ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Τα ντολμαδάκια της Οινοπάθειας
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Υλικά για 8 άτομα
½ κιλό (περίπου) αμπελόφυλλα
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. βούτυρο
Χυμός ½ λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Ζεματίζουμε για λίγα λεπτά τα αμπελόφυλλα και τα απλώνουμε.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά – εκτός από το χυμό. Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε κάθε φύλλο και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, πάνω στα καλαμάκια, καλύπτουμε με νερό, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν 30΄. Λίγο πριν από το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρουν άλλη μια βράση και τα στραγγίζουμε. Κρατάμε το ζουμί σε κατσαρολάκι, για να κάνουμε αβγολέμονο.
Για το αβγολέμονο
Υλικά
3 αβγά
1 λίτρο ζουμί από τα ντολμαδάκια
Χυμός 1 λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ αβγά, χυμό και αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε στο ζουμί, ανακατεύοντας συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά, 1΄. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια και σερβίρουμε.