Νέα δεδομένα στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Από τη 2η Διεπιστημονική ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού «Σύγχρονες Απόψεις και Προοπτικές», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, με την συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στην οποία παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα ο Λέσβιος διευθυντής του Ιατρείου Μαστού του Γυναικολογικού τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν, Μιχάλης Μαυρουδής

Ο Οκτώβριος που αποχαιρετήσαμε χθες, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ήταν αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού και αποτελεί μια περίοδο κατά την οποία δίνεται έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού για το σημαντικό κεφάλαιο της πρόληψης, η οποία αποδεδειγμένα και στη συγκεκριμένη νόσο σώζει ζωές, καθώς όσο πιο πρώιμα εντοπιστούν οι βλάβες στους μαστούς τόσο περισσότερο αυξάνονται τα ποσοστά για την πλήρη ίαση.

Ο Μιχάλης Μαυρουδής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό Οκτώβριο καταγράφηκε μία σημαντική εξέλιξη τόσο στη διάγνωση όσο και στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας, καθώς τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε η συνεργασία του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center με το Κέντρο Μαστού του Memorial Sloan Kettering και σε αυτά τα νέα δεδομένα η Λέσβος έχει ξεχωριστή θέση, λόγω της καταγωγής από το νησί μας του διευθυντή του Ιατρείου Μαστού του Γυναικολογικού τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν, Μιχάλη Μαυρουδή.

Οι διαγνωστικές μέθοδοι για τον καρκίνο του μαστού έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε μπορούν να εντοπίζουν όγκους σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Κατά συνέπεια, οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι μικρότερες, τα ήδη υψηλά ποσοστά επιτυχημένων επεμβάσεων και αποτελεσματικών θεραπειών ενισχύονται περαιτέρω και σε συνδυασμό με εξελιγμένες ογκοπλαστικές τεχνικές, προκύπτει πλέον και ένα εξαιρετικό κοσμητικό αποτέλεσμα.

Με αυτό το κεντρικό συμπέρασμα ολοκληρώθηκε η 2η Διεπιστημονική Ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού «Σύγχρονες Απόψεις και Προοπτικές», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, με την συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Γυναικολογική Εταιρεία Παθήσεων Μαστού, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος και της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, με στόχο να προβληθούν και να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Μία από τις καινοτόμες μεθόδους που παρουσιάστηκαν είναι η CESM (Contrast Enhanced Spectral Mammography). Πρόκειται για μέθοδο που επιτρέπει την ακριβέστερη ανάδειξη βλαβών, καθώς αυτές ενισχύονται με την ενδοφλέβια έγχυση ιωδιούχου μέσου σκιαγραφικής αντίθεσης σε μία μαστογραφική εικόνα από την οποία έχει αφαιρεθεί ψηφιακά όλο το υπόστρωμα που την απαρτίζει.  Τη νέα μέθοδο που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα, επικρότησε κατά την εισήγησή του ο δρ Virgilio Sacchini, διεθνούς φήμης χειρουργός με εξειδίκευση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, διευθυντής και ενεργός κλινικός ερευνητής στο Κέντρο Μαστού του Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης.

Τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας παρουσίασε ο Λέσβιος διευθυντής του Ιατρείου Μαστού του Γυναικολογικού τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Μιχάλης Μαυρουδής, ο οποίος εστίασε επιπλέον στα εξής:

-Η προεγχειρητική διάγνωση είναι απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων του μαστού γιατί καθορίζει το πλάνο της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτης βλάβης, προτείνεται ιστολογική ταυτοποίηση αυτής με τη χρήση κόπτουσας βελόνας (core biopsy). Αυτό το πρωτόκολλο εφαρμόζεται σε όλες τις Διεθνείς Μονάδες Μαστού, προσφέρει την μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια και εξασφαλίζει έναν σωστό προεγχειρητικό προγραμματισμό.

-Η παρακέντηση του φρουρού λεμφαδένα με τη βοήθεια υπερήχων είναι υψίστης σημασίας. Έχοντας μία πρώτη διάγνωση είναι πιθανό να αποφευχθεί η χειρουργική βιοψία του.

Επισημαίνεται ότι η επιστημονική ημερίδα είχε ενταχθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα  δράσεων του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center για τον «Μήνα κατά του Καρκίνου του Μαστού». Κατά την παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων, εξάλλου,  ο δρ  Sacchini ανακοίνωσε τη συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο του Ιατρείου Μαστού του Γυναικολογικού τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και του Κέντρου Μαστού του Memorial Sloan Kettering.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι μακρινά για τις γυναίκες της Λέσβου, καθώς ο διευθυντής του Ιατρείου Μαστού του Γυναικολογικού τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κ. Μαυρουδής λειτουργεί περιοδικά ιατρείο μαστού στη Μυτιλήνη και δέχεται με ραντεβού, καθώς ταξιδεύει συχνά στη γενέτειρά του.