμε σαν κοινωνία γύρω από τους ηλικιωμένους του νησιού μας που δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίσουν. Είναι απαραίτητο να απομονωθούν στα σπίτια τους και θα εξαρτώνται από την βοήθειά μας για την επιβίωσή τους τις επόμενες εβδομάδες. Δεν πρέπει να μείνει ούτε ένας από αυτούς τους ανθρώπους αβοήθητος, σε όσο μικρό ή μακρινό χωριό και αν βρίσκεται. Η ΜΥΟ Ηealth θα εργαστεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να στηρίξει τα προγράμματα «BOHΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» των Δήμων του νησιού και ήδη είναι σε επαφή  με τους δύο Δήμους του νησιού, τον ΕΟΔΥ, και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), προκειμένου να επαναξιολογηθούν και να αναπροσαρμοστούν οι διαδικασίες αυτών των προγραμμάτων ώστε η βοήθεια να γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει τη μη-μετάδοση του ιού στους ηλικιωμένους του προγράμματος. 

Όμως, η αναμενόμενη εξάπλωση της επιδημίας θα δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για τα προγράμματα ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ των Δήμων και είναι σημαντικό οι Δήμοι να υποστηριχθούν απο νέους εθελοντές που θα εκπαιδευτούν (με γραπτές οδηγίες ή μέσω διαδικτύου) και θα ενισχύσουν τα προγράμματα ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ των δύο Δήμων. Ειδικά ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει αυξημένες ανάγκες για εθελοντές που θα μπορούν να πηγαίνουν φάρμακα και τρόφιμα και να τα αφήνουν έξω από την πόρτα όποιου ηλικιωμένου τα έχει ανάγκη και καλεί όποιον θέλει και μπορεί να βοηθήσει να καλέσει στο αρμόδιο τμήμα στο 22533.50220. 

Σε πρωτοφανείς συνθήκες, όπως αυτές που ζούμε τώρα, παίρνουμε δύναμη προσφέροντας όχι μόνο στον εαυτό μας και την οικογένειά μας, αλλά και στην κοινότητά μας, στους συγχωριανούς μας, σε όποιον είναι μόνος, ανήμπορος και έχει ανάγκη. Μαζί θα κάνουμε την διαφορά. Σε κρίσιμες καταστάσεις όπως αυτή, η στάση του καθενός από εμάς σήμερα και τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το μέλλον μας σαν κοινότητα στην Λέσβο. Μπορούμε και πρέπει, όλοι μαζί, να βγούμε νικητές απο αυτή την κρίση.

* Η Μυρσίνη Ουζουνέλλη είναι Ιατρός Δημόσιας Υγείας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ