«Ο κίνδυνος είναι συγκεκριμένος, υπαρκτός και σοβαρός»

6117

Η ΜΥΡΣΙΝΗ ΟΥΖΟΥΝΕΛΛΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

Ανταπαντώ στον κο Μάντζαρη αναφορικά με το σχόλιό του, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στα Νέα της Λέσβου την Πέμπτη, 26 Απριλίου του 2018.

Κύριε Μάντζαρη καταλαβαίνω από την έως τώρα πορεία σας ότι έχετε πολιτικές φιλοδοξίες, επομένως ίσως αισθάνεστε την ανάγκη να στηρίξετε κάποιες ευρύτερες θέσεις με τις οποίες έχετε συνταχθεί και οι οποίες πάνω-κάτω είναι γνωστές και έχουν οδηγήσει το νησί εδώ που το έχουν οδηγήσει (πολιτική ανοιχτών συνόρων, εξίσωση των οικονομικών μεταναστών με τους πρόσφυγες, ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, κλπ.). Παρόλα αυτά, όταν υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος, υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος όπως η διάδοση του ιού HIV κάτω από τις παρούσες συνθήκες ανομίας και αναρχίας, θα ήταν καλύτερα αν παραθέτατε εμπεριστατωμένα στοιχεία, αντί να περιορίζεστε σε παραποίηση των θέσεών μου και σε μια σειρά αβάσιμων υποθέσεων και δηλώσεων εντυπωσιασμού. Για να είμαστε ακριβείς και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ΕΙΝΑΙ ανομία και αναρχία όταν υπάρχει καθημερινά σωρεία μικροκλοπών ή διαρρήξεων σε μαγαζιά και σπίτια, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη παράνομη πορνεία και όταν κανείς δεν συλλαμβάνεται ή αν συλληφθεί αφήνεται αμέσως ελεύθερος.

Ας πάρουμε λοιπόν τις θέσεις σας μία προς μία:

Πρώτον: Πουθενά στην παρέμβασή μου κύριε Μάντζαρη δεν διατείνομαι ότι η βόμβα δημόσιας υγείας είναι «οι κοπέλες από την υποσαχάρια Αφρική, θύματα του «sex trafficking”», όπως γράφετε. Θα σας συμβούλευα να διαβάζετε πιο προσεκτικά. Διατείνομαι, αντιθέτως, ότι η βόμβα  δημόσιας υγείας είναι το AIDS, από όπου κι αν προέρχεται αυτό, όταν υπάρχει ραγδαία αύξηση περιστατικών ΗΙV και δεν γίνεται σχετική ενημέρωση του πληθυσμου και καμπάνια πρόληψης. Το ίδιο επικίνδυνο θα ήταν από πλευράς δημόσιας υγείας, αν η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προέρχονταν από τον εγγενή πληθυσμό ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Αυτή τη στιγμή όμως τυχαίνει τα περιστατικά που έχουν διαγνωστεί στο Βοστάνειο νοσοκομείο να αφορούν πληθυσμό και κυρίως γυναίκες από την υποσαχάριο Αφρική και αυτού του είδους η πληροφορία, δηλαδή η δημογραφική κατανομή νέων κρουσμάτων, είναι πληροφορία που όχι μόνο αποδέχεται η επιστήμη ως χρήσιμη για την επιδημιολογική μελέτη μιας νόσου, αλλά και απαραίτητη για την αποτελεσματική πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου.

Δεύτερον: Γράφετε πως «το άρθρο ξεκινά με την εξίσου τρομακτική διατύπωση, πως κινδυνεύουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Λέσβου», μιλάτε για «διασπορά πανικού» και εκμυστηρεύεστε ότι «ψάχνατε να βρείτε από τι κινδυνεύετε»! Και πάλι, θα σας παρότρυνα να διαβάσετε πιο προσεκτικά την παρέμβασή μου, σύμφωνα με την οποία: «Προς αποφυγή πανικού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρί­σκο για τον γενικό πληθυσμό, υπάρχει όμως ρίσκο για όσους έχουν έρθει σε επαφή με εκδι­δόμενες γυναίκες (ή άντρες) από την υποσαχάριο Αφρική και είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να ενημερωθούν άμεσα για να ξέ­ρουν τι πρέπει να κάνουν.» Για να απαντήσω στο ερώτημά σας λοιπόν κε Μάντζαρη, εάν εσείς προσωπικά δεν έχετε έρθει σε επαφή με άτομο υψηλού κινδύνου χωρίς προφυλακτικό δεν κινδυνεύετε από ΑΙDS. Εσείς μπορείτε να κοιμάστε ήσυχος. Άλλοι όμως μπορεί να κινδυνεύουν και επειδή πρόκειται για νόσο που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι θανατηφόρος, λυπάμαι που επιχειρείτε να μειώσετε την σημασία του κινδύνου γι’ αυτους τους ανθρώπους με ειρωνικά σχόλια του τύπου «επειδή είμαι κάτοικος της Ανατολικής Λέσβου έψαξα να βρω από τι κινδυνεύω».

Τρίτον: Επειδή μιλάτε για «διαπόμπευση», επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι το Βοστάνειο νοσοκομείο τηρεί πλήρως τους κανόνες προστασίας του ιατρικού απορρήτου. Τα ονόματα των οροθετικών ασθενών, από όπου κι αν προέρχονται προφανώς, διατηρούνται απόρρητα και ποτέ δεν δίνονται ή δεν θα δοθούν στην δημοσιότητα. Πώς διαπομπεύεται λοιπόν κάποιος όταν δεν είναι γνωστή η ταυτότητά του; Ή μήπως διαβάσατε πουθενά στην παρέμβασή μου να αναφέρω ότι ΟΛΟΙ οι μετανάστες/μετανάστριες από την υποσαχάρια Αφρική είναι οροθετικοί;  Αυτό που αναφέρω σαφώς και ορθώς είναι ότι το AIDS ενδημεί στον συγκεκριμενο πληθυσμό, ότι έχει συχνότητα μεγαλύτερη από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου και αυτό είναι ένα δεδομένο που πρώτον είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και δεύτερον είναι στατιστικό και όχι προσωποπαγές. Και είναι κάτι που το λέει και το τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η κάθε Σχολή Δημόσιας Υγείας ανά την υφήλιο, όχι για να «διασύρει» ή να «διαπομπεύσει», όπως εσείς φαντάζεστε, αλλά για να ενημερώσει και να προστατεύσει.

Η πρόληψη του AIDS βασίζεται στην ενημέρωση. Η απόκρυψη των επιδημιολογικών δεδομένων (αυτό δηλαδή που συμβαίνει τώρα), αντιθέτως, ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων. Θα σας συνιστούσα λοιπόν καλοπροαίρετα, να μην επιχειρείτε την δημιουργία εντυπώσεων περί «διασυρμού», αλλά να παραμένετε στα γεγονότα και να είστε ακριβής. Παραθέτω στό άρθρο μου πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τον επιπολασμό του HIV/ΑΙDS σε αυτόν τον πληθυσμό (της υποσαχάριου Αφρικής), καθώς και τις πηγές των στοιχείων αυτών. Αν διαφωνείτε με αυτούς τους αριθμούς ή με την εγκυρότητα των πηγών τους και θέλετε να κάνετε μια χρήσιμη παρέμβαση, παρακαλώ απαντήστε με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με ανυπόστατες δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Τέταρτον: Λέτε, «να υποθέσουμε δηλαδή πως οι ανώνυμοι αυτοί συμπολίτες μας γνωρίζουν τα παράνομα κυκλώματα trafficking ή/και είναι πελάτες σε αυτά, ενώ οι πηγές της αστυνομίας πληροφόρησαν την κα. Ουζουνέλλη, και όχι το ΚΕΕΛΠΝΟ ως όφειλαν, που λογικά ως επίσημος φορέας δημόσιας υγείας στη χώρα μας θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος και κύριος φορέας που θα έπρεπε να ενημερωθεί. Εκτός κι αν το γνωρίζουν και μας το κρύβουν». Επαναλαμβάνω και τονίζω κύριε Μάντζαρη: Δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος στην Μυτιληνη, και μίλησα με δεκάδες συμπολίτες κατά την διαμονή μου, που να ΜΗΝ μου αναφέρει ότι υπάρχει πληθώρα περιστατικών πορνείας στα οποία εμπλέκονται γυναίκες της υποσαχάριας Αφρικής. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. Δεν είναι «ανώνυμοι» αυτοί οι συμπολίτες μας, ούτε «πελάτες κυκλωμάτων trafficking», έχουν ονόματα και κυκλοφορούν ανάμεσά μας, έχουν παιδιά και ανησυχούν. Αναρωτιέμαι, θα περιμένατε να συμπεριλάβω στην παρέμβασή μου μια λίστα με τα ονόματά τους; Όταν μιλάτε για «ανώνυμους» συμπολίτες, πραγματικά δίνετε μια ειρωνική χροιά στο λόγο σας, η οποία δεν έχει θέση. Αν μιλήστε κι εσείς με τους συμπολίτες μας, θα καταλάβετε σύντομα ότι πρόκειται για το «μυστικό του χωριού», αυτό που όλοι το ξέρουν, αλλά δεν φέρνουν σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο.

Παλιότερα, το φαινόμενο ήταν συχνό γύρω από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε μικρά χωριά, όλοι στο χωριό ήξεραν, αλλά κανείς δεν έλεγε και σίγουρα δεν έκανε τίποτα. Στην προκειμένη περίπτωση το κοινό μυστικό της μικρής μας πόλης φαίνεται να είναι η πληθώρα περιστατικών πορνείας στην οποία αναφέρονται όλοι κατ’ ιδίαν. Φαίνεται δε εσείς να είστε ο μόνος που δεν έχει ακόμα πάρει είδηση. Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, επιλέγετε να υποθέσετε ότι «οι ανώνυμοι αυτοί συμπολίτες μας γνωρίζουν τα παράνομα κυκλώματα trafficking ή/και είναι πελάτες σε αυτά»! Πρώτον λοιπόν υποθέτετε ότι υπάρχουν παράνομα κυκλώματα trafficking και ότι τα εκδιδόμενα άτομα δεν ενεργούν αυτοβούλως. Πιθανόν να είναι έτσι, αλλά μπορεί και όχι. Εσείς με τι βάση κάνετε αυτή την υπόθεση, γνωρίζετε κάτι; Όσο για την αναφορά σας στο ότι οι «ανώνυμοι συμπολίτες μας… είναι πελάτες σε αυτά» και αυτή οφείλω να ομολογήσω ότι χαρακτηρίζεται απο ειρωνικό ύφος, που επιτρέψτε μου να πω, δεν αρμόζει στην περίσταση. Τέλος, όσον αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν έχω επικοινωνήσει μαζί τους, και δεν γνωρίζω αν έχουν ενημερωθεί. Εξάλλου είναι υποχρέωση των δομών του ΕΣΥ και της Υγειονομικής Διεύθυνσης να ενημερώνουν το ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι της αστυνομίας ή των «ανώνυμων» συμπολιτών μας.

Πέμπτον: Δεν ρίχνω κανένα «ανάθεμα» σε κανέναν κύριε Μάντζαρη, παραθέτω τα γεγονότα όπως είναι. Γράψατε το εξής: «Επίσης η απόφοιτος του Harvard δεν ξεχνά να ρίξει το ανάθεμα στα ίδια τα θύματα του “sex trafficking”, τις φερόμενες ως οροθετικές γυναίκες, μετατρέποντάς τες σε θύτες, ενώ την ίδια στιγμή οι προαγωγοί και οι ευυπόληπτοι πελάτες τους είναι τα θύματα που κινδυνεύουν να μεταφέρουν τον ιό του AIDS στις γυναίκες τους και στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία (sic!).». Όσον αφορά την αναφορά με ειρωνικό ύφος στο πανεπιστήμιο Ηarvard, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι το πιο σημαντικό που παίρνει κανείς στο Harvard δεν είναι οι γνώσεις, αλλά η αίσθηση ευθύνης προς τους άλλους και η ανάγκη συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο (σας προτρέπω να δείτε οποιαδήποτε ομιλία σε τελετή αποφοίτησης, είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο), γι’ αυτό θερμή παράκληση να μην χρησιμοποιείτε το όνομα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου με ειρωνικό τρόπο.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αναφορές σας στην συγκεκριμένη παράγραφο, ας μιλήσουμε καλύτερα με γεγονότα: 1) Τα περιστατικά πορνείας δεν έχουν καταγραφεί επισήμως, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη καταγραφή ως τώρα παρότι ανεπισήμως όλοι φαίνεται να το αναγνωρίζουν, και επομένως φαίνεται να είναι άγνωστο το αν υποκινούνται από «sex-traffickers» ή ενεργούν αυτοβούλως, ή και τα δύο. 2) Δεν ρίχνω πουθενά κανένα «ανάθεμα», μιλάω για τον στατιστικά πολύ μεγάλο κίνδυνο διασποράς του HIV στον τοπικό πληθυσμό. Μακάρι να ήταν αλλιώς, αλλά φοβάμαι ότι όπου κι αν ανατρέξτε στην διεθνή βιβλιογραφία θα δυσκολευτείτε πολύ να αντικρούσετε τα στοιχεία που παραθέτω. Η διευκρίνιση «με στατιστικούς όρους», όπως αυτή αναφέρεται ξεκάθαρα στην παρέμβασή μου, αφορά ακριβώς αυτή την διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων από μία ευρύτερη πληθυσμιακή ομάδα προς ένα μικρότερο υποσύνολο αυτής. Διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην Δημόσια Υγεία.

Έκτον, επειδή αναρωτηθήκατε στην απάντησή σας, «πόσο συμβάλλει στην προσέλκυση τουριστών ένα άρθρο σαν κι αυτό»,  επιτρέψτε μου τα εξής σχόλια: Πρώτον, o ιός του HIV/AIDS σε αντίθεση με άλλους ιούς, όπως είναι αυτός της γρίπης ή ο ιός ebola, δεν μεταδίδεται με απλή επαφή (χέρια, χρήση κοινών αντικειμένων, κλπ.), επομένως είναι ιδιαίτερα αμφίβολο ότι κάποιος θα αποφύγει το νησί για να μην κολλήσει AIDS! Όπως εξήγησα με σαφήνεια στην αρχική μου παρέμβαση, δεν κινδυνεύει ο γενικός πληθυσμός, αλλά μόνο όσοι έρχονται ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου χωρίς προφυλακτικό, νομίζω ήμουν πολύ σαφής.  Δεύτερον και κυριότερο όμως κε Μάντζαρη, ακόμα κι αν υποθέταμε ότι αρκετά μεγάλος αριθμός τουριστών είναι τόσο παράλογα φοβικοί ώστε να ακυρώσουν το ταξίδι τους για ένα «αρθρο σαν κι αυτό», ξέρετε κάτι; Ακόμα και τότε, αν είχα να διαλέξω μεταξύ του να σωθούν ζωές ή να έρθουν λιγότεροι τουρίστες, πιστέψτε με θα ήταν μια πολύ εύκολη απόφαση, θα διάλεγα το πρώτο. Γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν ξέρω αν δεν αντιλαμβάνεστε, ή αν αντιλαμβάνεστε μεν αλλά δεν θέλετε να αναγνωρίσετε δημοσίως, το μέγεθος του κινδύνου που προκύπτει από την μη-ενημέρωση του πληθυσμού κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

Σε αντίθεση με εσάς, εγώ δεν έχω καμιά πολιτική φιλοδοξία. Είδα πράγματα που είναι άκρως ανησυχητικά και είδα ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε να έχει κάνει, σύμφωνα με τις συνήθεις και γενικώς αποδεκτές πρακτικές δημόσιας υγείας. Προσπάθησα, με το μόνο μέσο που διαθέτω σαν απλός πολίτης, την παρέμβαση στον τοπικό τύπο, να κάνω αυτό που έπρεπε ήδη να είχε κάνει η πολιτεία. Και το έκανα παρόλο που ήξερα ότι βάζω «το κεφάλι μου στον τρουβά», για να το χτυπάνε άνθρωποι σαν εσάς. Γιατί, επαναλαμβάνω, το AIDS είναι δυνητικά θανατηφόρος νόσος, ειδικά αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.  Ακόμα πιο σημαντικό, η έγκαιρη έναρξη θεραπείας βελτιώνει δραματικά την πρόγνωση, και αυτό πρέπει να ειπωθεί άμεσα στον κόσμο. Δεν επιτρέπεται κύριε Μάντζαρη να μην έχει ανακοινωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο ότι εχει υπάρξει μια τέτοια αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη του AIDS στο νησί. Από όπου κι αν προέρχονται τα κρούσματα, ανεξαρτήτως δηλαδή της δημογραφικής τους κατανομής, την στιγμή που υπάρχει μια αιφνίδια αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων είναι ευθύνη της πολιτείας να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη διάδοσης της νόσου. Εξίσου σημαντικό, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των βεβαιωμένων κρουσμάτων σε μία συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα, οφείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ να ελέγξει εάν η συγκέντρωση αυτή είναι ή όχι σε επίπεδα «επικεντρωμένης επιδημίας» (concentrated epidemic), δηλαδή αν το ποσοστό οροθετικών ατόμων στην συγκεκριμένη υπο-ομάδα υπερβαίνει το 5%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε, γιατί θα καθορίσει ποιες είναι οι πιο κατάλληλες δράσεις για την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

Εφόσον λοιπόν επιδείξατε προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα, ελπίζω ότι θα φροντίστε εσείς προσωπικά, αλλά και ο Δήμος Μυτιλήνης γενικότερα, να κινητοποιήσετε το ΚΕΕΛΠΝΟ προς αυτή την κατεύθυνση και να φροντίσετε να γίνει μια σωστή καμπάνια πρόληψης κατά του AIDS στα χωριά της Ανατολικής Λέσβου. Άμεσα.

 

Με εκτίμηση,

Μυρσίνη Ουζουνέλλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ